Schrijven kan een lonende en bevredigende bezigheid zijn, maar het kan ook een lucratieve bezigheid zijn. Met de opkomst van online content is er een grote vraag naar schrijvers van hoge kwaliteit en veel websites zijn bereid om te betalen voor goed geschreven artikelen, blog posts en andere vormen van content. In dit artikel bespreken we verschillende soorten schrijven waarmee je geld kunt verdienen, platforms voor freelance schrijven, websites die je betalen om te schrijven, tips om schrijfopdrachten te vinden, schrijftips om je inkomsten te maximaliseren, hoe je oplichting kunt vermijden, fiscale gevolgen van betaald schrijven en hulpmiddelen voor schrijvers. Of je nu een doorgewinterde schrijver bent of net begint, er zijn genoeg mogelijkheden om geld te verdienen door te doen waar je van houdt.

Soorten schrijfwerk waarmee je geld kunt verdienen

Er zijn veel soorten schrijven waarmee je geld kunt verdienen en welke schrijfstijl het beste bij je past, hangt af van je interesses, vaardigheden en de vraag in de markt. Een populaire vorm van schrijven is het schrijven van content, waaronder het maken van blogberichten, artikelen en social media-updates voor bedrijven en particulieren. Een ander lucratief gebied is copywriting, waarbij schrijvers overtuigende inhoud produceren om producten of diensten te promoten.

Er is ook veel vraag naar technisch schrijven, vooral in sectoren zoals wetenschap, techniek en technologie. Freelance technische schrijvers kunnen gebruikershandleidingen, instructiehandleidingen en andere soorten documentatie voor bedrijven maken. Ghostwriting is een andere optie, waarbij schrijvers inhoud creëren voor klanten die deze vervolgens onder hun eigen naam publiceren.

Academisch schrijven kan ook een goede optie zijn voor mensen met sterke onderzoeks- en schrijfvaardigheden. Dit omvat het schrijven van onderzoeksverslagen, thesisverklaringen en andere academische content. Tot slot kan creatief schrijven een lucratieve bezigheid zijn voor mensen met verteltalent en een passie voor het schrijven van fictie- of non-fictieboeken.

Het is belangrijk om te weten dat elk type werk unieke eisen stelt en andere vaardigheden of ervaring vereist. Het is essentieel om onderzoek te doen naar het soort werk dat je wilt doen en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om op dat gebied succesvol te zijn.

Platforms voor freelance schrijven

Freelance schrijfplatforms zijn websites of online marktplaatsen waar bedrijven en particulieren freelance schrijvers kunnen vinden voor verschillende schrijfklussen. Deze platformen bieden schrijvers de mogelijkheid om hun vaardigheden te tonen en in contact te komen met potentiële klanten die op zoek zijn naar schrijfdiensten. Op freelance schrijfplatforms kunnen schrijvers meestal een profiel en portfolio's aanmaken, hun tarieven bepalen en solliciteren op vacatures die bij hun expertise passen.

Sommige freelance schrijfplatforms bieden een scala aan schrijfopdrachten aan, waaronder het schrijven van artikelen, copywriting, het creëren van content, academisch schrijven en meer. Freelance schrijvers kunnen via het platform vacatures bekijken, bieden op projecten en rechtstreeks met klanten onderhandelen over de voorwaarden.

Het gebruik van freelance schrijfplatforms kan een geweldige manier zijn voor schrijvers om nieuwe klanten te vinden en geld te verdienen. Het is echter belangrijk om vacatures zorgvuldig te bekijken en duidelijk met klanten te communiceren om er zeker van te zijn dat de opdracht goed past en dat de betalingsvoorwaarden duidelijk zijn. Deze platforms bieden een marktplaats voor schrijvers om schrijfopdrachten te vinden. Enkele populaire platforms voor freelance schrijven zijn

Upwork: Een platform dat freelancers in contact brengt met klanten voor verschillende diensten, waaronder schrijven.

Freelancer: Net als bij Upwork kunnen freelancers bij Freelancer bieden op schrijfprojecten die door klanten zijn geplaatst.

Fiverr: Een platform waar freelancers hun diensten tegen een vaste prijs kunnen aanbieden.

Tekstmakelaar: Een dienst voor het schrijven van inhoud die freelance schrijvers inhuurt om artikelen voor klanten te produceren.

Websites die je betalen om te schrijven

Websites die je betalen om te schrijven zijn platforms waar schrijvers geld kunnen verdienen door hun werk online te publiceren. Deze websites bieden meestal een verscheidenheid aan schrijfmogelijkheden, van korte blogberichten tot lange artikelen, en betalen schrijvers ofwel per artikel ofwel per woord. 

Er zijn veel verschillende soorten websites die je betalen om te schrijven, waaronder content mills, freelance schrijfwebsites en blogs. Content mills zijn websites die schrijvers betalen om artikelen te maken voor verschillende klanten, terwijl freelance schrijfwebsites schrijvers in contact brengen met klanten die op zoek zijn naar specifieke soorten content. Blogs kunnen schrijvers ook betalen om op regelmatige basis inhoud te creëren, als schrijvers van het personeel of als gastmedewerkers.

Wat de betaling betreft, variëren de tarieven afhankelijk van de website en het soort inhoud dat wordt geproduceerd. Sommige websites betalen een vast bedrag per artikel, terwijl andere een glijdende schaal aanbieden op basis van de lengte en kwaliteit van de inhoud. De tarieven kunnen variëren van een paar cent per woord tot honderden dollars per artikel.

Als je geïnteresseerd bent in het schrijven tegen betaling, dan zijn er veel websites die je op weg kunnen helpen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Kosmopolitische

Cosmopolitan is een populair vrouwentijdschrift dat een breed scala aan onderwerpen behandelt, waaronder mode, schoonheid, relaties, seks, gezondheid en carrière. Ze staan bekend om hun boeiende inhoud en zijn altijd op zoek naar getalenteerde schrijvers om bij te dragen aan hun publicaties. Cosmopolitan betaalt freelance schrijvers om inhoud te creëren voor hun gedrukte en online platforms. Ze accepteren pitches voor verschillende soorten artikelen.

Om een pitch in te sturen naar Cosmopolitan, kunnen schrijvers naar hun website gaan. Schrijven voor Cosmopolitan kan een geweldige kans zijn voor schrijfsters die gepassioneerd zijn over vrouwenkwesties en willen bijdragen aan een gerespecteerde publicatie met een groot lezerspubliek. Als je een geweldig idee hebt voor een artikel, aarzel dan niet om het aan Cosmopolitan voor te leggen en mogelijk betaald te krijgen voor je werk.

Toegang tot de site: Kosmopolitische 

Overgangen in het buitenland

Transitions Abroad is een website en tijdschrift over reizen, culturele onderdompeling en werken in het buitenland. Ze bieden een schat aan informatie over onderwerpen als reismogelijkheden, talen leren en internationale carrières.

Deze website betaalt schrijvers voor hun reisartikelen, persoonlijke verhalen en essays over wonen, studeren, werken of vrijwilligerswerk in het buitenland. Ze zijn op zoek naar goed geschreven, boeiende verhalen die lezers praktisch advies en inspiratie geven voor reizen of wonen in het buitenland.

Toegang tot de site: Overgangen in het buitenland

Welke cultuur

What Culture is een website die gewijd is aan alles wat met entertainment te maken heeft. Ze behandelen onderwerpen als films, tv-programma's, videogames, strips en worstelen en bieden een platform voor schrijvers om hun meningen en expertise over deze onderwerpen te delen.

What Culture betaalt freelance schrijvers om op lijsten gebaseerde artikelen, nieuwsverhalen en artikelen over entertainment te maken. Ze zijn op zoek naar schrijvers die goed onderzochte en boeiende inhoud kunnen leveren die hun publiek van liefhebbers van popcultuur zal aanspreken.

Toegang tot de site: Welke cultuur

Levendig leven

Vibrant Life is een website en tijdschrift over gezondheid, welzijn en spiritualiteit. Ze bieden een schat aan informatie over onderwerpen als voeding, beweging, stressmanagement en holistische gezondheid.

Ze betalen freelance schrijvers om artikelen te schrijven over gezondheid en welzijn. De schrijvers kunnen goed onderzochte en boeiende inhoud leveren die hun publiek van gezondheidsbewuste lezers zal aanspreken.

Toegang tot de site: Levendig leven

Gebarsten

Cracked is een website met artikelen en video's over een breed scala aan onderwerpen, waaronder popcultuur, wetenschap, geschiedenis en humor. Ze bieden een platform voor freelance schrijvers om hun unieke en onderhoudende kijk op deze onderwerpen te delen.

De schrijvers worden betaald om op lijsten gebaseerde artikelen, verhalen en andere soorten inhoud te maken die humoristisch en informatief zijn.

Toegang tot de site: Gebarsten

Kippensoep voor de ziel

Chicken Soup for the Soul is een bekende uitgever van boeken met inspirerende en hartverwarmende verhalen. Ze hebben ook een website waar ze inzendingen accepteren van freelance schrijvers voor verschillende projecten, zoals boeken, podcasts en social media content.

Om een verhaal in te sturen naar Chicken Soup for the Soul, kunnen schrijvers naar hun website gaan. Chicken Soup for the Soul staat bekend om het publiceren van verhalen die hoop, inspiratie en troost bieden aan lezers. Schrijven voor Chicken Soup for the Soul kan een geweldige kans zijn voor schrijvers die persoonlijke verhalen te delen hebben en met hun schrijven een positieve invloed op anderen willen hebben. Schrijvers kunnen hun persoonlijke ervaringen delen en anderen inspireren om hoop en geluk in hun eigen leven te vinden.

Toegang tot de site: Kippensoep voor de ziel

Geldautomaat

Money Pantry is een populaire website over persoonlijke financiën die een breed scala aan onderwerpen behandelt, waaronder tips om geld te besparen, zuinig leven en manieren om online geld te verdienen. De website is altijd op zoek naar verse, originele inhoud van schrijvers die gepassioneerd zijn over persoonlijke financiën en geldgerelateerde onderwerpen.

Money Pantry betaalt schrijvers om artikelen te schrijven over een breed scala aan onderwerpen die te maken hebben met geld verdienen en besparen, zoals persoonlijke financiën, zuinig leven en bijverdiensten. Ze zijn op zoek naar schrijvers die bruikbaar advies kunnen geven om hun lezers te helpen hun financiële situatie te verbeteren.

Toegang tot de site: Geldautomaat

Schrijver op blote voeten

Barefoot Writer is een website en community gewijd aan het helpen van freelance schrijvers bij het opbouwen van een succesvolle carrière. Ze bieden bronnen, hulpmiddelen en trainingsprogramma's om schrijvers te helpen hun vaardigheden te verbeteren, klanten te vinden en de kost te verdienen met wat ze het liefste doen. Ze betalen schrijvers ook om inhoud te creëren voor hun website en nieuwsbrief. 

In het algemeen is Barefoot Writer een waardevolle bron voor freelance schrijvers die een succesvolle carrière in de sector willen opbouwen. Met hun betaalde schrijfmogelijkheden, trainingsprogramma's, vacatures en netwerkmogelijkheden kunnen schrijvers de vaardigheden, kennis en connecties opdoen die ze nodig hebben om te slagen in de competitieve wereld van freelance schrijven.

Toegang tot de site: Schrijver op blote voeten

Eetbaar Seattle

Edible Seattle is een website en tijdschrift dat zich richt op de lokale eet- en drinkcultuur in de omgeving van Seattle. Ze accepteren inzendingen van freelance schrijvers en fotografen en betalen hen voor hun werk.

Eetbaar Seattle is op zoek naar artikelen die de lokale voedselscene verkennen, zoals profielen van lokale chef-koks, boeren en voedselproducenten, recepten met lokale ingrediënten en artikelen over de geschiedenis en cultuur van eten in de omgeving van Seattle.

Schrijven voor Edible Seattle kan een geweldige kans zijn voor schrijvers die gepassioneerd zijn over eten en de lokale eetscene in Seattle onder de aandacht willen brengen. Met de mogelijkheid om geld te verdienen en bekendheid te krijgen voor hun werk, kunnen schrijvers hun liefde voor eten en schrijven omzetten in een lonende carrière of bijbaantje.

Toegang tot de site: Eetbaar Seattle

Sterke fluisteringen

Strong Whispers is een online publicatie die een breed scala aan onderwerpen behandelt, waaronder politiek, maatschappij, cultuur, technologie en het milieu. Ze accepteren inzendingen van freelance schrijvers en betalen hen voor hun werk.

De artikelen zijn goed onderzocht, prikkelend en bieden unieke perspectieven op belangrijke kwesties. Ze zijn vooral geïnteresseerd in artikelen die complexe kwesties op een duidelijke en boeiende manier aanpakken en die bruikbare oplossingen of aanbevelingen bieden.

Schrijven voor Strong Whispers kan een geweldige kans zijn voor schrijvers die gepassioneerd zijn over belangrijke sociale en politieke kwesties en een verschil willen maken met hun schrijven. Met de mogelijkheid om geld te verdienen en bekendheid te krijgen voor hun werk, kunnen schrijvers hun passie voor sociale rechtvaardigheid en activisme omzetten in een lonende carrière of bijbaantje.

Toegang tot de site: Sterke fluisteringen

Tips voor het vinden van schrijfopdrachten

Hier zijn enkele tips om schrijfopdrachten te vinden:

 • Maak een professioneel portfolio: Een sterk portfolio met je schrijfvaardigheden kan je helpen om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Gebruik platforms zoals LinkedIn of Contently om je werk te laten zien.
 • Netwerken met andere schrijvers: Word lid van schrijfgroepen of forums waar andere schrijvers hun ervaringen delen en vacatures aanbieden. Neem ook deel aan schrijfconferenties en workshops waar je kunt netwerken met redacteuren, uitgevers en andere professionals in de branche.
 • Gebruik vacaturebanken: Veel websites zoals ProBlogger, Freelance schrijfopdrachtenen Journalistiek Banenplaatsen regelmatig vacatures voor freelance schrijvers.
 • Pitch naar publicaties: Verhaalideeën voorleggen aan publicaties is een geweldige kans. Ga op zoek naar publicaties die aansluiten bij je interesses en dien een overtuigende pitch in waarin je schrijfvaardigheden naar voren komen.
 • Maak gebruik van sociale media: Gebruik sociale mediaplatforms zoals Twitter en Facebook om in contact te komen met redacteuren en uitgevers, en let op vacatures die ze plaatsen.
 • Denk aan inhoudsmolens: Hoewel niet de meest lucratieve, zijn content mills zoals Tekstmakelaar, iWriteren SchrijverToegangkan een goed startpunt zijn voor beginnende schrijvers die op zoek zijn naar consistent werk.

Schrijftips om je inkomsten te maximaliseren

Als freelance schrijver is het maximaliseren van je inkomsten cruciaal om succes en financiële stabiliteit te bereiken. Hier zijn enkele tips om je te helpen meer geld te verdienen met schrijven:

 • Specialiseer je in een niche: Door je te specialiseren in een bepaalde niche word je een expert op dat gebied en kun je hogere tarieven vragen voor je werk. Klanten zijn vaak bereid om meer te betalen voor gespecialiseerde kennis en expertise.
 • Een sterk portfolio opbouwen: Met een sterke portfolio van schrijfvoorbeelden kun je beter betaalde klanten aantrekken. Zorg ervoor dat je portfolio je beste werk laat zien en je schrijfvaardigheden demonstreert.
 • Ontwikkel een sterk netwerk: Het opbouwen van een sterk netwerk van contacten in de branche kan leiden tot meer schrijfkansen en doorverwijzingen. Woon evenementen in de branche bij, word lid van schrijfgroepen en leg contact met andere schrijvers en professionals in jouw niche.
 • Onderhandel over uw tarieven: Wees niet bang om met klanten te onderhandelen over je tarieven. Als je de vaardigheden en expertise hebt die ze nodig hebben, zijn ze misschien bereid om meer te betalen voor je werk. Heb vertrouwen in je capaciteiten en vraag wat je waard bent.
 • Deadlines halen: Deadlines halen is cruciaal om een goede reputatie op te bouwen als freelance schrijver. Klanten zullen eerder schrijvers inhuren die hun werk op tijd afleveren, wat kan leiden tot meer herhaalopdrachten en verwijzingen.
 • Blijf georganiseerd: Als je georganiseerd blijft en je tijd effectief beheert, kun je meer werk aannemen en meer verdienen. Gebruik hulpmiddelen zoals kalenders, to-do lijsten en projectmanagementsoftware om op de hoogte te blijven van je deadlines en werkdruk.

Oplichting vermijden

Als freelance schrijver is het essentieel om waakzaam en voorzichtig te zijn voor mogelijke zwendel die je reputatie of financiële stabiliteit kan schaden. Hier zijn enkele tips om oplichting te vermijden:

 • Onderzoek het bedrijf of de persoon voordat je werk accepteert. Zoek naar recensies, getuigenissen en feedback van andere freelancers die met hen hebben gewerkt.
 • Betaal nooit om een schrijfopdracht aan te vragen of te accepteren. Legitieme klanten zullen je nooit vragen om vooraf te betalen.
 • Wees op je hoede voor vacatures met onrealistisch hoge salarissen of die succes van de ene op de andere dag beloven. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
 • Vermijd klanten die om persoonlijke informatie vragen zoals je burgerservicenummer of bankrekeninggegevens. Geef dergelijke informatie alleen als het nodig is voor de betaling en als je de klant vertrouwt.

Fiscale gevolgen van betaald schrijven

Betaald worden om te schrijven kan fiscale gevolgen hebben, afhankelijk van het land en de belastingwetgeving. Over het algemeen worden freelance schrijvers beschouwd als zelfstandigen en zijn ze verantwoordelijk voor het betalen van hun eigen belastingen. Dit betekent dat je je inkomsten en uitgaven moet bijhouden en rapporteren op je belastingaangifte.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden is dat je mogelijk geschatte belastingen op kwartaalbasis moet betalen om boetes te voorkomen. Dit komt omdat je als zelfstandige niet onderworpen bent aan bronbelasting zoals traditionele werknemers.

Er kunnen echter aftrekposten en kredieten zijn waarvan je als freelance schrijver kunt profiteren. Dit kunnen uitgaven zijn die te maken hebben met je thuiskantoor, apparatuur, software en reizen. Het is belangrijk om een belastingprofessional te raadplegen of een gerenommeerd belastingsoftwareprogramma te gebruiken om er zeker van te zijn dat je profiteert van alle aftrekposten en kredieten die van toepassing zijn.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de belastingimplicaties van het betaald krijgen om te schrijven en om georganiseerd en nauwkeurig te blijven in je administratie en rapportage om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Hulpmiddelen voor schrijvers

Er zijn verschillende hulpmiddelen en bronnen beschikbaar voor schrijvers die hen kunnen helpen om hun schrijfvaardigheid te verbeteren, hun werkstroom te stroomlijnen en georganiseerd te blijven. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Grammarly: Grammarly is een schrijfassistent die kunstmatige intelligentie gebruikt om je schrijfwerk te controleren op fouten in spelling, grammatica en interpunctie. Het kan ook betere woordkeuzes voorstellen en schrijfinzichten geven om je te helpen je vaardigheden te verbeteren.
 • Hemingway Redacteur: Hemingway Editor is een gratis online hulpprogramma waarmee je je schrijfwerk kunt vereenvoudigen en duidelijker en bondiger kunt maken. Het markeert complexe zinnen, passieve stem en andere zaken die je schrijven moeilijker leesbaar maken.
 • Evernote: Dit is een app voor het maken van notities waarmee je al je ideeën, onderzoek en notities op één plek kunt opslaan. Het heeft ook een ingebouwde schrijffunctie waarmee je documenten kunt maken en bewerken in de app.

Controleer ook de 10 beste grammaticacontroleprogramma's voor academisch schrijven

Verken meer dan 50+ wetenschappelijke illustratiecategorieën

Mind the Graph platform is een innovatieve tool die wetenschappers en onderzoekers helpt om snel en eenvoudig wetenschappelijke illustraties van hoge kwaliteit te maken. Met meer dan 50+ wetenschappelijke illustratiecategorieën om uit te kiezen, biedt het platform een uitgebreide bibliotheek met afbeeldingen en sjablonen die kunnen worden aangepast aan elk onderzoeksproject. De bibliotheek met wetenschappelijke illustraties van het platform beslaat een breed scala aan onderwerpen, waaronder biologie, geneeskunde, scheikunde, natuurkunde en ecologie.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen