En av de største diskusjonene i den vitenskapelige verden er åpen tilgang til vitenskapelige data. Som forskere kjenner vi på smerten ved å ville lese en artikkel uten å ha fri tilgang til den. Selv om mange universiteter tilbyr åpne plattformer, finnes det fortsatt et piratmarked for vitenskapelig informasjon.

Å kjøpe vitenskapelige artikler høres kanskje ikke så rart ut når vi tar i betraktning at det er et stykke arbeid. Det er et sluttprodukt som er utviklet av en gruppe forskere gjennom mange års studier. Likevel strider ideen om å ta betalt for informasjon mot formålet med å drive og formidle vitenskap.

Derfor har mange land endret sin politikk de siste årene og tilpasset seg open access-prosessen. Problemet er at det fortsatt er mange innflytelsesrike vitenskapelige plattformer som ikke er enige i å slutte seg til et friere format. Det er faktisk ikke bare noen land som har vært imot ideen om åpen tilgang, men hele kontinenter som Europa har heller ikke sluttet seg til denne logikken.
Den 27. mai la det nederlandske EU-formannskapet for 2016 frem en kunngjøring om Europa endre mening om åpen tilgang:

“All scientific articles in Europe must be freely accessible as of 2020. EU member states want to achieve optimal reuse of research data. They are also looking into a European visa for foreign start-up founders. And, according to the new Innovation Principle, new European legislation must take account of its impact on innovation. These are themain outcomes of the meeting of the Competitiveness Council in Brussels on 27 May.”

åpen tilgang

Nyheten vakte stor oppsikt i den vitenskapelige verden. På den ene siden er det fantastisk å se at tradisjonelle land gjør fremskritt innen forskningskommunikasjon. På den andre siden er det mye kritikk mot omfanget av denne kunngjøringen. Argumentet er at andre land har endret tilgangen til vitenskapelig informasjon tidligere, og at Europa bare gjør det de burde ha gjort for mange år siden. Det er ikke så farlig.

Uavhengig av egokonflikten er det spennende å se hvordan forskningskommunikasjonen utvikler seg. Den åpent tilgjengelig format hjelper forskere med å samarbeide og utveksle data. Det er en vinn-vinn-situasjon for bedre forskningskommunikasjon!

You don’t know what open access is? Ta en titt på denne fantastiske videoen som forklarer det med tegneserier:

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler