Kyllä. Ilmaston lämpeneminen on todellista. Ainakin tieteen mukaan. Tämä on lyhyt vastaus. On kuitenkin normaalia, että ilmaston lämpenemisen nimi hämmentää. Varsinkin kun talvi on tulossa, on kylmä ja odotetaan lumisadetta viikonlopuksi. Katsotaanpa siis uusimmat tieteelliset tiedot, jotta ymmärrämme asian.

01. Ilmasto X Sää

Se ei ole sama asia. Sää on väliaikainen mittari, mutta ilmasto on pitkän aikavälin keskiarvo. Joten vaikka meillä on jatkuvasti kylmiä päiviä, se ei mitätöi maailmanlaajuisen lämpötilan nousua. Itse asiassa lämpenevässä maailmassa on odotettavissa ankarampia talvia.

Ilmasto määritellään alueen keskimääräiseksi sääksi pitkän ajanjakson aikana. Se on ero Euroopan lauhkean ja Välimeren vyöhykkeen ja arktisen tundran ankaran kylmien olosuhteiden välillä. Kullakin näistä ilmastoalueista esiintyy päivittäisiä vaihteluita lämpötilassa, sademäärissä, ilmanpaineessa ja niin edelleen - päivittäisiä vaihteluita, joita kutsutaan sääksi" (Lähde: National Geographic).

02. Äärimmäiset lämpötilat

Termi "ilmaston lämpeneminen" keksittiin muutama vuosikymmen sitten. Tuona aikana suurin huolenaihe oli ilmastonmuutos. kasvihuonekaasut lämmittävät planeettaa, nostamalla keskilämpötilaa. Hiilidioksidin ja metaanikaasujen lisääntyminen ilmakehässä aiheuttaa kuitenkin enemmän kuin lämpötilan nousua. Kun Arktis lämpenee, Pohjois-Amerikan talvet kylmenevät.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten toteutuessa maapallolla tulee olemaan entistä äärimmäisempiä ja katastrofaalisempia sääoloja, ei pelkästään lämpenemistä.

Potsdamin yliopiston fyysikko Stefan Rahmstorf selitti Twitterissä kylmien päivien ja ilmaston lämpenemisen välistä yhteyttä:

twiteer

twitter global

Dxdm2J_X0AE0eBg

Itse asiassa ilmaston lämpenemisen vuoksi Pohjois-Amerikan talvien pitäisi olla ankarampia. Kaksi artikkelia, joista toinen julkaistiin Luontotiedotteet ja toinen Luonto Geoscience havaittiin yhteys arktisen alueen lämpimämpien lämpötilojen ja Pohjois-Amerikan kylmempien talvien välillä.

Artikkelit osoittavat, että ankarien talvisääilmiöiden esiintyminen Yhdysvalloissa on merkittävästi yhteydessä anomalioihin panarktisissa geopotentiaalisissa korkeuksissa ja lämpötiloissa. Tämä yhteys on voimakkain Yhdysvaltojen itäosissa.

Lämmin arktinen alue tarkoittaa kylmempiä ja lumisempia talvia Koillis-Yhdysvalloissa.

"Periaatteessa tämä vahvistaa tarinan, jota olen kertonut jo muutaman vuoden ajan", sanoo hän. sanoi tutkimuksen toinen kirjoittaja Jennifer Francis, Rutgersin meritieteiden ja rannikkotieteiden tutkimusprofessori... Ympäristö- ja biotieteiden laitos. "Arktisen alueen lämpimät lämpötilat aiheuttavat suihkuvirran hurjia heilahteluja, ja kun se heilahtaa etelämpään, kylmä ilma pääsee etelämpään. Näillä heilahduksilla on tapana viipyä jonkin aikaa, joten Yhdysvaltojen itäosissa vallitseva sää, olipa se sitten kylmää tai lämmintä, pysyy yleensä pidempään."

03. Meidän pitäisi olla kylmempiä

Ilmaston lämpeneminen on vain luonnollinen kiertokulku, eikä meillä ole mitään tekemistä sen kanssa. Eikö niin? EI. Kirjoitin jo  maapallon luonnollisten syklien ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen väliset erot.

Mahdolliset luonnolliset syyt lämpötilan nousuun:

Aurinko: Viimeisten 35 vuoden aikana aurinko on osoittanut jäähtymissuuntausta. Maailmanlaajuiset lämpötilat nousevat kuitenkin edelleen.

 Vuotuinen globaali lämpötilan muutos (ohut vaaleanpunainen) ja lämpötilan 11 vuoden liukuva keskiarvo (paksu tummanpunainen). Lämpötila on peräisin NASA GISS:stä. Vuotuinen auringon kokonaissäteily (ohut vaaleansininen) ja TSI:n 11 vuoden liukuva keskiarvo (paksu tummansininen). TSI vuodesta 1880 vuoteen 1978, Krivova et al. 2007. TSI vuodesta 1979 vuoteen 2015 World Radiation Centeristä (katso niiden PMOD-indeksisivu tietojen päivittämiseksi). Viimeisimpiä auringon säteilysäteilyä kuvaavia kaavioita löytyy Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD -sivustolta.
Vuotuinen globaali lämpötilan muutos (ohut vaaleanpunainen) ja lämpötilan 11 vuoden liukuva keskiarvo (paksu tummanpunainen). Lämpötila alkaen NASA GISS. Vuotuinen auringon kokonaissäteily (ohut vaaleansininen) ja 11 vuoden liukuva keskiarvo (paksu tummansininen). TSI vuodesta 1880 vuoteen 1978, Krivova et al. 2007. TSI vuodesta 1979 vuoteen 2015 on peräisin Maailman säteilykeskus (katso PMOD-indeksisivu tietojen päivityksiä varten). Viimeisimpiä auringon säteilysäteilyä kuvaavia kaavioita löytyy Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD -sivustolta. (Lähde)

Ennen jääkautta: Tiedätkö, että oletettavasti olemme menossa uuteen jääkauteen, ei lämmin?

Vulkanismi: Tulivuoret tuottavat lämpöä sitovia kaasuja, joten ne voivat olla vastuussa lämpötilan muutoksesta, eikö niin? Itse asiassa ne tuottavat vähemmän kuin 1% ihmisen tuottamasta hiilidioksidista. Lisäksi suuret purkaukset viilentävät maapalloa sen sijaan, että ne lämmittäisivät sitä. Nature-julkaisu otsikolla Pienen jääkauden viimeinen vaihe tulivuorenpurkausten pakottamana". selittää, miten maailma alkoi siirtyä 1700-luvulla vulkaanisesti viilentyneestä aikakaudesta ihmisen päästöjen lämmittämään ilmastoon.

Yhteenveto: 

lämpötila
Maailmanlaajuiset pintalämpötilan poikkeamat vuodesta 1870 vuoteen 2010 sekä niihin vaikuttavat luonnolliset (auringon, tulivuorten ja sisäiset) ja ihmisen aiheuttamat tekijät. (lähde)

04. Lämpötila nousee maailmanlaajuisesti

Nykyiset tieteelliset tiedot osoittavat, että ennen teollista vallankumousta kylmiä ja lämpimiä kausia ei ollut maailmanlaajuisesti.

Tutkijat tutkivat pientä jääkautta, viime vuosituhannen kylmin aikakausi. Tulokset osoittavat, että kylmimmät lämpötilat esiintyivät eri vuosisatoina eri puolilla maailmaa. Se tapahtui 1400-luvulla Tyynenmeren keski- ja itäosissa ja 1600-luvulla Luoteis-Euroopassa ja Pohjois-Amerikan kaakkoisosassa. Muilla alueilla kylmimmät lämpötilat koettiin kuitenkin vasta 1800-luvun puolivälissä.

05. Merenpinnan taso

Ensinnäkin meidän on korostettava suhteellisen merenpinnan muutoksen ja absoluuttisen merenpinnan muutoksen eroja:

  • Suhteellinen merenpinnan muutos tarkoittaa sitä, miten merenpinnan korkeus nousee tai laskee suhteessa maanpintaan tietyssä paikassa.
  • Sen sijaan absoluuttinen merenpinnan muutos tarkoittaa merenpinnan korkeutta maan keskipisteen yläpuolella riippumatta siitä, nouseeko tai laskeeko läheinen maa.

Meret nousevat epätasaisesti - mikä asettaa jotkin yhteisöt jopa muita suuremmalle vaaralle. Suhteelliset merenpinnan korkeudet ovat erilaisia, koska paikalliset tekijät, kuten maan vajoaminen, tuuli ja valtameren kiertokulku, vaikuttavat asiaan.

NASA:n mukaanMerenpinnan nousu johtuu pääasiassa kahdesta ilmaston lämpenemiseen liittyvästä tekijästä: sulavista jäätiköistä ja jäätiköistä peräisin olevasta lisävedestä ja meriveden laajenemisesta sen lämmetessä.

 

nasa merenpinnan taso
Kuvaaja kuvaa merenpinnan muutosta vuodesta 1993 lähtien satelliittien havaitsemana.

 

Lisätietoja:

mind the graph tieteelliset kuvitukset

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit