Virusten ja niiden suhteiden tutkiminen eläviin organismeihin on monimutkainen ja nopeasti laajeneva ala, ja näiden pienten mutta voimakkaiden sairauksien ja evoluution aiheuttajien monimutkaisuudesta ja käyttäytymisestä on vielä paljon löydettävää.

On tärkeää huomata, että kaikki virukset eivät ole vaarallisia ihmisille tai muille eläville organismeille, mutta on kuitenkin useita viruksia, jotka voivat vahingoittaa ihmisten terveyttä, joista yksi on tämän artikkelin pääaiheena oleva Norovirus, jota joskus kutsutaan talven oksennusvirukseksi.

Onneksi olemme hyvin perillä noroviruksesta, mutta vielä on paljon opittavaa. Norovirus löydettiin vuonna 1972, ja sen jälkeen on tehty huomattavia tutkimuksia sen käyttäytymisen ja ominaisuuksien ymmärtämiseksi paremmin.

Mikä on norovirus ja leviääkö se?

Jos olet utelias tietämään, mikä on norovirus, sinun pitäisi ensinnäkin tietää, että norovirus on erittäin tarttuva tauti. Norovirusinfektio voi aiheuttaa äärimmäistä oksentelua ja ripulia, joka ilmenee satunnaisesti. Norovirus on yksi yleisimmistä gastroenteriitin aiheuttajista maailmanlaajuisesti, ja se aiheuttaa suuren määrän elintarvikevälitteisiä sairauksia.

Norovirus tarttuu helposti saastuneen ruoan tai veden välityksellä; ruoka voi saastua missä tahansa valmistus-, käsittely- tai valmisteluvaiheessa, kun taas vesi voi saada tartunnan vedenjakeluongelmien tai huonon sanitaation vuoksi. Virus voi levitä myös koskettamalla saastuneita pintoja ja koskettamalla sitten suuta, nenää tai silmiä tai olemalla läheisessä kosketuksessa tartunnan saaneen henkilön kanssa. 

Vaikka norovirus voi vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin, se on useista syistä yleisempi lapsilla. Lapset ovat mahdollisesti alttiimpia norovirukselle, koska heidän immuunijärjestelmänsä on kehittymättömämpi, minkä vuoksi heidän elimistönsä on haastavampi torjua tauteja. Lisäksi lapset ovat usein lähempänä toisia lapsia esimerkiksi kouluissa ja lastenhoitolaitoksissa, mikä saattaa lisätä virustartunnan riskiä.

Mitkä ovat noroviruksen oireet?

Norovirus aiheuttaa vatsa- ja suolistoärsytystä. Noroviruksen oireet ilmenevät yleensä 12-48 tunnin kuluttua virustartunnasta, ja niitä voivat olla mm: 

 • Pahoinvointi ja oksentelu;
 • Heikkous ja väsymys;
 • Vetinen ripuli;
 • Matalan vakavuuden kuume;
 • Keho on kipeä;
 • Krampit ja vatsavaivat;
 • Päänsärky.

Oireet kestävät tyypillisesti yhdestä kolmeen päivää, ja suurin osa ihmisistä toipuu vaikeuksitta. Toisaalta kuivuminen voi ilmetä vakavissa tilanteissa, erityisesti pienillä lapsilla, vanhuksilla ja henkilöillä, joiden immuunijärjestelmä on heikompi.

Mukaan Tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC)norovirus tappaa Yhdysvalloissa vuosittain 570-800 ihmistä, ja suurin osa uhreista on vanhuksia. Vaikka norovirus voi aiheuttaa voimakasta kipua ja harvinaisissa tapauksissa vakavia komplikaatioita, se ei yleensä ole kohtalokas muuten terveille ihmisille.

Perushoitoon kuuluu runsas nesteiden juominen, lepo ja kiinteiden ruokien välttäminen sekä helposti sulavien ruokien käyttäminen.

Miten ehkäistä norovirusinfektioita?

Nyt kun ymmärrät, mitä norovirus on, on tärkeää harkita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

 1. Vältä suoraa kosketusta sairaiden ihmisten kanssa;
 2. Pese kätesi saippualla ja vedellä säännöllisesti ja perusteellisesti, erityisesti vessassa käynnin, vaipanvaihdon tai ruoan valmistamisen tai syömisen jälkeen;
 3. Äyriäiset on kypsennettävä kokonaan ennen syömistä. Norovirus voi elää raaoissa tai huonosti kypsennetyissä merenelävissä;
 4. Jos sinulla on norovirusoireita, vältä aterioiden valmistamista muille;
 5. Jos voit huonosti, pysy kotona, jotta vältät tartunnan leviämisen muihin;
 6. Pidä yllä erinomaista hygieniaa olemalla koskematta kasvoihisi ja peittämällä suusi ja nenäsi yskiessäsi tai aivastellessasi;
 7. Noroviruksen kanssa kosketuksiin joutuneet pinnat, kuten työtasot, ovenkahvat ja kylpyhuoneen kalusteet, on puhdistettava ja desinfioitava.

Miksi sitä kutsutaan "talven oksenteluvirukseksi"?

Norovirus tunnetaan yleisesti nimellä "talven oksenteluvirus", koska se on yleisempi talvikuukausina ja yksi sen tärkeimmistä oireista on oksentelu. 

Ihmiset viettävät enemmän aikaa sisällä, ovat tiiviimmässä vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja ruuhkaisemmissa tilanteissa koko talven ajan. Tämä voi lisätä noroviruksen leviämisen mahdollisuutta altistumalla saastuneille pinnoille, elintarvikkeille tai vedelle sekä joutumalla kosketuksiin sairaiden ihmisten kanssa.

Lisäksi norovirus on vakaampi kylmemmissä lämpötiloissa, minkä ansiosta se voi elää pinnoilla ja ympäristössä pitkiä aikoja talvikuukausina.

Vatsatauti vs. Norovirus

Ilmaisulla "vatsatauti" tarkoitetaan mitä tahansa sairautta, joka aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsakramppeja. 

Norovirus on yksi yleisimmistä vatsatautien aiheuttajista, mutta myös useat muut virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, esimerkiksi salmonella-, kampylobakteeri- ja E. coli -bakteerit sekä rotaviruksen ja adenoviruksen kaltaiset virukset.

Vatsatautien eri syitä voi olla vaikea erottaa toisistaan pelkkien oireiden perusteella, mutta jos sinulla on vatsataudin oireita, on tärkeää noudattaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä sekä juoda paljon nestettä ja levätä. 

Online-infografiakuvaaja tieteelle

Tutkijat voivat käyttää infografiikkaa välittääkseen paremmin tutkimustuloksiaan, he voivat kiinnittää suuremman yleisön, myös muiden kuin tiedeyhteisön, huomion esittelemällä tuloksiaan infografiikan muodossa, lisäämällä tietoisuutta tietystä aiheesta tai puolustamalla tieteellisen tutkimuksen arvoa.

Mind The Graph on kehittänyt ihanteellisen työkalun, jonka avulla voit luoda vaivattomasti infografiikoita ja kuvituksia, niin helposti kuin voit kuvitella ne, ja kunnioittaa tutkijoiden tärkeää työtä.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit