Undersøgelsen af vira og deres forhold til levende organismer er et kompliceret og hurtigt voksende område, og der er stadig meget at opdage om kompleksiteten og adfærden hos disse små, men potente sygdoms- og evolutionsagenter.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle vira er farlige for mennesker eller andre levende organismer, men der er flere vira, der kan forringe menneskers helbred, og en af dem er Norovirus, som er hovedemnet i denne artikel, og som også kaldes vinteropkastningsvirus.

Heldigvis er vi velinformerede om norovirus, men der er stadig meget at lære. Norovirus blev opdaget i 1972, og siden da er der foretaget mange undersøgelser for bedre at forstå dens adfærd og karaktertræk.

Hvad er norovirus, og hvordan smitter det?

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad norovirus er, er det første, du skal vide, at norovirus er en meget smitsom sygdom. Norovirusinfektion kan forårsage ekstrem opkastning og diarré, der optræder tilfældigt. Norovirus er en af de mest udbredte årsager til gastroenteritis på verdensplan og forårsager en stor mængde fødevarebåren sygdom.

Norovirus overføres let via forurenet mad eller vand; mad kan blive forurenet på ethvert trin i fremstillingen, forarbejdningen eller tilberedningen, mens vand kan blive inficeret på grund af problemer med vandforsyningen eller dårlige sanitære forhold. Virussen kan også spredes ved kontakt med inficerede overflader og derefter berøring af mund, næse eller øjne, eller tæt kontakt med en inficeret person. 

Selvom norovirus kan ramme personer i alle aldre, er det mere udbredt hos børn af en række årsager. Børn er muligvis mere udsatte for norovirus, fordi deres immunsystem er mindre udviklet, hvilket gør det mere udfordrende for deres kroppe at bekæmpe sygdomme. Desuden kommer børn ofte i tættere kontakt med andre børn i f.eks. skoler og børneinstitutioner, hvilket kan øge risikoen for virusinfektion.

Hvad er symptomerne på norovirus?

Norovirus forårsager mave- og tarmirritation. Symptomer på norovirus opstår generelt 12 til 48 timer efter virusinfektion og kan omfatte: 

 • Kvalme og opkastning;
 • Svaghed og træthed;
 • Vandig diarré;
 • Feber med lav sværhedsgrad;
 • Kroppen gør ondt;
 • Kramper og ubehag i maven;
 • Hovedpine.

Symptomerne varer typisk en til tre dage, og de fleste kommer sig uden problemer. Dehydrering kan derimod opstå i alvorlige situationer, især hos små børn, ældre personer og personer med et svagt immunforsvar.

I henhold til Centret for kontrol og forebyggelse af sygdomme (CDC)Norovirus dræber mellem 570 og 800 mennesker i USA hvert år, og det er de ældre, der står for størstedelen af dødsfaldene. Selvom norovirus kan forårsage stærke smerter og i sjældne tilfælde alvorlige komplikationer, er det normalt ikke dødeligt for ellers raske mennesker.

Standardbehandlingen er at drikke rigeligt med væske, hvile og undgå fast føde og holde sig til letfordøjelige fødevarer.

Hvordan forebygger man norovirusinfektioner?

Nu, hvor du forstår, hvad norovirus er, er det vigtigt at overveje forebyggende foranstaltninger.

 1. Undgå direkte kontakt med syge mennesker;
 2. Vask dine hænder med vand og sæbe regelmæssigt og grundigt, især efter toiletbesøg, bleskift eller før du tilbereder mad eller spiser;
 3. Skaldyr bør koges helt igennem, før de spises. Norovirus kan leve i rå eller utilstrækkeligt tilberedte fisk og skaldyr;
 4. Hvis du har symptomer på norovirus, skal du undgå at lave mad til andre;
 5. Hvis du er utilpas, skal du blive hjemme for at undgå at sprede smitten til andre;
 6. Sørg for god hygiejne ved ikke at røre ved dit ansigt og ved at holde dig for mund og næse, når du hoster eller nyser;
 7. Overflader, der kan have været i kontakt med norovirus, såsom bordplader, dørhåndtag og badeværelsesinventar, skal rengøres og desinficeres.

Hvorfor kaldes det "vinteropkastningsfeberen"?

Norovirus er populært kendt som "vinteropkastningsfeberen", da den er hyppigere i vintermånederne, og et af dens vigtigste symptomer er opkast. 

Folk tilbringer mere tid indenfor, i tættere interaktion med andre og i mere overfyldte situationer i løbet af vinteren. Det kan øge risikoen for, at norovirus overføres gennem kontakt med kontaminerede overflader, mad eller vand samt kontakt med syge mennesker.

Desuden er norovirus mere stabilt ved koldere temperaturer, så det kan leve på overflader og i miljøet i længere tid i vintermånederne.

Mavevirus vs. Norovirus

Udtrykket "maveonde" refererer til enhver sygdom, der forårsager symptomer som kvalme, opkastning, diarré og mavekramper. 

Mens norovirus er en af de mest udbredte årsager til maveonde, kan flere andre vira og bakterier give lignende symptomer, for eksempel bakterierne Salmonella, Campylobacter og E. coli, samt vira som rotavirus og adenovirus.

Det kan være svært at skelne mellem forskellige årsager til maveonde alene ud fra symptomerne, men hvis du oplever symptomer på maveonde, er det vigtigt at følge de forebyggende foranstaltninger samt at drikke masser af væske og hvile. 

Online infografikproducent til videnskab

Forskere kan bruge infografik til bedre at formidle deres forskning, de kan fange opmærksomheden hos et større publikum, herunder det ikke-videnskabelige samfund, ved at præsentere deres resultater i et infografisk format, øge bevidstheden om et specifikt emne eller tale for værdien af videnskabelig forskning.

Pas på grafen har udviklet det ideelle værktøj til ubesværet at skabe infografik og illustrationer, så let som du kan forestille dig dem, for at ære forskernes vigtige arbejde.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner