Тази публикация е част от поредица образователни материали, чиято цел е да предоставят квалифицирана информация за учени и здравни специалисти, които искат да общуват с помощта на инфографики. Запознайте се с защо инфографиките са чудесен инструмент за вашата научна комуникация.

Ако предпочитате, изтеглете своя pdf копие на "The Окончателно ръководство за научни инфографики" от Mind the Graph.

Каква е разликата между обикновена диаграма и инфографика?
Информационният дизайн е практика за представяне на информация във визуален формат. Визуалното представяне на информация може да включва визуализиране на данни, процеси, йерархия, анатомия, хронология и други факти. Макар че една обикновена диаграма технически е информационна графика, повечето информационни графики са многостранни и освен диаграми съдържат обяснения или проницателни описания.

"Инфографика" е съкращение от "информационна графика" и използва визуални знаци и структурирани данни, за да разкаже история. Не е необходимо те да съдържат определено количество данни, да притежават определена сложност или да представят определено ниво на анализ. Теоретично, тя може да бъде толкова проста, колкото пътен знак, който ви информира, че пред вас има строителна площадка, или толкова сложна, колкото визуален анализ на световната икономика. Основното е, че инфографиката използва данни и визуални елементи, за да разкаже история.

Тази поредица от публикации ще ви запознае с многото аспекти на процеса на създаване на инфографики в контекста на научната комуникация. Можете да интерпретирате тази информация като съвременен начин за използване на вашите графики или като революционен инструмент, който ще ви накара да прескочите от ограничената почва на научен документ, който много малко хора четат, до супер атрактивна комуникация, която ще накара вашата наука да разцъфне.

01a

Концепция | Организация | Художествено оформление - Обърнете внимание на тези 3 стъпки
 

Основи

Ако смятате да създадете инфографика, предполагам, че вече имате някои съдържание да общувате. Вероятно това е резултат от вашето проучване и има полезност, а именно да въздействате на аудиторията на конферентен доклад, постерна сесия или на читателите на вашия доклад. Вярно ли е това?

Хубаво. Тогава сега ви трябва инфографика. Започнете с основните неща. Добрата инфографика се основава на 3 прости принципа: концепция, организация и художествено оформление. Ако ги следвате стриктно, много е вероятно да се сдобиете с атрактивен информационен дизайн, който да въздейства на аудиторията ви.инфографикаТези три принципа са основните, на които трябва да обърнете внимание при създаването на инфографика. Препоръчваме ви да разглеждате всеки от тях като "стъпка" в процеса на създаване. Имам предвид:

  1. обръщайте голямо внимание на "идеята", знайте предварително какво искате да кажете, какво е посланието, което трябва да получите.
  2. След това отделете известно време за визуалното му подреждане.
  3. И накрая, трябва да търсите фигури и да се интересувате от стиловете на художествените произведения.

 

01b

По-горе са представени интересни и полезни форми на инфографики за учени. Лесно можете да забележите някои популярни организации и вероятно вече сте използвали поне "локализация", "времева линия" и "органограма". Дали не сте ги използвали?

Ще видим как да ги произвеждаме в следващите публикации от тази поредица. Стилът на художественото оформление е това, което обикновено поразява публиката, като в тези примери за наградени инфографики за пресата, но ние вярваме, че това е само краят.

01c

В Mind the Graph, може да се обмени от 5 различни стила на рисунките само с едно кликване на мишката.Сладко. Видовете шрифтове и цветовете също са част от стила, това е "езикът" на инфографиката. Елементите трябва да се съчетават добре и да представляват хармонично крайно изображение. Ето защо вашите изображения в Google обикновено не работят добре... капици? Ако сте готови, скочете в платформата и започнете да създавате страхотни научни инфографики с хармонични илюстрации и инфографски елементи.

Навигирайте из ръководството:

Глава 1 - Какво прави една инфографика добра?

  1. Инфографска концепция
  2. Организация на инфографиката
  3. Стилове на художествените произведения

 

Ако предпочитате, изтеглете своя pdf копие на "The Окончателно ръководство за научни инфографики" от Mind the Graph.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони