Ena največjih razprav v znanstvenem svetu je odprti dostop do znanstvenih podatkov. Kot raziskovalci občutimo bolečino, ko smo pripravljeni prebrati članek in nimamo prostega dostopa do njega. Čeprav številne univerze zagotavljajo odprte platforme, še vedno obstaja piratski trg znanstvenih podatkov.

Nakup znanstvenih člankov se morda ne sliši tako nenavadno, če upoštevamo, da gre za delo. Gre za končni izdelek, ki ga je skupina raziskovalcev razvijala več let. Kljub temu je zamisel o zaračunavanju informacij v nasprotju z namenom izvajanja in posredovanja znanosti.

Zato so številne države v zadnjih letih spremenile svojo politiko in se prilagodile procesu odprtega dostopa. Še vedno pa je veliko vplivnih znanstvenih platform, ki se ne strinjajo s tem, da bi se pridružile bolj prostemu formatu. Pravzaprav ne le nekatere države, ampak tudi celotne celine, kot je Evropa, ki se tej logiki niso pridružile vse do danes, so bile proti odprtemu dostopu.
Nizozemsko predsedstvo EU leta 2016 je 27. maja objavilo obvestilo o Evropi spremenili svoje mnenje o odprtem dostopu:

"Od leta 2020 morajo biti vsi znanstveni članki v Evropi prosto dostopni. Države članice EU želijo doseči optimalno ponovno uporabo raziskovalnih podatkov. Razmišljajo tudi o uvedbi evropskega vizuma za tuje ustanovitelje zagonskih podjetij. V skladu z novim načelom inovativnosti pa mora nova evropska zakonodaja upoštevati svoj vpliv na inovacije. To so glavni rezultati zasedanja Sveta za konkurenčnost 27. maja v Bruslju."

odprt dostop

Ta novica je v znanstvenem svetu povzročila veliko razburjenja. Po eni strani je neverjetno, da tradicionalne države napredujejo na področju znanstvenega komuniciranja. Vendar pa se pojavljajo velike kritike glede deleža te objave. Argument je, da so druge države že v preteklosti spremenile dostop do znanstvenih informacij in da Evropa počne le to, kar bi morala storiti že pred leti. Nič hudega.

Ne glede na konflikt ega je vznemirljivo opazovati napredek v znanstvenem komuniciranju. Na spletni strani format odprtega dostopa pomaga raziskovalcem pri sodelovanju in izmenjavi podatkov. To je za obe strani koristen posel za izboljšanje znanstvenega komuniciranja!

Ne veste, kaj je odprt dostop? Brez skrbi, oglejte si ta neverjeten videoposnetek, v katerem je to razloženo s pomočjo stripov:

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge