Da. Încălzirea globală este reală. Cel puțin conform științei. Acesta este răspunsul scurt. Dar este normal să fii confuz în legătură cu denumirea de încălzire globală. Mai ales când vine iarna, când ți-e frig și te aștepți să ningă în weekend. Așa că haideți să vedem cele mai noi date științifice pentru a înțelege.

01. Clima X Vremea

Nu este același lucru. În timp ce vremea este o scară temporară, clima este o medie pe termen lung. Astfel, chiar dacă vom avea în continuare zile reci, acest lucru nu anulează creșterea temperaturii globale. De fapt, ne putem aștepta la ierni mai aspre într-o lume care se încălzește.

Clima este definită ca fiind modelele meteorologice medii dintr-o regiune pe o perioadă lungă de timp. Este diferența dintre zonele temperate și mediteraneene ale Europei și condițiile reci și aspre ale tundrei arctice. Fiecare dintre aceste regiuni climatice înregistrează fluctuații zilnice ale temperaturii, precipitațiilor, presiunii atmosferice și așa mai departe - variații zilnice cunoscute sub numele de vreme" (Sursa: National Geographic).

02. Temperaturi extreme

Termenul de "încălzire globală" a fost inventat în urmă cu câteva decenii. În acea perioadă, principala preocupare era legată de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, creșterea temperaturii medii. Cu toate acestea, creșterea dioxidului de carbon și a gazului metan din atmosferă provoacă mai mult decât creșterea temperaturii. Pe măsură ce zona arctică se încălzește, iernile din America de Nord devin mai reci.

Pământul se va confrunta cu fenomene meteorologice mai extreme și mai dezastruoase pe măsură ce efectele schimbărilor climatice se vor manifesta, nu doar cu încălzirea.

Fizicianul Stefan Rahmstorf de la Universitatea din Potsdam a explicat pe Twitter relația dintre zilele reci și încălzirea globală:

twiteer

twitter global

Dxdm2J_X0AE0eBg

De fapt, din cauza încălzirii globale, America de Nord ar trebui să aibă parte de ierni mai aspre. Două lucrări, una publicată pe Comunicări în natură iar cealaltă pe Natura Geoscience a descoperit o legătură între temperaturile mai ridicate din Arctica și iernile mai reci din America de Nord.

Lucrările arată că apariția unor fenomene meteorologice severe de iarnă în Statele Unite este legată în mod semnificativ de anomaliile înălțimilor și temperaturilor geopotențiale pan-arctice. Această relație este cea mai puternică în estul SUA.

Arctica caldă înseamnă ierni mai reci și mai înzăpezite în nord-estul SUA.

"Practic, acest lucru confirmă povestea pe care o spun de câțiva ani încoace," a declarat Jennifer Francis, co-autor al studiului, profesor de cercetare în domeniul științelor marine și de coastă în cadrul Rutgers'. Școala de Științe Biologice și de Mediu. "Temperaturile calde din Arctica fac ca jet stream-ul să aibă aceste oscilații nebănuite, iar atunci când se deplasează mai la sud, aerul rece ajunge mai la sud. Aceste oscilații au tendința de a rămâne o perioadă de timp, astfel încât vremea pe care o avem în estul Statelor Unite, fie că este rece sau caldă, tinde să rămână cu noi mai mult timp."

03. Ar trebui să se răcească

Încălzirea globală este doar un ciclu natural și noi nu avem nimic de-a face cu el. Nu-i așa? NU. Am scris deja despre  diferențele dintre ciclurile naturale de pe Pământ și schimbările climatice cauzate de om.

Posibile cauze naturale ale creșterii temperaturilor:

Soarele: În ultimii 35 de ani, soarele a înregistrat o tendință de răcire. Cu toate acestea, temperaturile globale continuă să crească.

 Variația anuală a temperaturii globale (roșu deschis subțire) cu media mobilă pe 11 ani a temperaturii (roșu închis gros). Temperatura de la NASA GISS. Radiația solară totală anuală (albastru deschis subțire) cu media mobilă pe 11 ani a TSI (albastru închis gros). TSI din 1880 până în 1978 de la Krivova et al. 2007. TSI din 1979 până în 2015 de la World Radiation Center (a se vedea pagina lor de index PMOD pentru actualizări de date). Graficele celei mai recente iradiere solară pot fi găsite pe site-ul LISIRD al Laboratory for Atmospheric and Space Physics.
Variația anuală a temperaturii globale (roșu deschis subțire) cu media mobilă pe 11 ani a temperaturii (roșu închis gros). Temperatura de la NASA GISS. Radiația solară totală anuală (albastru deschis subțire) cu media mobilă pe 11 ani a TSI (albastru închis gros). TSI din 1880 până în 1978 din Krivova et al. 2007. TSI din 1979 până în 2015 din Centrul Mondial de Radiații (a se vedea pagina de index PMOD pentru actualizări de date). Graficele cu cea mai recentă iradiere solară pot fi găsite pe site-ul LISIRD al Laboratory for Atmospheric and Space Physics. (Sursa)

Înainte de era glaciară: Știi că se presupune că ne îndreptăm spre o altă eră glaciară, nu una caldă?

Vulcanismul: Vulcanii produc gaze care captează căldura, așa că pot fi responsabili pentru schimbarea de temperatură, nu? De fapt, ele produc mai puțin de 1% din CO2 pe care îl produc oamenii. De asemenea, erupțiile mari, atunci când au loc, răcesc Pământul în loc să îl încălzească. Lucrarea din Nature intitulată Ultima fază a Micii Ere Glaciare, forțată de erupțiile vulcanice să explice cum a început lumea să treacă de la o eră răcită de vulcani la o climă încălzită de emisiile umane în secolul al XVIII-lea.

Rezumând: 

temperatură
Anomaliile temperaturii globale de suprafață din 1870 până în 2010 și factorii naturali (solari, vulcanici și interni) și antropici care le influențează. (sursa)

04. Temperatura este în creștere la nivel global

Datele științifice actuale arată că, înainte de Revoluția Industrială, perioadele reci și calde nu au avut loc la nivel global.

Cercetătorii au studiat Mica Epocă Glaciară, cea mai rece epocă a ultimului mileniu. Rezultatele indică faptul că temperaturile cele mai scăzute au avut loc în diferite secole din întreaga lume. Aceasta a avut loc în secolul al XV-lea în centrul și estul Oceanului Pacific, iar în secolul al XVII-lea în nord-vestul Europei și în sud-estul Americii de Nord. Cu toate acestea, restul regiunilor au cunoscut cele mai scăzute temperaturi doar la mijlocul secolului al XIX-lea.

05. Nivelul mării

În primul rând, trebuie să subliniem diferențele dintre schimbarea relativă a nivelului mării și nivelul absolut al mării:

  • Schimbarea relativă a nivelului mării reprezintă modul în care înălțimea oceanului crește sau scade în raport cu pământul într-o anumită locație.
  • În schimb, schimbarea absolută a nivelului mării se referă la înălțimea suprafeței oceanului deasupra centrului Pământului, fără a ține cont de faptul că terenurile din apropiere se ridică sau coboară.

Mările se ridică în mod inegal - punând unele comunități în pericol și mai mult decât altele. Nivelurile relative ale mării sunt diferite, deoarece intervin factori locali, cum ar fi tasarea terenului, vântul și circulația oceanelor.

Potrivit NASACreșterea nivelului mării este cauzată în principal de doi factori legați de încălzirea globală: adaosul de apă provenit din topirea ghețarilor și a ghețarilor și expansiunea apei mării pe măsură ce aceasta se încălzește.

 

nasa nivelul mării
Graficul urmărește evoluția nivelului mării din 1993, așa cum a fost observat de sateliți.

 

Pentru a afla mai multe:

țineți cont de graficul ilustrațiilor științifice

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane