Raziskovanje virusov in njihovih odnosov z živimi organizmi je zapleteno in hitro razvijajoče se področje, zato je treba še veliko odkriti o kompleksnosti in obnašanju teh majhnih, a močnih povzročiteljev bolezni in evolucije.

Pomembno je poudariti, da vsi virusi niso nevarni za ljudi ali druge žive organizme, vendar obstaja več virusov, ki lahko škodujejo zdravju ljudi, med njimi je tudi norovirus, glavna tema tega članka, včasih imenovan tudi zimski bruhanje.

Na srečo smo o norovirusu dobro obveščeni, vendar se moramo še veliko naučiti. Norovirus je bil odkrit leta 1972 in od takrat je bilo opravljenih veliko raziskav za boljše razumevanje njegovega obnašanja in lastnosti.

Kaj je norovirus in kako se širi?

Če vas zanima, kaj je norovirus, morate najprej vedeti, da je norovirus zelo nalezljiva bolezen. Okužba z norovirusom lahko povzroči močno bruhanje in drisko, ki se pojavita naključno. Norovirus je eden najpogostejših vzrokov gastroenteritisa na svetu, ki povzroča veliko število obolenj zaradi hrane.

Norovirus se zlahka prenaša z okuženo hrano ali vodo; hrana se lahko okuži v kateri koli fazi proizvodnje, predelave ali priprave, voda pa se lahko okuži zaradi težav pri oskrbi z vodo ali slabih sanitarnih razmer. Virus se lahko širi tudi s stikom z okuženimi površinami in nato z dotikom ust, nosu ali oči ali s tesnim stikom z okuženo osebo. 

Čeprav lahko norovirus prizadene posameznike vseh starosti, je zaradi različnih razlogov pogostejši pri otrocih. Otroci so verjetno bolj nagnjeni k norovirusom, ker je njihov imunski sistem manj razvit, zato se njihovo telo težje bori proti boleznim. Poleg tega so otroci v okoljih, kot so šole in ustanove za varstvo otrok, pogosto v tesnejši bližini drugih otrok, kar lahko poveča tveganje za virusno okužbo.

Kateri so simptomi norovirusa?

Norovirus povzroča draženje želodca in črevesja. Simptomi norovirusa se običajno pojavijo 12 do 48 ur po okužbi z virusom in lahko vključujejo: 

 • Slabost in bruhanje;
 • šibkost in utrujenost;
 • Vodena driska;
 • Vročina z nizko stopnjo tveganja;
 • Bolečine v telesu;
 • Krči in nelagodje v trebuhu;
 • Glavobol.

Simptomi običajno trajajo od enega do treh dni, večina oseb pa okreva brez težav. Dehidracija pa se lahko pojavi v resnih primerih, zlasti pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah s šibkejšim imunskim sistemom.

V skladu z Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), norovirus v Združenih državah Amerike vsako leto ubije od 570 do 800 ljudi, največ žrtev pa je med starejšimi. Na splošno norovirus sicer lahko povzroči hude bolečine in v redkih primerih resne zaplete, vendar pri sicer zdravih ljudeh običajno ni smrtno nevaren.

Standardno zdravljenje vključuje pitje velike količine tekočine, počitek in izogibanje trdi hrani ter uživanje lahko prebavljive hrane.

Kako preprečiti okužbe z norovirusom?

Zdaj, ko razumete, kaj je norovirus, je treba razmisliti o preventivnih ukrepih.

 1. Izogibajte se neposrednemu stiku z bolnimi ljudmi;
 2. Redno in temeljito si umivajte roke z milom in vodo, zlasti po uporabi stranišča, menjavi plenic ali pred pripravo hrane ali jedjo;
 3. Školjke morajo biti pred uživanjem popolnoma kuhane. Norovirus lahko živi v surovi ali premalo kuhani morski hrani;
 4. Če imate simptome norovirusa, ne pripravljajte obrokov za druge;
 5. Če se slabo počutite, ostanite doma, da okužbe ne prenesete na druge;
 6. Vzdržujte odlično higieno, tako da se ne dotikate obraza ter si med kašljanjem ali kihanjem pokrivate usta in nos;
 7. Površine, ki so lahko prišle v stik z norovirusom, kot so delovne plošče, kljuke in kopalniška oprema, je treba očistiti in razkužiti.

Zakaj se imenuje "zimski bruhalni hrošč"?

Norovirus je splošno znan kot "zimski bruhalni virus", saj se pogosteje pojavlja v zimskih mesecih, eden glavnih simptomov pa je bruhanje. 

Ljudje pozimi več časa preživijo v zaprtih prostorih, v tesnejši interakciji z drugimi in v bolj utesnjenih razmerah. To lahko poveča možnost prenosa norovirusov zaradi izpostavljenosti okuženim površinam, hrani ali vodi ter stika z bolnimi ljudmi.

Poleg tega je norovirus pri nižjih temperaturah bolj stabilen, zato lahko v zimskih mesecih dlje časa živi na površinah in v okolju.

Želodčni hrošč proti norovirusu

Izraz "želodčni hrošč" se nanaša na vsako bolezen, ki povzroča simptome, kot so slabost, bruhanje, driska in krči v trebuhu. 

Čeprav je norovirus eden od najpogostejših vzrokov želodčnih težav, lahko podobne simptome povzročijo tudi številni drugi virusi in bakterije, na primer bakterije Salmonella, Campylobacter in E. coli ter virusi, kot sta rotavirus in adenovirus.

Različne vzroke želodčnih napak je morda težko razlikovati samo na podlagi simptomov, vendar če se pojavijo kakršni koli simptomi želodčne napake, je pomembno, da upoštevate preventivne ukrepe, pijete veliko tekočine in počivate. 

Spletni izdelovalec infografik za znanost

Znanstveniki lahko infografike uporabljajo za boljše posredovanje svojih raziskav, s predstavitvijo svojih ugotovitev v obliki infografike lahko pritegnejo pozornost širšega občinstva, vključno z neznanstveno skupnostjo, ozaveščajo o določeni temi ali zagovarjajo vrednost znanstvenih raziskav.

Opazujte graf je razvil idealno orodje za enostavno ustvarjanje infografik in ilustracij, kot si jih lahko zamislite, da bi počastili temeljno delo znanstvenikov.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge