Pisanje je lahko koristna in izpolnjujoča dejavnost, lahko pa je tudi donosna. Z razmahom spletnih vsebin se je povečalo povpraševanje po kakovostnih piscih, številna spletna mesta pa so pripravljena plačati za dobro napisane članke, objave na blogih in druge oblike vsebin. V tem članku bomo raziskali različne vrste pisanja, s katerimi lahko zaslužite, platforme za samostojno pisanje, spletna mesta, ki vam plačujejo za pisanje, nasvete za iskanje pisateljskih nastopov, nasvete za pisanje, s katerimi boste povečali svoj zaslužek, kako se izogniti prevaram, davčne posledice plačevanja za pisanje ter orodja in vire za pisce. Ne glede na to, ali ste izkušeni pisec ali šele začenjate, obstaja veliko priložnosti za zaslužek z delom, ki vas veseli.

Vrste pisanja, s katerimi lahko zaslužite denar

Obstaja veliko vrst pisanja, s katerimi lahko zaslužite denar, najboljša pa je odvisna od vaših interesov, znanja in spretnosti ter povpraševanja na trgu. Ena od priljubljenih vrst pisanja je pisanje vsebin, ki vključuje ustvarjanje objav na blogih, člankov in posodobitev za družbene medije za podjetja in posameznike. Drugo donosno področje je pisanje besedil, kjer pisci pripravljajo prepričljive vsebine za promocijo izdelkov ali storitev.

Veliko povpraševanje je tudi po tehničnem pisanju, zlasti v panogah, kot so znanost, tehnika in tehnologija. Samostojni tehnični pisci lahko za podjetja pripravijo uporabniške priročnike, navodila za uporabo in druge vrste dokumentacije. Druga možnost je pisanje besedil, pri katerem pisci ustvarjajo vsebine za stranke, ki jih nato objavijo pod svojim imenom.

Akademsko pisanje je lahko dobra izbira tudi za tiste z dobrimi raziskovalnimi in pisnimi sposobnostmi. To vključuje pisanje raziskovalnih člankov, tez in drugih akademskih vsebin. Ustvarjalno pisanje je lahko donosno področje za tiste, ki so nadarjeni za pripovedovanje zgodb in imajo strast do pisanja leposlovnih ali neleposlovnih knjig.

Pomembno je opozoriti, da ima vsaka vrsta pisanja svoje posebne zahteve in lahko zahteva različna znanja ali izkušnje. Bistveno je, da raziščete vrsto pisanja, ki vas zanima, in razvijete spretnosti, potrebne za uspeh na tem področju.

Platforme za prostoročno pisanje

Platforme za samostojno pisanje so spletna mesta ali spletne tržnice, na katerih lahko podjetja in posamezniki poiščejo samostojne pisce za različna pisna dela. Te platforme piscem omogočajo, da predstavijo svoje spretnosti in se povežejo s potencialnimi strankami, ki iščejo pisateljske storitve. Platforme za samostojno pisanje piscem običajno omogočajo, da si ustvarijo profil in portfolije, določijo svoje tarife in se prijavijo na razpise za delovna mesta, ki ustrezajo njihovemu strokovnemu znanju in izkušnjam.

Nekatere platforme za samostojno pisanje ponujajo različna pisna dela, vključno s pisanjem člankov, pisanjem besedil, ustvarjanjem vsebin, akademskim pisanjem in drugimi. Samostojni pisci lahko neposredno prek platforme brskajo po oglasih za delovna mesta, ponujajo projekte in se s strankami pogajajo o pogojih.

Uporaba platform za samostojno pisanje je lahko odličen način za iskanje novih strank in zaslužek piscev. Vendar pa je pomembno, da skrbno pregledate objave delovnih mest in jasno komunicirate s strankami, da se prepričate, da je delo primerno in da so plačilni pogoji jasni. Te platforme zagotavljajo trg, na katerem lahko pisci najdejo pisateljske posle. Nekatere priljubljene platforme za samostojno pisanje vključujejo:

Upwork: Platforma, ki povezuje samostojne podjetnike s strankami za različne storitve, vključno s pisanjem.

Prostovoljec: Podobno kot Upwork tudi Freelancer omogoča samostojnim podjetnikom, da se potegujejo za pisne projekte, ki jih objavijo stranke.

Fiverr: Platforma, na kateri lahko samostojni podjetniki ponujajo svoje storitve po fiksni ceni.

Textbroker: Storitev za pisanje vsebin, ki najema samostojne pisce za pripravo člankov za stranke.

Spletna mesta, ki vam plačujejo za pisanje

Spletna mesta, ki vam plačujejo za pisanje, so platforme, na katerih lahko pisci zaslužijo denar z oddajo svojega dela v objavo na spletu. Ta spletna mesta običajno ponujajo različne priložnosti za pisanje, od kratkih prispevkov na blogih do daljših člankov, piscem pa plačujejo na članek ali na besedo. 

Obstaja veliko različnih vrst spletnih mest, ki vam plačujejo za pisanje, vključno z mlini za vsebino, spletnimi mesti za samostojno pisanje in blogi. Mlini za vsebino so spletna mesta, ki plačujejo pisce za ustvarjanje člankov za različne stranke, medtem ko spletna mesta za samostojno pisanje povezujejo pisce s strankami, ki iščejo določene vrste vsebin. Tudi blogi lahko plačujejo pisce za redno ustvarjanje vsebin, bodisi kot zaposlene pisce bodisi kot gostujoče sodelavce.

Pri plačilu se cene razlikujejo glede na spletno mesto in vrsto vsebine, ki jo pripravljate. Nekatera spletna mesta plačujejo pavšalno nadomestilo za članek, druga pa ponujajo drsno lestvico glede na dolžino in kakovost vsebine. Cene se lahko gibljejo od nekaj centov na besedo do več sto dolarjev na članek.

Če vas zanima pisanje za plačilo, je na voljo veliko spletnih mest, ki vam lahko pomagajo začeti. Tukaj je nekaj primerov:

Cosmopolitan

Cosmopolitan je priljubljena ženska revija, ki obravnava številne teme, kot so moda, lepota, odnosi, seks, zdravje in kariera. Znani so po zanimivih vsebinah in vedno iščejo nadarjene pisce, ki bi sodelovali pri njihovih publikacijah. Cosmopolitan plačuje samostojne pisce za ustvarjanje vsebin za svoje tiskane in spletne platforme. Sprejemajo predloge za različne vrste člankov.

Če želite oddati prijavo za Cosmopolitan, lahko obiščete njihovo spletno mesto. Pisanje za Cosmopolitan je lahko odlična priložnost za pisce, ki so navdušeni nad ženskimi vprašanji in želijo sodelovati v ugledni publikaciji z velikim številom bralcev. Če imate odlično zamisel za članek, ne oklevajte in jo predložite Cosmopolitanu ter morda dobite plačilo za svoje delo.

Dostop do spletnega mesta: Cosmopolitan 

Prehodi v tujino

Transitions Abroad je spletna stran in revija, ki je namenjena potovanjem, spoznavanju kultur in delu v tujini. Ponujajo številne informacije o temah, kot so možnosti potovanja, učenje jezikov in mednarodne kariere.

To spletno mesto plačuje piscem za njihove potopisne članke, osebne pripovedi in eseje, povezane z življenjem, študijem, delom ali prostovoljstvom v tujini. Iščejo dobro napisane, zanimive zgodbe, ki bralcem nudijo praktične nasvete in navdih za potovanje ali življenje v tujini.

Dostop do spletnega mesta: Prehodi v tujino

Kakšna kultura

What Culture je spletno mesto, ki je namenjeno vsem zabavnim vsebinam. Pokriva teme, kot so filmi, televizijske oddaje, videoigre, stripi in rokoborba, ter ponuja platformo za pisce, da delijo svoja mnenja in strokovno znanje o teh temah.

What Culture plačuje samostojnim piscem za ustvarjanje člankov, novic in člankov s seznama, povezanih z zabavo. Iščejo pisce, ki lahko zagotovijo dobro raziskano in zanimivo vsebino, ki bo privlačna za njihovo občinstvo navdušencev nad popkulturo.

Dostop do spletnega mesta: Kakšna kultura

Živahno življenje

Vibrant Life je spletna stran in revija, namenjena zdravju, dobremu počutju in duhovnosti. Ponujajo številne informacije o temah, kot so prehrana, vadba, obvladovanje stresa in celostno zdravje.

Za ustvarjanje člankov, povezanih z zdravjem in dobrim počutjem, plačujejo samostojne pisce. Pisci lahko zagotovijo dobro raziskano in zanimivo vsebino, ki bo privlačna za njihovo občinstvo bralcev, ki se zavedajo zdravja.

Dostop do spletnega mesta: Živahno življenje

Razpokan

Cracked je spletno mesto, ki objavlja članke in videoposnetke o različnih temah, vključno s popkulturo, znanostjo, zgodovino in humorjem. Nudijo platformo za samostojne pisce, ki lahko delijo svoje edinstvene in zabavne poglede na te teme.

Pisci so plačani za ustvarjanje člankov na podlagi seznamov, tematskih zgodb in drugih vrst vsebin, ki so humorne in informativne.

Dostop do spletnega mesta: Razpokan

Piščančja juha za dušo

Chicken Soup for the Soul je znana založba knjig z navdihujočimi in prisrčnimi zgodbami. Imajo tudi spletno stran, na kateri sprejemajo prijave samostojnih piscev za različne projekte, kot so knjige, podcasti in vsebine za družbene medije.

Če želite oddati zgodbo v zbirko Chicken Soup for the Soul, lahko obiščete njihovo spletno stran. Ta je znana po tem, da objavlja zgodbe, ki bralcem nudijo upanje, navdih in tolažbo. Pisanje zanje je lahko odlična priložnost za pisce, ki imajo osebne zgodbe, ki jih želijo deliti, in želijo s svojim pisanjem pozitivno vplivati na druge. Pisci lahko delijo svoje osebne izkušnje in navdihujejo druge, da najdejo upanje in srečo v svojem življenju.

Dostop do spletnega mesta: Piščančja juha za dušo

Shramba za denar

Money Pantry je priljubljeno spletno mesto o osebnih financah, ki pokriva številne teme, vključno z nasveti za varčevanje z denarjem, varčnim življenjem in načini spletnega zaslužka. Spletno mesto vedno išče svežo in izvirno vsebino piscev, ki so navdušeni nad osebnimi financami in temami, povezanimi z denarjem.

Money Pantry plačuje piscem članke o številnih temah, povezanih z ustvarjanjem in varčevanjem denarja, kot so osebne finance, varčno življenje in stranski posli. Iščejo pisce, ki lahko zagotovijo uporabne nasvete, ki bodo bralcem pomagali izboljšati njihov finančni položaj.

Dostop do spletnega mesta: Shramba za denar

Bosonogi pisatelj

Barefoot Writer je spletno mesto in skupnost, ki pomaga piscem na prostem pri ustvarjanju uspešne kariere. Ponuja vire, orodja in programe usposabljanja, s katerimi lahko pisci izboljšajo svoje spretnosti, najdejo stranke in se preživljajo z delom, ki jih veseli.Piscem plačuje tudi za ustvarjanje vsebin za njihovo spletno stran in glasilo. 

Na splošno je Barefoot Writer dragocen vir informacij za pisce, ki si želijo ustvariti uspešno kariero v tej panogi. S svojimi plačanimi možnostmi pisanja, programi usposabljanja, objavami delovnih mest in možnostmi mreženja lahko pisci pridobijo spretnosti, znanje in povezave, ki jih potrebujejo za uspeh v konkurenčnem svetu svobodnega pisanja.

Dostop do spletnega mesta: Bosonogi pisatelj

Edible Seattle

Edible Seattle je spletna stran in revija, ki se osredotoča na lokalno kulturo hrane in pijače na območju Seattla. Sprejemajo prispevke samostojnih piscev in fotografov ter jim plačujejo za njihovo delo.

Edible Seattle išče članke o lokalni prehranski sceni, vključno s profili lokalnih kuharjev, kmetov in proizvajalcev hrane, recepti z lokalnimi sestavinami ter članki o zgodovini in kulturi hrane na območju Seattla.

Pisanje za Edible Seattle je lahko odlična priložnost za pisce, ki so navdušeni nad hrano in želijo predstaviti lokalno prehransko sceno v Seattlu. Pisci lahko s svojim delom zaslužijo denar in so izpostavljeni, zato lahko svojo ljubezen do hrane in pisanja spremenijo v donosno kariero ali postranski posel.

Dostop do spletnega mesta: Edible Seattle

Močni šepetalci

Strong Whispers je spletna publikacija, ki obravnava številne teme, vključno s politiko, družbo, kulturo, tehnologijo in okoljem. Sprejemajo prispevke samostojnih piscev in jim plačujejo za njihovo delo.

Članki so dobro raziskani, spodbujajo k razmišljanju in ponujajo edinstvene poglede na pomembna vprašanja. Še posebej jih zanimajo članki, ki na jasen in privlačen način obravnavajo zapletena vprašanja ter ponujajo uporabne rešitve ali priporočila.

Pisanje za Strong Whispers je lahko odlična priložnost za pisce, ki jih zanimajo pomembna družbena in politična vprašanja ter želijo s svojim pisanjem prispevati k spremembam. Pisci lahko s svojim delom zaslužijo denar in so izpostavljeni, zato lahko svojo strast do družbene pravičnosti in aktivizma spremenijo v donosno kariero ali postranski posel.

Dostop do spletnega mesta: Močni šepetalci

Nasveti za iskanje pisanja Gigs

Tukaj je nekaj nasvetov za iskanje pisateljskih nastopov:

 • Ustvarite profesionalni portfelj: Z dobrim portfeljem, v katerem predstavite svoje pisateljske sposobnosti, lahko izstopate med drugimi kandidati. Za predstavitev svojega dela uporabite platforme, kot sta LinkedIn ali Contently.
 • Mreženje z drugimi pisatelji: Pridružite se pisateljskim skupinam ali forumom, kjer drugi pisatelji delijo svoje izkušnje in ponujajo predloge za zaposlitev. Udeležujte se tudi pisateljskih konferenc in delavnic, kjer lahko navežete stike z uredniki, založniki in drugimi strokovnjaki iz te panoge.
 • Uporabite oglasne deske za delovna mesta: Številne spletne strani kot ProBlogger, Dela za samostojno pisanjein Delovna mesta v novinarstvumed drugim redno objavljajo priložnosti za delo za samostojne pisce.
 • Predstavitev publikacijam: Predstavljanje idej za zgodbe publikacijam je odlična priložnost. Poiščite publikacije, ki se ujemajo z vašimi interesi, in pošljite prepričljiv predlog, v katerem predstavite svoje pisateljske sposobnosti.
 • Uporaba družabnih medijev: Uporabite platforme družabnih medijev, kot sta Twitter in Facebook, da se povežete z uredniki in založniki ter spremljajte priložnosti za zaposlitev, ki jih objavljajo.
 • Razmislite o mlinih za vsebino: Čeprav niso najbolj donosni, so mlini za vsebino, kot so Textbroker, iWriterin WriterAccess, je lahko dobro izhodišče za pisce začetnike, ki iščejo stalno delo.

Nasveti za pisanje za povečanje vašega zaslužka

Za uspeh in finančno stabilnost pisatelja, ki piše kot svobodni pisatelj, je ključnega pomena, da čim bolj povečate svoj zaslužek. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zaslužiti več denarja s pisanjem:

 • Specializiranje za nišo: Če se specializirate za določeno nišo, boste postali strokovnjak na tem področju in boste lahko za svoje delo dobili višje cene. Stranke so pogosto pripravljene plačati več za specializirano znanje in izkušnje.
 • Oblikovanje močnega portfelja: Z bogatim portfeljem vzorcev pisanja lahko pritegnete bolje plačane stranke. Poskrbite, da bodo v vašem portfelju predstavljena vaša najboljša dela in dokazane vaše pisateljske spretnosti.
 • Razvijte močno mrežo: Gradnja močne mreže stikov v panogi lahko vodi do več priložnosti za pisanje in napotitev. Udeležujte se panožnih dogodkov, pridružite se pisateljskim skupinam ter se povežite z drugimi pisci in strokovnjaki v svoji niši.
 • Pogajanja o cenah: Ne bojte se pogajati s strankami o cenah. Če imate znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo, bodo morda pripravljeni za vaše delo plačati več. Bodite prepričani v svoje sposobnosti in zahtevajte toliko, kolikor ste vredni.
 • Upoštevanje rokov: Upoštevanje rokov je ključnega pomena za ustvarjanje dobrega ugleda samostojnega pisca. Stranke bodo bolj verjetno najele pisatelje, ki bodo pravočasno opravili kakovostno delo, kar lahko privede do več ponovnih poslov in napotitev.
 • Ostanite organizirani: Z organizacijo in učinkovitim upravljanjem svojega časa lahko prevzamete več dela in povečate svoj zaslužek. Uporabite orodja, kot so koledarji, seznami opravil in programska oprema za upravljanje projektov, da boste na tekočem z roki in delovno obremenitvijo.

Kako se izogniti prevaram

Kot samostojni pisec morate biti pozorni in previdni pri morebitnih prevarah, ki bi lahko škodile vašemu ugledu ali finančni stabilnosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se izogniti prevaram:

 • Preden sprejmete delo, raziščite podjetje ali posameznika. Poiščite ocene, pričevanja in povratne informacije drugih samostojnih podjetnikov, ki so sodelovali z njimi.
 • Nikoli ne plačajte za prijavo ali sprejem pisateljskega dela. Zakonite stranke od vas nikoli ne bodo zahtevale plačila vnaprej.
 • Pazite na objave delovnih mest, ki ponujajo nerealno visoke plače ali obljubljajo uspeh čez noč. Če se sliši predobro, da bi bilo res, verjetno je.
 • Izogibajte se strankam, ki zahtevajo osebne podatke, kot so številka socialnega zavarovanja ali podatki o bančnem računu. Takšne podatke zagotovite le, če so potrebni za plačilo in če stranki zaupate.

Davčne posledice prejemanja plačila za pisanje

Plačilo za pisanje ima lahko davčne posledice, ki so odvisne od države in davčne zakonodaje. Na splošno se svobodni pisci štejejo za samozaposlene in so sami odgovorni za plačevanje davkov. To pomeni, da boste morali spremljati svoje prihodke in stroške ter jih navesti v davčni napovedi.

Pomembno je upoštevati, da boste morda morali četrtletno plačevati predvidene davke, da bi se izognili kaznim. Kot samozaposlena oseba namreč niste zavezani k davčnim odtegljajem kot običajni zaposleni.

Vendar pa lahko kot samostojni pisatelj izkoristite določene olajšave in odbitke. To so lahko stroški, povezani z vašo domačo pisarno, opremo, programsko opremo in potovanji. Pomembno je, da se posvetujete z davčnim strokovnjakom ali uporabite ugleden davčni program, da zagotovite, da izkoristite vse veljavne odbitke in olajšave.

Pomembno je, da se zavedate davčnih posledic prejemanja plačila za pisanje ter da ste organizirani in natančni pri vodenju evidenc in poročanju, da bi se izognili težavam z davčnimi organi.

Orodja in viri za pisatelje

Piscem je na voljo več orodij in virov, s katerimi lahko izboljšajo svoje pisateljske spretnosti, racionalizirajo svoj delovni proces in ostanejo organizirani. Tukaj je nekaj primerov:

 • Grammarly: Grammarly je pomočnik za pisanje, ki s pomočjo umetne inteligence preverja vaše pisanje glede pravopisnih, slovničnih in ločilnih napak. Prav tako vam lahko predlaga boljše izbire besed in zagotovi vpogled v pisanje ter vam tako pomaga izboljšati vaše znanje.
 • Hemingway Editor: Hemingway Editor je brezplačno spletno orodje, ki vam pomaga poenostaviti pisanje ter ga narediti bolj jasno in jedrnato. Opozarja na zapletene stavke, pasivni glas in druge težave, zaradi katerih je vaše pisanje težje berljivo.
 • Evernote: To je aplikacija za beleženje, ki omogoča shranjevanje vseh idej, raziskav in zapiskov na enem mestu. Ima tudi vgrajeno orodje za pisanje, ki vam omogoča ustvarjanje in urejanje dokumentov v aplikaciji.

Preverite tudi 10 najboljših orodij za preverjanje slovnice za akademsko pisanje

Raziščite več kot 50+ kategorij znanstvenih ilustracij

Mind the Graph je inovativno orodje, ki znanstvenikom in raziskovalcem pomaga hitro in enostavno ustvariti visokokakovostne znanstvene ilustracije. Platforma ponuja več kot 50 kategorij znanstvenih ilustracij in obsežno knjižnico slik in predlog, ki jih je mogoče prilagoditi tako, da ustrezajo vsakemu raziskovalnemu projektu. Knjižnica znanstvenih ilustracij platforme pokriva široko paleto tem, vključno z biologijo, medicino, kemijo, fiziko in ekologijo.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge