Att skriva kan vara en givande och utvecklande aktivitet, men det kan också vara en lukrativ sådan. Med ökningen av innehåll på nätet har efterfrågan på kvalitetsskribenter ökat kraftigt, och många webbplatser är villiga att betala för välskrivna artiklar, blogginlägg och andra former av innehåll. I den här artikeln kommer vi att utforska olika typer av skrivande som kan ge dig pengar, frilansplattformar, webbplatser som betalar dig för att skriva, tips för att hitta skrivjobb, skrivtips för att maximera dina intäkter, hur man undviker bedrägerier, skattekonsekvenser av att få betalt för att skriva, samt verktyg och resurser för skribenter. Oavsett om du är en erfaren skribent eller precis har börjat finns det gott om möjligheter att tjäna pengar genom att göra det du älskar.

Typer av skrivande som kan ge dig pengar

Det finns många olika typer av skrivande som du kan tjäna pengar på, och vilken som passar dig bäst beror på dina intressen, färdigheter och efterfrågan på marknaden. En populär typ av skrivande är content writing, som innebär att man skapar blogginlägg, artiklar och uppdateringar på sociala medier för företag och privatpersoner. Ett annat lukrativt område är copywriting, där skribenter producerar övertygande innehåll för att marknadsföra produkter eller tjänster.

Teknisk skrivning är också mycket efterfrågat, särskilt inom branscher som vetenskap, teknik och teknologi. Frilansande tekniska skribenter kan skapa användarmanualer, instruktionsmanualer och andra typer av dokumentation för företag. Ghostwriting är ett annat alternativ, där skribenter skapar innehåll för kunder som sedan publicerar det under sitt eget namn.

Akademiskt skrivande kan också vara ett bra alternativ för dem som har starka forsknings- och skrivkunskaper. Detta inkluderar att skriva forskningsrapporter, teser och annat akademiskt innehåll. Slutligen kan kreativt skrivande vara ett lukrativt område för dem som är duktiga på att berätta historier och har en passion för att skriva skönlitteratur eller faktaböcker.

Det är viktigt att notera att varje typ av skrivande har sina unika krav och kan kräva olika färdigheter eller erfarenheter. Det är viktigt att du undersöker vilken typ av skrivande du är intresserad av och utvecklar de färdigheter som behövs för att lyckas inom det området.

Plattformar för frilansande skrivare

Plattformar för frilansskribenter är webbplatser eller marknadsplatser online där företag och privatpersoner kan hitta frilansskribenter för olika skrivuppdrag. På dessa plattformar kan skribenter visa upp sina färdigheter och komma i kontakt med potentiella kunder som är ute efter skrivtjänster. På plattformar för frilansskribenter kan man skapa en profil och portfolios, ange sina priser och söka jobbannonser som matchar ens kompetens.

Några av frilansplattformarna erbjuder en rad olika skrivjobb, inklusive artikelskrivning, copywriting, innehållsskapande, akademiskt skrivande med mera. Frilansskribenter kan bläddra igenom jobbannonser, bjuda på projekt och förhandla om villkor med kunder direkt via plattformen.

Att använda frilansplattformar kan vara ett bra sätt för skribenter att hitta nya kunder och tjäna pengar. Det är dock viktigt att noggrant granska jobbannonser och kommunicera tydligt med kunderna för att se till att jobbet passar och att betalningsvillkoren är tydliga. Dessa plattformar erbjuder en marknadsplats där författare kan hitta skrivuppdrag. Några populära plattformar för frilansskrivande inkluderar:

Upwork: En plattform som sammanför frilansare med kunder för en rad olika tjänster, inklusive skrivande.

Frilansare: I likhet med Upwork låter Freelancer frilansare bjuda på skrivprojekt som läggs ut av kunder.

Fiverr: En plattform där frilansare kan erbjuda sina tjänster till ett fast pris.

Textmäklare: En tjänst för innehållsskrivning som anlitar frilansskribenter för att producera artiklar åt kunder.

Webbplatser som betalar dig för att skriva

Webbplatser som betalar dig för att skriva är plattformar där skribenter kan tjäna pengar genom att skicka in sitt arbete för publicering online. Dessa webbplatser erbjuder vanligtvis en mängd olika skrivmöjligheter, från korta blogginlägg till långa artiklar, och betalar skribenterna antingen per artikel eller per ord. 

Det finns många olika typer av webbplatser som betalar dig för att skriva, bland annat content mills, frilanswebbplatser och bloggar. Content mills är webbplatser som betalar skribenter för att skapa artiklar för en mängd olika kunder, medan frilanswebbplatser sammanför skribenter med kunder som letar efter specifika typer av innehåll. Bloggar kan också betala skribenter för att skapa innehåll på regelbunden basis, antingen som anställda skribenter eller som gästskribenter.

När det gäller betalning varierar priserna beroende på webbplats och vilken typ av innehåll som produceras. Vissa webbplatser betalar en fast avgift per artikel, medan andra erbjuder en glidande skala baserad på innehållets längd och kvalitet. Priserna kan variera från några cent per ord till hundratals dollar per artikel.

Om du är intresserad av att skriva mot betalning finns det många webbplatser där ute som kan hjälpa dig att komma igång. Här är några exempel:

Kosmopolitisk

Cosmopolitan är en populär damtidning som täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive mode, skönhet, relationer, sex, hälsa och karriär. De är kända för sitt engagerande innehåll och letar alltid efter begåvade skribenter som kan bidra till deras publikationer. Cosmopolitan betalar frilansande skribenter för att skapa innehåll för deras tryckta och online-plattformar. De tar emot förslag på en mängd olika typer av artiklar.

För att skicka in en pitch till Cosmopolitan kan skribenter besöka deras webbplats. Att skriva för Cosmopolitan kan vara en fantastisk möjlighet för skribenter som brinner för kvinnofrågor och vill bidra till en respekterad publikation med en stor läsekrets. Om du har en bra idé till en artikel, tveka inte att skicka den till Cosmopolitan och få betalt för ditt arbete.

Tillgång till webbplatsen: Kosmopolitisk 

Övergångar utomlands

Transitions Abroad är en webbplats och en tidning som handlar om resor, kulturell fördjupning och arbete utomlands. De erbjuder en mängd information om ämnen som resemöjligheter, språkinlärning och internationella karriärer.

Denna webbplats betalar skribenter för deras researtiklar, personliga berättelser och essäer relaterade till att leva, studera, arbeta eller volontärarbeta utomlands. De letar efter välskrivna, engagerande berättelser som ger läsarna praktiska råd och inspiration för att resa eller bo utomlands.

Tillgång till webbplatsen: Övergångar utomlands

Vilken kultur

What Culture är en webbplats som är tillägnad allt som har med underhållning att göra. De täcker ämnen som filmer, TV-serier, videospel, serier och wrestling, och erbjuder en plattform för skribenter att dela sina åsikter och expertis om dessa ämnen.

What Culture betalar frilansskribenter för att skapa listbaserade artiklar, nyheter och inslag relaterade till underhållning. De letar efter skribenter som kan tillhandahålla väl underbyggt och engagerande innehåll som kommer att tilltala deras publik av popkulturentusiaster.

Tillgång till webbplatsen: Vilken kultur

Ett pulserande liv

Vibrant Life är en webbplats och tidning som är dedikerad till hälsa, välbefinnande och andlighet. De erbjuder en mängd information om ämnen som näring, motion, stresshantering och holistisk hälsa.

De betalar frilansskribenter för att skapa artiklar relaterade till hälsa och välbefinnande. Skribenterna kan tillhandahålla väl underbyggt och engagerande innehåll som tilltalar deras målgrupp av hälsomedvetna läsare.

Tillgång till webbplatsen: Ett pulserande liv

Knäckt

Cracked är en webbplats som innehåller artiklar och videor om ett brett spektrum av ämnen, inklusive popkultur, vetenskap, historia och humor. De erbjuder en plattform för frilansskribenter att dela med sig av sina unika och underhållande perspektiv på dessa ämnen.

Skribenterna får betalt för att skapa listbaserade artiklar, reportage och andra typer av innehåll som är humoristiskt och informativt.

Tillgång till webbplatsen: Knäckt

Kycklingsoppa för själen

Chicken Soup for the Soul är en välkänd utgivare av böcker som innehåller inspirerande och hjärtevärmande berättelser. De har också en webbplats där de tar emot bidrag från frilansskribenter för olika projekt, till exempel böcker, podcasts och innehåll i sociala medier.

För att skicka in en berättelse till Chicken Soup for the Soul kan författare besöka deras webbplats. De är kända för att publicera berättelser som ger läsarna hopp, inspiration och tröst. Att skriva för dem kan vara en fantastisk möjlighet för skribenter som har personliga berättelser att dela och vill ha en positiv inverkan på andra genom sitt skrivande. Skribenter kan dela med sig av sina personliga erfarenheter och inspirera andra att hitta hopp och lycka i sina egna liv.

Tillgång till webbplatsen: Kycklingsoppa för själen

Förvaring av pengar

Money Pantry är en populär webbplats för privatekonomi som täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive tips för att spara pengar, sparsam livsstil och sätt att tjäna pengar online. Webbplatsen är alltid på jakt efter nytt, originellt innehåll från skribenter som brinner för privatekonomi och penningrelaterade ämnen.

Money Pantry betalar skribenter för att skapa artiklar om ett brett spektrum av ämnen relaterade till att tjäna och spara pengar, såsom personlig ekonomi, sparsam livsstil och sidoinkomster. De letar efter skribenter som kan ge handlingsbara råd som hjälper sina läsare att förbättra sina ekonomiska situationer.

Tillgång till webbplatsen: Förvaring av pengar

Barfotaförfattare

Barefoot Writer är en webbplats och ett community som hjälper frilansskribenter att bygga framgångsrika karriärer. De erbjuder resurser, verktyg och utbildningsprogram för att hjälpa författare att förbättra sina färdigheter, hitta kunder och tjäna pengar på det de älskar. De betalar också författare för att skapa innehåll till deras webbplats och nyhetsbrev. 

På det hela taget är Barefoot Writer en värdefull resurs för frilansskribenter som vill bygga en framgångsrik karriär i branschen. Med sina betalda skrivmöjligheter, utbildningsprogram, jobbannonser och nätverksmöjligheter kan skribenter få de färdigheter, kunskaper och kontakter som de behöver för att lyckas i den konkurrensutsatta världen av frilansande skribenter.

Tillgång till webbplatsen: Barfotaförfattare

Ätbara Seattle

Edible Seattle är en webbplats och en tidning som fokuserar på lokal mat- och dryckeskultur i Seattle-området. De tar emot bidrag från frilansande skribenter och fotografer och betalar dem för deras arbete.

Edible Seattle letar efter artiklar som utforskar den lokala matscenen, inklusive profiler av lokala kockar, jordbrukare och livsmedelsproducenter, recept med lokala ingredienser och artiklar om matens historia och kultur i Seattle-området.

Att skriva för Edible Seattle kan vara en fantastisk möjlighet för skribenter som brinner för mat och vill visa upp den lokala matscenen i Seattle. Med möjlighet att tjäna pengar och få exponering för sitt arbete kan skribenter förvandla sin kärlek till mat och skrivande till en givande karriär eller ett extraknäck.

Tillgång till webbplatsen: Ätbara Seattle

Starka viskningar

Strong Whispers är en onlinepublikation som täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive politik, samhälle, kultur, teknik och miljö. De tar emot bidrag från frilansskribenter och betalar dem för deras arbete.

Artiklarna är väl underbyggda, tankeväckande och erbjuder unika perspektiv på viktiga frågor. De är särskilt intresserade av artiklar som tar upp komplexa frågor på ett tydligt och engagerande sätt och som ger handlingsbara lösningar eller rekommendationer.

Att skriva för Strong Whispers kan vara en fantastisk möjlighet för skribenter som brinner för viktiga sociala och politiska frågor och som vill göra skillnad med sitt skrivande. Med möjlighet att tjäna pengar och få exponering för sitt arbete kan skribenter omvandla sin passion för social rättvisa och aktivism till en givande karriär eller ett extraknäck.

Tillgång till webbplatsen: Starka viskningar

Tips för att hitta skrivuppdrag

Här är några tips på hur du hittar skrivuppdrag:

 • Skapa en professionell portfölj: En stark portfolio där du visar upp dina skrivkunskaper kan hjälpa dig att sticka ut från andra sökande. Använd plattformar som LinkedIn eller Contently för att visa upp ditt arbete.
 • Nätverka med andra författare: Gå med i skrivargrupper eller forum där andra skribenter delar med sig av sina erfarenheter och tipsar om nya jobb. Delta också i skrivarkonferenser och workshops där du kan nätverka med redaktörer, förläggare och andra yrkesverksamma inom branschen.
 • Använda jobbsajter: Många webbplatser som ProBlogger, Frilansjobb inom skrivandeoch Jobb inom journalistikbland andra, publicerar regelbundet jobbannonser för frilansskribenter.
 • Sälj till publikationer: Att pitcha idéer till publikationer är en fantastisk möjlighet. Leta efter publikationer som ligger i linje med dina intressen och skicka in en övertygande pitch som visar dina skrivkunskaper.
 • Utnyttja sociala medier: Använd sociala medier som Twitter och Facebook för att komma i kontakt med redaktörer och förlag, och håll utkik efter jobbannonser som de publicerar.
 • Tänk på innehållsfabriker: Även om de inte är de mest lukrativa, kan innehållsfabriker som Textmäklare, iWriteroch FörfattareAccesskan vara en bra startpunkt för nybörjare som vill ha regelbundna uppdrag.

Skrivtips för att maximera dina inkomster

Som frilansskribent är det viktigt att maximera sina intäkter för att nå framgång och ekonomisk stabilitet. Här är några tips som hjälper dig att tjäna mer pengar på ditt skrivande:

 • Specialisera dig på en nisch: Att specialisera sig på en viss nisch hjälper dig att bli expert inom det området och gör att du kan ta högre priser för ditt arbete. Kunder är ofta villiga att betala mer för specialkunskap och expertis.
 • Bygga upp en stark portfölj: Att ha en stark portfölj med skrivprover kan hjälpa dig att locka kunder med högre löner. Se till att din portfolio visar upp ditt bästa arbete och demonstrerar dina skrivkunskaper.
 • Utveckla ett starkt nätverk: Att bygga upp ett starkt nätverk av kontakter i branschen kan leda till fler skrivmöjligheter och rekommendationer. Delta i branschevenemang, gå med i skrivgrupper och ta kontakt med andra skribenter och yrkesverksamma inom din nisch.
 • Förhandla om dina priser: Var inte rädd för att förhandla om dina priser med kunderna. Om du har de färdigheter och den expertis de behöver kan de vara villiga att betala mer för ditt arbete. Var säker på din förmåga och be om vad du är värd.
 • Hålla tidsfrister: Att hålla deadlines är avgörande för att bygga upp ett gott rykte som frilansskribent. Kunder är mer benägna att anlita skribenter som kan leverera kvalitetsarbete i tid, vilket kan leda till mer återkommande affärer och hänvisningar.
 • Håll dig organiserad: Att hålla sig organiserad och hantera sin tid effektivt kan hjälpa dig att ta på dig mer arbete och öka dina inkomster. Använd verktyg som kalendrar, att-göra-listor och projekthanteringsprogram för att hålla koll på deadlines och arbetsbelastning.

Hur man undviker bedrägerier

Som frilansskribent är det viktigt att vara vaksam och försiktig med potentiella bedrägerier som kan skada ditt rykte eller din ekonomiska stabilitet. Här är några tips på hur du undviker bedrägerier:

 • Undersök företaget eller personen innan du accepterar något arbete. Leta efter recensioner, omdömen och feedback från andra frilansare som har arbetat med dem.
 • Betala aldrig för att ansöka om eller acceptera ett skrivuppdrag. Legitima kunder kommer aldrig att be dig betala några avgifter i förskott.
 • Var försiktig med jobbannonser som erbjuder orealistiskt höga löner eller utlovar framgång över en natt. Om det låter för bra för att vara sant är det förmodligen det.
 • Undvik kunder som ber om personlig information som ditt personnummer eller bankkontouppgifter. Lämna bara ut sådana uppgifter om det är nödvändigt för betalningen och om du litar på kunden.

Skattekonsekvenser av att få betalt för att skriva

Att få betalt för att skriva kan ha skattekonsekvenser beroende på land och skattelagstiftning. I allmänhet betraktas frilansskribenter som egenföretagare och är ansvariga för att betala sina egna skatter. Det innebär att du måste hålla reda på dina inkomster och utgifter och redovisa dem i din deklaration.

En viktig sak att tänka på är att du kan behöva betala preliminär skatt kvartalsvis för att undvika straffavgifter. Detta beror på att du som egenföretagare inte är föremål för källskatt som traditionella anställda.

Det kan dock finnas avdrag och krediter som du kan dra nytta av som frilansskribent. Det kan t.ex. gälla kostnader för hemmakontor, utrustning, programvara och resor. Det är viktigt att du rådgör med en skatterådgivare eller använder ett välrenommerat skatteprogram för att se till att du utnyttjar alla tillämpliga avdrag och krediter.

Det är viktigt att vara medveten om de skattemässiga konsekvenserna av att få betalt för att skriva och att vara organiserad och noggrann med din bokföring och rapportering för att undvika problem med skattemyndigheterna.

Verktyg och resurser för författare

Det finns flera verktyg och resurser som kan hjälpa skribenter att förbättra sina skrivkunskaper, effektivisera sitt arbetsflöde och hålla sig organiserade. Här är några exempel:

 • Grammarly: Grammarly är en skrivassistent som använder artificiell intelligens för att kontrollera om du har stavfel, grammatikfel och interpunktionsfel. Den kan också föreslå bättre ordval och ge insikter om skrivande för att hjälpa dig att förbättra dina färdigheter.
 • Hemingway redaktör: Hemingway Editor är ett kostnadsfritt onlineverktyg som hjälper dig att förenkla ditt skrivande och göra det tydligare och mer koncist. Den markerar komplexa meningar, passiv röst och andra problem som kan göra ditt skrivande svårare att läsa.
 • Evernote: Detta är en anteckningsapp som låter dig lagra alla dina idéer, research och anteckningar på ett och samma ställe. Den har också ett inbyggt skrivverktyg som låter dig skapa och redigera dokument i appen.

Kontrollera också 10 bästa grammatikkontrollverktyg för akademiskt skrivande

Utforska mer än 50+ vetenskapliga illustrationskategorier

Mind the Graph är ett innovativt verktyg som hjälper vetenskapsmän och forskare att snabbt och enkelt skapa högkvalitativa vetenskapliga illustrationer. Med mer än 50+ vetenskapliga illustrationskategorier att välja mellan erbjuder plattformen ett omfattande bibliotek med bilder och mallar som kan anpassas för att passa alla forskningsprojekt. Plattformens bibliotek med vetenskapliga illustrationer täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive biologi, medicin, kemi, fysik och ekologi.

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar