Природата е пълна с хипнотизиращи модели. Тези модели предизвикват учените да се замислят как еволюцията е могла да достигне до такива специфични и сложни процеси. Затова не е изненадващо, че много хора са инвестирали живота си в разбиране на моделите и откриване на "съвпадения" в дивия свят.

Един от тези хора е Рафаел Араужо. Илюстратор и архитект във Венецуела, Рафаел посвещава 40 години от живота си да рисува природни модели на ръка. Инструментите му са молив, компас, линийка и транспортир.

световни модели

Рисунките на Рафаел се основават на един модел: PHI. След като научава за златното сечение, Рафаел вижда, че неговата геометрична формула се появява в много различни страни на природата, създавайки красиви дизайни. Съотношението на златното сечение, равно на 1,618, се превръща в същност на работата му, както и в негова идентичност като художник. Целта на живота на Рафаел е да вдъхновява хората и да разпространява любовта си към нашата природна среда.

 

 

 

Работата на Рафаел разкрива нещо вълшебно за външните характеристики и поведението на много видове организми.

Въпреки това не всички модели в природата следват число или съотношение. Вместо това някои от тях се основават на много числа, на много различни комбинации. Ако сравняваме организми в търсене на общи следи, ние търсим модели, които еволюцията е оставила след себе си. Един бърз поглед върху дървото на живота на видовете може да разкрие еволюционни "съвпадения", които свързват миналото на нашата планета с предположения за бъдещето.моделиАко се замислим за нашата планета, живите същества не са единствените, които са подложени на модели. Океаните са силно чувствителни към въздушните течения и магнитното поле на Земята. Океанските течения съчетават няколко закономерности, които имат способността да влияят на екологичните системи, както и на климата на нашата планета.

 

В науката не спираме да търсим модели, които да обясни всеки аспект на нашата планета.. Понякога обаче трябва да направим крачка назад и просто да се възхитим на това колко красив и вълшебен е светът около нас.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони