Una dintre cele mai mari discuții din lumea științifică este accesul liber la datele științifice. În calitate de cercetători, simțim durerea de a dori să citim o lucrare și de a nu avea acces liber la ea. Chiar dacă multe universități oferă platforme deschise, există încă o piață pirat pentru informațiile științifice.

Cumpărarea de lucrări științifice poate să nu sune atât de ciudat atunci când luăm în considerare că este vorba de o lucrare. Este un produs final dezvoltat de un grup de cercetători pe parcursul a ani de studiu. Cu toate acestea, ideea de a cere bani pentru informații contrazice scopul de a face și de a comunica știință.

Din acest motiv, multe țări și-au schimbat politica în ultimii ani și s-au adaptat la procesul de acces liber. Problema este că există încă multe platforme științifice influente care nu sunt de acord cu aderarea la un format mai liber. De fapt, nu numai unele țări au fost împotriva ideii de acces liber, ci și continente întregi, cum ar fi Europa, nu au aderat la această logică până în prezent.
La 27 mai, președinția olandeză a UE din 2016 a făcut o anunț despre Europa schimbarea opiniei lor despre accesul liber:

"Toate articolele științifice din Europa trebuie să fie accesibile în mod liber începând cu 2020. Statele membre ale UE doresc să obțină o reutilizare optimă a datelor din cercetare. De asemenea, acestea analizează o viză europeană pentru fondatorii străini de start-up-uri. Și, conform noului principiu al inovării, noua legislație europeană trebuie să țină cont de impactul său asupra inovării. Acestea sunt principalele rezultate ale reuniunii Consiliului Competitivitate de la Bruxelles din 27 mai."

acces liber

Vestea a stârnit rumoare în lumea științifică. Pe de o parte, este uimitor să vedem că țările tradiționale fac progrese în domeniul comunicării științifice. Cu toate acestea, există însă o critică majoră față de proporția acestui anunț. Argumentul este că alte țări au schimbat accesul la informațiile științifice în trecut, iar Europa face doar ceea ce ar fi trebuit să facă cu ani în urmă. Nu e mare lucru.

Indiferent de conflictul de orgolii, este interesant să vedem cum progresează comunicarea științifică. Site-ul format cu acces deschis ajută cercetătorii să colaboreze și să facă schimb de date. Este o afacere avantajoasă pentru îmbunătățirea comunicării științifice!

Nu știți ce este accesul liber? Nu vă faceți griji, urmăriți acest videoclip uimitor care explică acest lucru cu ajutorul benzilor desenate:

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane