En av de största diskussionerna i den vetenskapliga världen är öppen tillgång till vetenskapliga data. Som forskare känner vi smärtan av att vilja läsa en artikel och inte ha fri tillgång till den. Även om många universitet tillhandahåller öppna plattformar finns det fortfarande en piratmarknad för vetenskaplig information.

Att köpa vetenskapliga artiklar kanske inte låter så konstigt när vi tänker på att det är ett arbete. Det är en slutprodukt som utvecklats av en grupp forskare under flera års studier. Men idén att ta betalt för information strider mot syftet med att bedriva och förmedla vetenskap.

Av den anledningen har många länder ändrat sin politik under de senaste åren och anpassat sig till open access-processen. Saken är den att det fortfarande finns många inflytelserika vetenskapliga plattformar som inte är överens om att gå med i ett mer fritt format. Det var faktiskt inte bara vissa länder som var emot idén om öppen tillgång, utan hela kontinenter som Europa har inte anslutit sig till denna logik fram till i dag.
Den 27 maj gjorde det nederländska EU-ordförandeskapet för 2016 ett meddelande om Europa ändra sin uppfattning om öppen tillgång:

"Alla vetenskapliga artiklar i Europa måste vara fritt tillgängliga från och med 2020. EU:s medlemsländer vill uppnå optimal återanvändning av forskningsdata. De tittar också på ett europeiskt visum för utländska startup-grundare. Och enligt den nya innovationsprincipen måste ny europeisk lagstiftning ta hänsyn till dess inverkan på innovation. Detta är de viktigaste resultaten av konkurrenskraftsrådets möte i Bryssel den 27 maj."

öppen tillgång

Nyheten väckte stor uppmärksamhet i den vetenskapliga världen. Å ena sidan är det fantastiskt att se traditionella länder göra framsteg inom vetenskapskommunikation. Det finns dock en stor kritik mot proportionerna i detta tillkännagivande. Argumentet är att andra länder har förändrat tillgången till vetenskaplig information tidigare och att Europa bara gör vad de borde ha gjort för flera år sedan. Det är ingen stor sak.

Oavsett egokonflikten är det spännande att se hur den vetenskapliga kommunikationen utvecklas. Den öppet tillgängligt format hjälper forskare att samarbeta och utbyta data. Det är en win-win-affär för förbättrad vetenskapskommunikation!

Du vet inte vad open access är? Ingen fara, kolla in den här fantastiska videon som förklarar det med serier:

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar