I det videnskabelige samfund er man klar over, at det kan være en udfordring at skabe noget visuelt tiltalende for publikum, især når man beskæftiger sig med komplekse emner. Derfor skal den visuelle æstetik i ethvert studie eller data tages i betragtning, så det skiller sig ud og bliver præsenteret på den bedst mulige måde.

At etablere en farvepalet er utroligt vigtigt, når man forsøger at gøre en forskningsartikel eller plakat mere æstetisk attraktiv. Farver kan fortælle meget om data; hvis man f.eks. bruger blå og rød på et heat map, får det publikum til at tænke på varmt og koldt, eller hvis man bruger en anden farve, kan det fremhæve noget vigtigt i dine data.

Hvorfor skulle du bekymre dig om en videnskabens farvepalet?

En af de mest essentielle kommunikationsformer er visuel. Enhver videnskabsmands største interesse er at gøre tal og deres oplysninger så nøjagtige og klare som muligt, og derfor er farver en af de mest effektive komponenter til at opnå dette, fordi de visuelt kan konvertere data til betydninger. 

En farvepalet kan være nyttig på forskellige områder, herunder det første umiddelbare indtryk af stemmer afgivet ved politiske valg, kortlægning af klimaforandringer og endda nedbørens indflydelse på landbrugets frugtbarhed. 

Men hvis farverne bruges forkert, kan de være ineffektive. Når du vælger din farvepalet, bør du derfor være yderst forsigtig for at undgå datamanipulation ved at fremhæve visse data frem for andre, ignorere behovene hos personer med nedsat farvesyn eller fjerne betydningen, når de vises i sort/hvid.

Hvordan bruger man farver i sin forskningsartikel?

Dette afsnit tager dig gennem nogle grundlæggende trin, der hjælper dig med at lære den bedste praksis for en videnskabelig farvepalet.

Grundlæggende om farver

Den første ting, du skal forstå, er, at farve er en opfattelse, farver ses af mennesker som lysbølger. Vores øjne registrerer information, og data overføres fra vores øjne til vores hjerner, som indikerer det som en bestemt nuance. Objekter reflekterer lys i forskellige bølgelængdekombinationer. Vores hjerner registrerer disse bølgelængdekombinationer og konverterer dem til det fænomen, der kaldes farve.

Der er tre slags farver: primærfarver (rød, gul, blå), sekundærfarver (farver, der opstår, når primærfarver blandes: grøn, orange, lilla) og tertiærfarver (farver, der er lavet af primær- og sekundærfarver, såsom blå-grøn eller rød-violet). Dette er kendt som et farvehjul.

Kilde: peachpit.com

Bedste videnskabelig farvepalet kombination

Farvekombinationer med modsatrettede nuancer på farvehjulet er nogle af de bedste valg; disse farver kan hjælpe med dataforståelsen. Det er dog vigtigt at bemærke, at du ikke skal føle dig begrænset af kun at bruge modsatte kombinationer, du kan bruge enhver farvekombination, så længe den er ekstremt kontrasterende, selvom det er en anden nuance af den samme nuance. 
Værktøjer som Materialepalette eller Adobes farvehjulkan hjælpe dig med at bestemme, hvilken farve du vil begynde med.

Ting, du skal undgå

  • For mange forskellige nuancer: En typisk fejl er at bruge for mange forskellige farver i sit billede. Oftest gør man det for at opnå realisme. At bruge grøn og brun til træer er et typisk eksempel. Men hvis man gør det i alle værker, ender man med et alt for rodet billede.
  • For mættet: Jo mere mættet en farve er, jo mere intensitet har den, og jo mere opmærksomhed tiltrækker den sig. Det er derfor, det er bedst at bruge mætning til højdepunkter eller koncentrationsområder frem for hele former, så brug det med forsigtighed. Hvis man bruger for mange farver i dyb mætning, kan det give et jet- eller regnbuefarvet kort. 
  • Ingen farvekontekst: Overvej den kontekst, som farven skal bruges i, for at vælge den rigtige. Konteksten er ansvarlig for brugen af en begrænset palet, mætning og kontrollerede værdier. For at fungere effektivt er alt i dit billede afhængigt af komponenterne omkring det. Rød virker f.eks. rødere ved siden af grønne nuancer, så tænk dig godt om, når du skal bestemme, hvilken rød nuance du skal bruge.
  • Med udsigt til tilgængelighed: Diskussionen om designtilgængelighed er i fuld gang. Men mange designere overser fortsat, at det er lige så vigtigt at designe til farveblinde brugere eller dem, der bruger briller med styrke, som det er at designe til dem, der ikke gør.

Tilgængelighed af farver

Der findes mange farvebaserede synsdefekter, som samlet kaldes "farveblindhed". Color Vision Deficit (CVD) rammer omkring 8 procent af alle mænd og 0,5 procent af alle kvinder. Derfor kender du næsten helt sikkert nogen med CVD, og nogen med CVD er næsten helt sikkert interesseret i din videnskabelige forskning.

En enkel teknik til at bekræfte, at din figur er CVD-venlig, er at sætte den i gråtoner og se, om du stadig kan forstå plottet lige så effektivt, som da det var i farver. 

Du kan også bruge et fremragende værktøj, der hedder Viz Palette for at se, om dine farver er tilgængelige for personer med forskellige former for farveblindhed.

Lav videnskabeligt præcise infografikker på få minutter

Se, hvordan Mind The Graph-værktøjet kan hjælpe dig med at kombinere farver for at skabe en fremragende infografik, der vil tilføje visuel værdi til din videnskabelige undersøgelse.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner