En af de største diskussioner i den videnskabelige verden er den åbne adgang til videnskabelige data. Som forskere føler vi smerten ved at ville læse en artikel og ikke have fri adgang til den. Selv om mange universiteter tilbyder åbne platforme, eksisterer der stadig et piratmarked for videnskabelig information.

At købe videnskabelige artikler lyder måske ikke så mærkeligt, når vi tager i betragtning, at det er et stykke arbejde. Det er et slutprodukt, der er udviklet af en gruppe forskere i løbet af mange års studier. Ikke desto mindre er ideen om at tage penge for information i modstrid med formålet med at lave og formidle videnskab.

Af denne grund har mange lande ændret deres politik i de seneste år og tilpasset sig open access-processen. Sagen er, at der stadig er mange indflydelsesrige videnskabelige platforme, der ikke er enige i at tilslutte sig et mere frit format. Faktisk var det ikke kun nogle lande, der var imod ideen om open access, men hele kontinenter som Europa har ikke tilsluttet sig denne logik frem til i dag.
Den 27. maj 2016 offentliggjorde det hollandske EU-formandskab for 2016 et meddelelse om Europa ændre deres mening om open access:

"Alle videnskabelige artikler i Europa skal være frit tilgængelige fra 2020. EU's medlemslande ønsker at opnå optimal genanvendelse af forskningsdata. De undersøger også muligheden for et europæisk visum til udenlandske startup-stiftere. Og i henhold til det nye innovationsprincip skal ny europæisk lovgivning tage højde for dens indvirkning på innovation. Det er de vigtigste resultater af mødet i Rådet for Konkurrenceevne i Bruxelles den 27. maj."

åben adgang

Nyheden skabte røre i den videnskabelige verden. På den ene side er det fantastisk at se traditionelle lande gøre fremskridt inden for videnskabskommunikation. Men der er også en stor kritik af proportionerne i denne meddelelse. Argumentet er, at andre lande tidligere har ændret adgangen til videnskabelig information, og at Europa kun gør, hvad de burde have gjort for mange år siden. Det er ikke noget særligt.

Uanset egokonflikten er det spændende at se, hvordan videnskabskommunikationen udvikler sig. Den open access-format hjælper forskere med at samarbejde og udveksle data. Det er en win-win-aftale for forbedring af videnskabskommunikation!

Ved du ikke, hvad open access er? Bare rolig, se denne fantastiske video, der forklarer det med tegneserier:

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner