Ja, den globale opvarmning er reel. I hvert fald ifølge videnskaben. Det er det korte svar. Men det er normalt at være forvirret over navnet global opvarmning. Især når vinteren er på vej, man fryser og forventer sne i weekenden. Så lad os se på de nyeste videnskabelige data for at forstå.

01. Klima X Vejr

Det er ikke det samme. Mens vejret er en midlertidig skala, er klimaet et langsigtet gennemsnit. Så selv om vi bliver ved med at opleve kolde dage, ophæver det ikke den globale temperaturs opståen. Faktisk kan man forvente hårdere vintre i en verden, der bliver varmere.

Klima er defineret som de gennemsnitlige vejrmønstre i en region over en længere periode. Det er forskellen mellem Europas tempererede zoner og Middelhavsområdet og de barske kolde forhold på den arktiske tundra. Hver af disse klimaregioner oplever daglige udsving i temperatur, nedbør, lufttryk og så videre - daglige variationer kendt som vejr." (Kilde: National Geographic National Geographic).

02. Ekstreme temperaturer

Begrebet "global opvarmning" blev opfundet for et par årtier siden. På det tidspunkt handlede den største bekymring om de drivhusgasser, der opvarmer planeten, øge gennemsnitstemperaturen. Men stigningen i kuldioxid- og metangasser i atmosfæren forårsager mere end temperaturstigninger. Efterhånden som Arktis bliver varmere, bliver vintrene i Nordamerika koldere.

Jorden vil opleve mere ekstremt og katastrofalt vejr, efterhånden som virkningerne af klimaforandringerne udspiller sig, ikke kun opvarmning.

Fysikeren Stefan Rahmstorf fra Potsdam Universitet forklarede på Twitter sammenhængen mellem kolde dage og global opvarmning:

twiteer

twitter global

Dxdm2J_X0AE0eBg

På grund af den globale opvarmning skulle Nordamerika faktisk opleve hårdere vintre. To artikler, den ene offentliggjort på Naturkommunikation og den anden på Natur Geovidenskab fundet en sammenhæng mellem varmere arktiske temperaturer og koldere nordamerikanske vintre.

Artiklerne viser, at forekomsten af hårdt vintervejr i USA er signifikant relateret til anomalier i pan-arktiske geopotentielle højder og temperaturer. Dette forhold er stærkest i det østlige USA.

Varmt Arktis betyder koldere, mere snefyldte vintre i det nordøstlige USA

"Dybest set bekræfter dette den historie, jeg har fortalt i et par år nu," siger undersøgelsens medforfatter Jennifer Francis, forskningsprofessor i hav- og kystvidenskab på Rutgers' Institut for Miljø- og Biovidenskab. "Varme temperaturer i Arktis får jetstrømmen til at foretage disse vilde svingninger, og når den svinger længere mod syd, får det den kolde luft til at nå længere mod syd. Disse svingninger har en tendens til at blive hængende i et stykke tid, så det vejr, vi har i det østlige USA, uanset om det er koldt eller varmt, har en tendens til at blive hos os i længere tid."

03. Vi burde få det koldere

Global opvarmning er bare en naturlig cyklus, og vi har intet med den at gøre. Ikke sandt? NEJ. Jeg har allerede skrevet om  forskellene mellem de naturlige cyklusser på Jorden og de menneskeskabte klimaforandringer.

Mulige naturlige årsager til de stigende temperaturer:

Solen: I løbet af de sidste 35 år har solen vist en afkølende tendens. Men de globale temperaturer fortsætter med at stige.

 Årlig global temperaturændring (tynd lys rød) med 11 års glidende gennemsnit af temperaturen (tyk mørk rød). Temperatur fra NASA GISS. Årlig total solindstråling (tynd lyseblå) med 11 års glidende gennemsnit af TSI (tyk mørkeblå). TSI fra 1880 til 1978 fra Krivova et al 2007. TSI fra 1979 til 2015 fra World Radiation Center (se deres PMOD-indeksside for dataopdateringer). Diagrammer over den seneste solindstråling kan findes på Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD site.
Årlig global temperaturændring (tynd lys rød) med 11 års glidende gennemsnit af temperaturen (tyk mørk rød). Temperatur fra NASA GISS. Årlig total solindstråling (tynd lyseblå) med 11 års glidende gennemsnit af TSI (tyk mørkeblå). TSI fra 1880 til 1978 fra Krivova et al 2007. TSI fra 1979 til 2015 fra Verdens strålingscenter (se deres PMOD-indeksside for dataopdateringer). Plot af den seneste solindstråling kan findes på Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD site. (Kilde)

Før istiden: Ved du, at Vi er formodentlig på vej ind i en ny istidikke en varm en?

Vulkanisme: Vulkaner producerer varmefangende gasser, så de kan være ansvarlige for temperaturændringerne, ikke? Faktisk producerer de mindre end 1% af den CO2, som mennesker producerer. Desuden afkøler store udbrud, når de sker, jorden i stedet for at opvarme den. Nature-artiklen med titlen Sidste fase af den lille istid tvunget af vulkanudbrud forklare, hvordan verden begyndte at bevæge sig fra en vulkansk afkølet æra til et klima, der blev opvarmet af menneskelige udledninger i det 18. århundrede.

Opsummering: 

temperatur
Anomalier i den globale overfladetemperatur fra 1870 til 2010 og de naturlige (sol, vulkaner og interne) og menneskeskabte faktorer, der påvirker dem. (kilde)

04. Temperaturen stiger globalt

De nuværende videnskabelige data peger på, at der før den industrielle revolution ikke var kolde og varme perioder på globalt plan.

Forskerne studerede den lille istid, den koldeste epoke i det sidste årtusinde. Resultaterne viser, at de koldeste temperaturer forekom i forskellige århundreder rundt om i verden. Det fandt sted i det 15. århundrede i det centrale og østlige Stillehav, i det 17. århundrede i det nordvestlige Europa og det sydøstlige Nordamerika. De resterende regioner oplevede dog kun de koldeste temperaturer i midten af det 19. århundrede.

05. Havets overflade

Først og fremmest er vi nødt til at påpege forskellene mellem relativ havniveauændring og absolut havniveau:

  • Relative havniveauændringer er, hvordan havets højde stiger eller falder i forhold til landjorden på et bestemt sted.
  • I modsætning hertil refererer absolutte ændringer i havniveauet til højden af havoverfladen over jordens centrum, uden hensyn til om det nærliggende land stiger eller falder.

Havene stiger ujævnt - hvilket gør nogle samfund endnu mere udsatte end andre. De relative havniveauer er forskellige, fordi lokale faktorer spiller ind, såsom landsænkning, vind og havcirkulationer.

Ifølge NASAStigningen i havniveauet skyldes primært to faktorer i forbindelse med den globale opvarmning: det ekstra vand fra smeltende iskapper og gletsjere og havvandets udvidelse, når det opvarmes.

 

nasa havniveau
Grafen viser ændringen i havniveauet siden 1993 som observeret af satellitter.

 

Hvis du vil vide mere:

Husk grafen videnskabelige illustrationer

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner