Forskare är medvetna om att det kan vara en utmaning att skapa något visuellt tilltalande eller tilltalande för publiken, särskilt när det handlar om komplexa ämnen. Det är därför den visuella estetiken i en studie eller data måste tas i beaktande för att den ska sticka ut och presenteras på bästa möjliga sätt.

Att fastställa en färgpalett är oerhört viktigt när man försöker göra en forskningsartikel eller poster mer estetiskt tilltalande. Färger kan förmedla mycket om data, t.ex. kan blå och röd färg på en värmekarta få publiken att tänka på varmt och kallt, eller så kan en annan färg lyfta fram något viktigt i dina data.

Varför ska du bry dig om en vetenskaplig färgpalett?

Ett av de viktigaste kommunikationssätten är det visuella. Varje vetenskapsmans största intresse är att göra siffror och deras information så korrekt och tydlig som möjligt, därför är färg en av de mest kraftfulla komponenterna för att uppnå detta, eftersom den visuellt kan omvandla data till betydelser. 

En färgpalett kan vara användbar inom olika områden, inklusive det första omedelbara intrycket av röster som avges i politiska val, kartläggning av klimatförändringar och till och med regnets inverkan på jordbrukets bördighet. 

Men om färger används på ett dåligt sätt kan de bli ineffektiva. När du väljer färgpalett bör du därför vara ytterst försiktig så att du inte manipulerar data genom att betona vissa data framför andra, ignorera behoven hos personer med färgsynnedsättning eller ta bort betydelsen när den visas i svartvitt.

Hur använder man färg i sin forskningsrapport?

I det här avsnittet går vi igenom några grundläggande steg som hjälper dig att lära dig de bästa metoderna för en vetenskaplig färgpalett.

Grundläggande om färger

Det första du bör förstå är att färg är en uppfattning, färger ses av människor som ljusvågor. Våra ögon upptäcker information, och data överförs från våra ögon till vår hjärna, som indikerar det som en specifik nyans. Objekt reflekterar ljus i olika våglängdskombinationer. Vår hjärna registrerar dessa våglängdskombinationer och omvandlar dem till det fenomen som kallas färg.

Det finns tre sorters färger: primärfärger (röd, gul, blå), sekundärfärger (färger som uppstår när primärfärger blandas: grön, orange, lila) och tertiärfärger (färger som bildas av primär- och sekundärfärger, t.ex. blågrön eller rödviolett). Detta är känt som ett färghjul.

Källa: peachpit.com

Bästa vetenskaplig färgpalett kombination

Färgkombinationer med motsatta nyanser på färghjulet är några av de bästa valen; dessa färger kan hjälpa till med dataförståelse. Det är dock viktigt att notera att du inte bör känna dig begränsad av att bara använda motsatta kombinationer, du kan använda vilken färgkombination som helst så länge den är extremt kontrasterande, även om det är en annan nyans av samma kulör. 
Verktyg, t.ex. Materialpalett eller Adobes färghjulkan hjälpa dig att bestämma vilken färg du vill börja med.

Saker att undvika

  • För många olika nyanser: Ett typiskt fel är att använda för många olika färger i bilden. Oftast gör man detta för att uppnå realism. Att använda grönt och brunt för träd är ett typiskt exempel. Men om du gör samma sak för alla delar får du en överdrivet rörig bild.
  • För mättad: Ju mer mättad en färg är, desto mer intensitet har den och desto mer uppmärksamhet får den, vilket är anledningen till att det är bäst att använda mättnad för höjdpunkter eller områden med koncentration snarare än hela former, så använd det med försiktighet. Om du använder för många färger i djup mättnad kan det orsaka en jet- eller regnbågsfärgkarta. 
  • Ingen färgkontext: Tänk på i vilket sammanhang färgen ska användas för att välja rätt. Sammanhanget ansvarar för användningen av en begränsad palett, mättnad och kontrollerade värden. För att fungera effektivt måste allt i din bild vara beroende av komponenterna runt omkring. Rött ser till exempel rödare ut bredvid gröna nyanser, så tänk efter noga när du bestämmer vilken röd nyans du ska använda.
  • Med utsikt över tillgängligheten: Diskussionen om designtillgänglighet går het. Men många designers förbiser fortfarande det faktum att design för färgblinda användare eller de som använder receptbelagda glasögon är lika viktigt som design för de som inte gör det.

Tillgänglighet till färg

Det finns många färgbaserade synfel som tillsammans kallas "färgblindhet". Färgblindhet (CVD) drabbar cirka 8 procent av männen och 0,5 procent av kvinnorna. Därför känner du nästan säkert någon med CVD, och någon med CVD är nästan troligen intresserad av din vetenskapliga forskning.

En enkel teknik för att bekräfta att din figur är CVD-vänlig är att göra om den till gråskala och se om du fortfarande kan förstå diagrammet lika effektivt som när det var i färg. 

Du kan också använda ett utmärkt verktyg som heter Viz Palett för att se om dina färger är tillgängliga för personer med olika former av färgblindhet.

Skapa vetenskapligt korrekt infografik på några minuter

Kolla in hur verktyget Mind The Graph kan hjälpa dig att kombinera färger för att skapa en utmärkt infografik som ger ett visuellt mervärde till din vetenskapliga studie.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar