Za študente dodiplomskega študija je značilno, da ob koncu vsakega semestra ali sredi leta napišejo raziskovalno nalogo. To lahko za mnoge študente pomeni dolge noči, pritisk in nešteto ur dela.

Toda ali je to nujno? Pisanje raziskovalne naloge je pravzaprav lažje, kot si večina študentov misli. Najboljši nasvet o tem, kako napisati referat, je preprosto razdeliti nalogo na preproste, obvladljive dele.
 
Če želite z lahkoto napisati odličen akademski članek, vam bodo koristili koristni nasveti, celovit načrt ukrepanja in nekatera koristna orodja.

Odkrijte, kako poenostaviti postopek izdelave raziskovalne naloge, kako jo napisati, kako izbrati temo, kako uporabiti ilustracije in še več!

Korak 1: Izberite ustrezno temo za pisanje o vaši raziskavi

Najpomembneje je, da izberete zanimivo in aktualno temo. Da bi napisali dobro raziskovalno nalogo, morate upoštevati različne metode, teorije itd.

Zato morate ugotoviti, ali so vašo želeno temo že raziskovali drugi. Velja pravilo, da upoštevanje samo enega vidika (tj. navedenega avtorja) vodi do manj zanimivega članka. Če tega pravila ne boste upoštevali, bo veliko težje priti do kakršnih koli smiselnih raziskovalnih ugotovitev.

Viri informacij

Pri raziskovanju teme je treba uporabljati samo preverjene vire informacij, da bi zagotovili, da raziskujete verodostojne informacije.

Google Scholar, PubMed, Google Books ali Microsoft Academic je le nekaj storitev, ki jih je vredno upoštevati. Na teh spletnih mestih je mogoče poiskati znanstvene članke, revije, knjige in drugo raziskovalno gradivo.

Korak 2: Izdelava osnutka ali koncepta slike vašega papirja

Na podlagi dosedanjega branja naredite grob miselni zemljevid ali osnutek. Vanj lahko vključite svoje misli o temi ter pomembna, pronicljiva ali spodbudna opažanja. V oris lahko vključite tudi vprašanja, če nameravate nanje odgovoriti med pisanjem članka.

Metoda

Odločite se za metodo, ki je primerna za vaš namen. Vse, kar je potrebno, je logično razporediti misli. V primerih, ko morate pisanje preurediti, je lažje prečrtati ali dopolniti načrt, kot pa vse znova napisati.

Korak 3: Priprava osnutka raziskave

Zdaj napišimo osrednji del članka, začenši s tezo, za zdaj pa ne omenjajmo uvoda. Jasno in natančno utemeljite svojo tezo z uporabo podpornih podrobnosti. Sklep zaenkrat izpustite.

Prepričajte se, da so vaše misli urejene dosledno in da se med seboj dopolnjujejo. Za vsak odstavek, ki izhaja iz teze, je treba uporabiti temo. Če kateri od odstavkov ne ustreza, razmislite o tem, da bi ga odstranili ali pa spremenili svojo tezo.

Prepričajte se, da so vaši citati in parafraze točni in da ste navedli vire, tudi če ste jih parafrazirali. Prepričajte se, da ne kopirate in lepite informacij z interneta.

Kopijo pravilnika o plagiatorstvu na fakulteti lahko dobite v pisarni, kjer boste dobili dodatne informacije.Na spletu boste našli tudi veliko virov in orodij za preverjanje plagiatorstva.

Korak 4: Uvod, zaključek, ilustracije in navedbe

Zdaj morate napisati končni osnutek svojega dela. Prvi odstavek mora biti uvod, zadnji odstavek pa zaključek.

Uvod

Uvodni odstavek se običajno konča s tezo ali dvema. Kot zaključek se obvezno sklicujte na prihodnje rezultate in svoja razmišljanja, ne pa da samo ponovite svojo tezo.

Ilustracije

Ilustracij pa ni mogoče preprosto prekopirati in prilepiti s spleta ali iz drugega dokumenta. Če boste dodali ustrezne slike, bo vaše delo privlačnejše in lažje za branje.

S spletno stranjo Mind the Graph, lahko učenci za dosego svojih ciljev izbirajo med ogromnim številom ilustracij iz različnih kategorij.

Ena njegovih največjih prednosti je, da ga je enostavno uporabljati za učence, ki ga uporabljajo prvič. Izbirate lahko med številnimi vzorci ilustracij, tako da kliknete tukaj.

Primer, kako lahko ustvarite svoje vizualne elemente z Mind the Graph.

Citati

Citati morajo biti pravilno oblikovani v skladu s slogom, ki ga uporabljate (MLA, APA). Vključiti morate stran z navedenimi deli (MLA) ali bibliografijo (APA).

5. korak: Preverjanje raziskovalnega dela

Preverjanje končnega osnutka je zadnji in zaključni korak. Prepričajte se, da so upoštevana vsa poglavja in slovnična pravila.

Prepričajte se, da so vsi deli in njihove navedbe točni. Ilustracije vključite v pravo poglavje in navedite naslov. Upoštevajte standarde vaše fakultete glede plagiatorstva.

Z upoštevanjem teh petih korakov lahko obvladate umetnost rraziskovalno delo, kako ga napisati ter kako ga napisati na bolj učinkovit in strateški način., pravočasno in brez večjih težav.

[Dodatne informacije] Raziskovalna knjiga: Kako pisati?

Še vedno menite, da bi potrebovali več informacij o tem, kako napisati raziskovalno nalogo? V naši brezplačni e-knjigi najdete vodnik po korakih za pripravo močnega znanstveno-raziskovalnega članka. Preberite dragocene nasvete o strukturiranju argumentov, navajanju virov in uspešnem oblikovanju dela. Prenesite ga tukaj!

Znanstvene slike, grafični povzetki in infografike za vaše raziskave

Mind the Graph poenostavlja znanstveno komuniciranje, saj raziskovalcem omogoča ustvarjanje vizualno privlačnih slik, grafičnih povzetkov in infografik za njihove raziskave. Z intuitivnimi orodji in predlogami lahko znanstveniki učinkovito posredujejo zapletene koncepte ter tako povečajo svoj vpliv in doseg v znanstveni skupnosti.

znanstvene ilustracije
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge