Da, globalno segrevanje je resnično. Vsaj v skladu z znanostjo. To je kratek odgovor. Vendar je normalno, da vas ime globalno segrevanje zmoti. Še posebej, ko se bliža zima, ko vas zebe in za konec tedna pričakujete sneženje. Zato si oglejmo najnovejše znanstvene podatke, da bi razumeli.

01. Podnebje X Vreme

To ni isto. Vreme je začasna lestvica, podnebje pa dolgoročno povprečje. Torej tudi če imamo še naprej hladne dni, to ne izniči nastanka globalne temperature. Pravzaprav lahko v svetu, ki se segreva, pričakujemo ostrejše zime.

Podnebje je opredeljeno kot povprečni vremenski vzorci v regiji v daljšem časovnem obdobju. To je razlika med zmernim in sredozemskim podnebjem v Evropi ter ostrim mrazom v arktični tundri. Vsako od teh podnebnih območij doživlja dnevna nihanja temperature, padavin, zračnega tlaka in tako naprej - vsakodnevna nihanja, znana kot vreme." (Vir: National Geographic).

02. Ekstremne temperature

Izraz "globalno segrevanje" se je pojavil pred nekaj desetletji. V tem času je bila glavna skrb povezana z toplogrednih plinov, ki segrevajo planet, povečanje povprečne temperature. Vendar pa povečanje ogljikovega dioksida in metana v ozračju povzroča več kot le dvig temperature. Ker se Arktika segreva, so zime v Severni Ameriki hladnejše.

Zemlja bo zaradi učinkov podnebnih sprememb doživela še več ekstremnih in katastrofalnih vremenskih pojavov, ne le segrevanje.

Fizik z univerze v Potsdamu Stefan Rahmstorf je na Twitterju pojasnil povezavo med hladnimi dnevi in globalnim segrevanjem:

twiteer

twitter globalno

Dxdm2J_X0AE0eBg

Zaradi globalnega segrevanja naj bi bile zime v Severni Ameriki ostrejše. Dva članka, od katerih je bil eden objavljen na Sporočila o naravi drugo pa na Nature Geoscience ugotovili povezavo med višjimi temperaturami na Arktiki in hladnejšimi zimami v Severni Ameriki.

Iz člankov je razvidno, da je pojav hudega zimskega vremena v Združenih državah Amerike pomembno povezan z anomalijami panarktičnih geopotencialnih višin in temperatur. Ta povezava je najmočnejša na vzhodu ZDA.

Topla Arktika pomeni hladnejše in snežnejše zime na severovzhodu ZDA.

"To v bistvu potrjuje zgodbo, ki jo govorim že nekaj let," je povedala soavtorica študije Jennifer Francis, raziskovalni profesor za morske in obalne vede na Rutgersovi fakulteti Šola za okoljske in biološke vede. "Zaradi toplih temperatur na Arktiki se jet stream divje spreminja, in ko se usmeri proti jugu, hladen zrak prodre še dlje na jug. Ta nihanja se ponavadi zadržijo nekaj časa, zato vreme na vzhodu ZDA, ne glede na to, ali je hladno ali toplo, ponavadi ostane z nami dlje časa."

03. Morali bi se ohladiti

Globalno segrevanje je le naravni cikel, s katerim nimamo nič skupnega. Ali je tako? NE. Pisal sem že o  razlike med naravnimi cikli na Zemlji in podnebnimi spremembami, ki jih povzroča človek.

Možni naravni vzroki za naraščajoče temperature:

Sonce: V zadnjih 35 letih se je sonce začelo ohlajati. Vendar se globalne temperature še naprej zvišujejo.

 Letna sprememba globalne temperature (tanka svetlo rdeča barva) z 11-letnim drsečim povprečjem temperature (debela temno rdeča barva). Podatki o temperaturi iz NASA GISS. Letno skupno sončno obsevanje (tanka svetlo modra barva) z 11-letnim drsečim povprečjem TSI (debela temno modra barva). TSI od leta 1880 do leta 1978 iz Krivova et al. 2007. TSI od leta 1979 do leta 2015 iz Svetovnega centra za sevanje (za posodobitve podatkov glej njihovo indeksno stran PMOD). Diagrami najnovejšega sončnega obsevanja so na voljo na spletišču Laboratorija za atmosfersko in vesoljsko fiziko LISIRD.
Letna sprememba globalne temperature (tanka svetlo rdeča barva) z 11-letnim drsečim povprečjem temperature (debela temno rdeča barva). Temperatura od NASA GISS. Letno skupno sončno obsevanje (tanka svetlo modra barva) z 11-letnim drsečim povprečjem TSI (debela temno modra barva). TSI od leta 1880 do leta 1978 iz Krivova et al. 2007. TSI od leta 1979 do leta 2015 iz Svetovni center za sevanje (za posodobitve podatkov glej njihovo indeksno stran PMOD). Diagrami najnovejšega sončnega obsevanja so na voljo na spletni strani Laboratorija za atmosfersko in vesoljsko fiziko LISIRD. (Vir)

Pred ledeno dobo: Ali veste, da domnevamo, da bomo doživeli novo ledeno dobo., ne toplo?

Vulkanizem: Vulkani proizvajajo pline, ki zadržujejo toploto, zato so lahko odgovorni za spremembo temperature, kajne? Pravzaprav proizvedejo manj kot 1% CO2, ki ga proizvede človek. Poleg tega veliki izbruhi, ko se zgodijo, Zemljo ohladijo, namesto da bi jo segreli. Članek v reviji Nature z naslovom Zadnja faza male ledene dobe, ki so jo povzročili vulkanski izbruhi pojasni, kako je svet v 18. stoletju začel prehajati iz obdobja vulkanske ohladitve v podnebje, ki so ga segreli človeški izpusti.

Če povzamemo: 

temperatura
Globalne temperaturne anomalije na površju Zemlje od leta 1870 do leta 2010 ter naravni (sončni, vulkanski in notranji) in antropogeni dejavniki, ki vplivajo nanje. (vir)

04. Temperatura se globalno povečuje

Sedanji znanstveni podatki kažejo, da pred industrijsko revolucijo hladnih in toplih obdobij ni bilo na svetovni ravni.

Raziskovalci so preučevali malo ledeno dobo, najhladnejše obdobje zadnjega tisočletja. Rezultati kažejo, da so bile najhladnejše temperature v različnih stoletjih po vsem svetu. V 15. stoletju je bilo to v osrednjem in vzhodnem delu Tihega oceana, v 17. stoletju pa v severozahodni Evropi in jugovzhodnem delu Severne Amerike. V preostalih regijah pa so se najhladnejše temperature pojavile šele sredi 19. stoletja.

05. Morska gladina

Najprej je treba poudariti razlike med relativnim in absolutnim spreminjanjem morske gladine:

  • Relativno spreminjanje morske gladine pomeni, kako se višina oceana dviguje ali spušča glede na kopno na določeni lokaciji.
  • Nasprotno pa se absolutno spreminjanje morske gladine nanaša na višino gladine oceana nad središčem Zemlje, ne glede na to, ali se bližnje kopno dviguje ali spušča.

Morja neenakomerno naraščajo - zaradi česar so nekatere skupnosti še bolj ogrožene kot druge. Relativna višina morske gladine je različna zaradi lokalnih dejavnikov, kot so ugrezanje kopnega, veter in kroženje oceanov.

Po podatkih agencije NASADvig morske gladine povzročata predvsem dva dejavnika, povezana z globalnim segrevanjem: dodatna voda zaradi taljenja ledenih plošč in ledenikov ter širjenje morske vode zaradi segrevanja.

 

raven morja pri Nasi
Graf prikazuje spremembe morske gladine od leta 1993, ki jih opazujejo sateliti.

 

Če želite izvedeti več:

znanstvene ilustracije z grafom

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge