Ναι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική. Τουλάχιστον σύμφωνα με την επιστήμη. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Αλλά είναι φυσιολογικό να υπάρχει σύγχυση σχετικά με την ονομασία παγκόσμια υπερθέρμανση. Ειδικά όταν έρχεται ο χειμώνας, κρυώνετε και περιμένετε να χιονίσει το Σαββατοκύριακο. Ας δούμε λοιπόν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για να καταλάβουμε.

01. Κλίμα X Καιρός

Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ ο καιρός είναι μια προσωρινή κλίμακα, το κλίμα είναι ένας μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Έτσι, ακόμη και αν συνεχίσουμε να βιώνουμε κρύες ημέρες, αυτό δεν αναιρεί την εμφάνιση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να περιμένετε σκληρότερους χειμώνες σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Το κλίμα ορίζεται ως ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι η διαφορά μεταξύ των εύκρατων και μεσογειακών ζωνών της Ευρώπης και των σκληρών και ψυχρών συνθηκών της αρκτικής τούνδρας. Κάθε μία από αυτές τις κλιματικές περιοχές βιώνει καθημερινές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις, την ατμοσφαιρική πίεση κ.ο.κ. - καθημερινές διακυμάνσεις γνωστές ως καιρός" (Πηγή: Geographic).

02. Ακραίες θερμοκρασίες

Ο όρος "παγκόσμια θέρμανση" επινοήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η κύρια ανησυχία αφορούσε την αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. Ωστόσο, η αύξηση των αερίων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα προκαλεί περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας. Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, οι χειμώνες στη Βόρεια Αμερική γίνονται ψυχρότεροι.

Η Γη θα βιώσει πιο ακραία, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα καθώς θα εκδηλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο η θέρμανση.

Ο φυσικός του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ Stefan Rahmstorf εξήγησε στο Twitter τη σχέση μεταξύ των κρύων ημερών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη:

twiteer

twitter global

Dxdm2J_X0AE0eBg

Στην πραγματικότητα, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να βιώσει πιο σκληρούς χειμώνες. Δύο έγγραφα, το ένα που δημοσιεύθηκε στο Επικοινωνίες της φύσης και το άλλο στο Φύση Γεωεπιστήμη διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών της Αρκτικής και των ψυχρότερων χειμώνων της Βόρειας Αμερικής.

Οι εργασίες δείχνουν ότι η εμφάνιση σοβαρών χειμερινών καιρικών φαινομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετίζεται σημαντικά με τις ανωμαλίες στα παναρκτικά γεωποθετικά ύψη και τις θερμοκρασίες. Η σχέση αυτή είναι ισχυρότερη στις ανατολικές ΗΠΑ.

Η θερμή Αρκτική σημαίνει πιο κρύους και χιονισμένους χειμώνες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

"Βασικά, αυτό επιβεβαιώνει την ιστορία που λέω εδώ και μερικά χρόνια". δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jennifer Francis, καθηγητής έρευνας θαλάσσιων και παράκτιων επιστημών στο Rutgers Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών. "Οι θερμές θερμοκρασίες στην Αρκτική προκαλούν αυτές τις άγριες διακυμάνσεις στο ρεύμα πίδακα, και όταν το ρεύμα πλέει νοτιότερα, ο ψυχρός αέρας φτάνει νοτιότερα. Αυτές οι ταλαντώσεις τείνουν να παραμένουν για αρκετό καιρό, οπότε ο καιρός που έχουμε στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι κρύος είτε ζεστός, τείνει να παραμένει μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

03. Θα πρέπει να κρυώνουμε περισσότερο

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απλώς ένας φυσικός κύκλος και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν. Σωστά; ΟΧΙ. Έχω ήδη γράψει για  τις διαφορές μεταξύ των φυσικών κύκλων στη Γη και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Πιθανές φυσικές αιτίες για την αύξηση των θερμοκρασιών:

Ο ήλιος: Τα τελευταία 35 χρόνια ο ήλιος παρουσιάζει μια τάση ψύξης. Ωστόσο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

 Ετήσια μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας (λεπτό ανοιχτό κόκκινο) με τον κινητό μέσο όρο 11 ετών της θερμοκρασίας (παχύ σκούρο κόκκινο). Θερμοκρασία από τη NASA GISS. Ετήσια συνολική ηλιακή ακτινοβολία (λεπτό γαλάζιο) με 11ετή κινητό μέσο όρο της TSI (παχύ σκούρο μπλε). TSI από το 1880 έως το 1978 από Krivova et al 2007. TSI από το 1979 έως το 2015 από το Παγκόσμιο Κέντρο Ακτινοβολίας (δείτε τη σελίδα του δείκτη PMOD για ενημερώσεις δεδομένων). Διαγράμματα της πιο πρόσφατης ηλιακής ακτινοβολίας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD.
Ετήσια μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας (λεπτό ανοιχτό κόκκινο) με τον κινητό μέσο όρο 11 ετών της θερμοκρασίας (παχύ σκούρο κόκκινο). Θερμοκρασία από NASA GISS. Ετήσια ολική ηλιακή ακτινοβολία (λεπτό γαλάζιο) με τον κινητό μέσο όρο 11 ετών της TSI (παχύ σκούρο μπλε). TSI από το 1880 έως το 1978 από Krivova et al 2007. TSI από το 1979 έως το 2015 από το Παγκόσμιο Κέντρο Ακτινοβολίας (δείτε τη σελίδα ευρετηρίου PMOD για ενημερώσεις δεδομένων). Διαγράμματα της πιο πρόσφατης ηλιακής ακτινοβολίας μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο του Laboratory for Atmospheric and Space Physics LISIRD. (Πηγή)

Πριν από την εποχή των παγετώνων: Γνωρίζετε ότι υποτίθεται ότι θα πάμε σε μια άλλη εποχή των παγετώνων, όχι ένα ζεστό;

Ηφαιστειότητα: Τα ηφαίστεια παράγουν αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα, άρα μπορεί να ευθύνονται για την αλλαγή της θερμοκρασίας, σωστά; Στην πραγματικότητα, παράγουν λιγότερο από 1% του CO2 που παράγει ο άνθρωπος. Επίσης, οι μεγάλες εκρήξεις, όταν συμβαίνουν, ψύχουν τη Γη αντί να τη θερμαίνουν. Η δημοσίευση του Nature με τίτλο "Η τελευταία φάση της Μικρής Εποχής των Παγετώνων που εξαναγκάστηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις να εξηγήσει πώς ο κόσμος άρχισε να μετακινείται από μια ηφαιστειακά ψυχρή εποχή σε ένα κλίμα που θερμαίνεται από τις ανθρώπινες εκπομπές κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Συνοψίζοντας: 

θερμοκρασία
Ανωμαλίες της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας από το 1870 έως το 2010 και οι φυσικοί (ηλιακοί, ηφαιστειακοί και εσωτερικοί) και ανθρωπογενείς παράγοντες που τις επηρεάζουν. (πηγή)

04. Η θερμοκρασία αυξάνεται παγκοσμίως

Τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση οι ψυχρές και οι θερμές περίοδοι δεν συνέβαιναν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η πιο ψυχρή εποχή της τελευταίας χιλιετίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών αιώνων σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιοχές οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν μόνο κατά τα μέσα του 19ου αιώνα.

05. Στάθμη της θάλασσας

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ της σχετικής μεταβολής της στάθμης της θάλασσας και της απόλυτης στάθμης της θάλασσας:

  • Η σχετική μεταβολή της στάθμης της θάλασσας είναι ο τρόπος με τον οποίο το ύψος του ωκεανού αυξάνεται ή μειώνεται σε σχέση με την ξηρά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.
  • Αντίθετα, η απόλυτη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας αναφέρεται στο ύψος της επιφάνειας του ωκεανού πάνω από το κέντρο της γης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η κοντινή ξηρά ανεβαίνει ή πέφτει.

Οι θάλασσες ανεβαίνουν ανομοιόμορφα - θέτοντας ορισμένες κοινότητες σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες. Τα σχετικά επίπεδα της θάλασσας είναι διαφορετικά επειδή παίζουν ρόλο τοπικοί παράγοντες, όπως η καθίζηση της γης, ο άνεμος και οι ωκεάνιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με τη NASAΗ άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλείται κυρίως από δύο παράγοντες που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη: το νερό που προστίθεται από το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων και η διαστολή του θαλασσινού νερού καθώς θερμαίνεται.

 

nasa στάθμη της θάλασσας
Το γράφημα παρακολουθεί τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας από το 1993, όπως παρατηρείται από τους δορυφόρους.

 

Για να μάθετε περισσότερα:

mind the graph επιστημονικές απεικονίσεις

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα