Pri pisanju raziskovalnega članka je lahko težko predstaviti svoje stališče po tem, ko ste navedli obsežno količino informacij. Zato je dobro organiziran zaključek bistvenega pomena. 

Zaključek raziskovalnega dela mora biti kratek povzetek vsebine in ciljev dela; to, kar predstavite v svojem raziskovalnem delu, lahko pridobi na učinku z močnim zaključnim delom.

V tem članku o programu Mind The Graph boste izvedeli naslednje. kako napisati zaključek raziskovalnega poročila na način, ki bo bralce spodbudil k ukrepanju in jim pomagal bolje razumeti vaše raziskovalno delo. V tem članku boste spoznali opredelitev in nekaj splošnih načel, nato pa boste dobili navodila po korakih.

Kaj je zaključek raziskovalnega dela in zakaj je pomemben?

V zaključku povzamete glavne točke in po potrebi podate predloge za nove raziskave. Ne gre zgolj za povzetek ključnih točk ali ponovitev vašega raziskovalnega vprašanja.

Od bralca se pričakuje, da bo iz zaključka članka razumel, zakaj naj bi bila vaša študija po branju zanj pomembna. Za večino raziskovalnih člankov je primeren zaključek v enem ali dveh dobro razvitih odstavkih, vendar je v nekaj neobičajnih primerih morda potrebnih več odstavkov, da se poudarijo pomembne ugotovitve in njihov pomen.

Tako kot je uvod odgovoren za to, da bralec dobi prvi vtis o temi, je zaključek priložnost, da naredite končni vtis s povzetkom glavnih informacij vašega raziskovalnega dela in največkrat z drugačnim pogledom na pomembne posledice.

Pomembno je, da svojemu raziskovalnemu delu dodate močan zaključek, saj lahko bralcu omogočite razumevanje vaše raziskovalne teme. Glede na to, da je bralec zdaj v celoti seznanjen s temo, vam sklep daje tudi možnost, da učinkovito in jedrnato ponovite raziskovalni problem.

Primeri zaključkov za raziskovalni članek

Zdaj, ko veste, kaj je zaključek in kakšen je njegov pomen za raziskovalno nalogo, je čas, da vam predstavimo nekaj odličnih vzorcev dobro strukturiranih zaključkov, da se boste lahko seznanili z vrsto zaključka, ki ga lahko uporabite za svojo raziskovalno nalogo.

Argumentativni zaključek raziskovalnega dela

Če želite napisati močan argumentativni zaključek, morate v zaključek dodati najbolj prepričljive argumente iz vašega raziskovalnega dela.

Poleg tega, če vaša teza izraža vaš pogled na temo, morate razmisliti o njenem ponovnem začetku in vključitvi vseh drugih ustreznih informacij.

Primer: Zaradi šestega izumiranja, ki trenutno prizadene Zemljo, vsak dan izginejo številne vrste. Obstajajo vsaj tri strategije, ki bi jih ljudje lahko uporabili, da bi preprečili njihovo popolno izumrtje v naslednjih petdesetih letih. Več možnosti recikliranja, inovativne tehnike proizvodnje plastike in ohranjanje vrst bi lahko rešili življenja.

Zaključek analitičnega raziskovalnega dela

Najprej ponovite svojo tezo in navedite glavne elemente svojih argumentov.

V zaključku analitičnega raziskovalnega dela mora biti nedvomno poudarjen širši kontekst, kar je ključna razlika med njim in drugimi vrstami zaključkov. To pomeni, da lahko ugotovitvam dodamo nekaj pomena.

Primer: Elon Musk je revolucionarno spremenil način vožnje, plačevanja in celo letenja. Njegove inovacije temeljijo izključno na želji po poenostavitvi, vendar neizogibno spremenijo tok zgodovine. Musk je že kot študent dobil prvo zamisel za sistem PayPal, ki je danes med najbolj razširjenimi načini spletnega plačevanja. Podobno je z avtomobili Tesla.

Zaključek primerjalnega raziskovalnega dela

Zaključek primerjalnega eseja mora biti poglobljeno analitičen. Če želite jasno izraziti svoje zaključke, morate biti pri pregledu podatkov zelo natančni. Poleg tega morajo biti viri zanesljivi.

Običajno sta potrebna tudi parafrazirana teza in nekaj stavkov, v katerih opišete pomen svoje študijske raziskave.

Primer: Vozila na plinski pogon so v primerjavi z električnimi vozili neučinkovita in neučinkovita. Ne le, da izpuščajo manj onesnaževal, ampak tudi vozniki hitreje prispejo na cilj. Poleg tega je vzdrževanje avtomobilov na plin dražje. Vse to izhaja iz podrobnosti veliko bolj preprostih motorjev, ki se uporabljajo v električnih avtomobilih.

Kako napisati zaključek za raziskovalni članek

V tem poglavju boste izvedeli naslednje. kako napisati zaključek za raziskovalni članek učinkovito in pravilno. Teh nekaj preprostih korakov vam bo omogočilo napisati najbolj prepričljiv zaključek raziskovalnega dela.

1. Spomnite se glavne teme

Da bi bila izjava učinkovita, mora biti napisana jasno in jedrnato, samo en stavek. Ne pozabite, da mora biti vaš zaključek jedrnat in natančen ter izražati le najpomembnejše elemente.

2. Ponovno potrdite svojo tezo

Nato ponovno predstavite tezo raziskovalnega dela. To lahko storite tako, da se vrnete k prvotni tezi, ki ste jo predstavili v uvodu raziskave. Teza v vašem zaključku mora biti izražena drugače, kot je bila izražena v uvodu. Ta del lahko učinkovito zapišete tudi v enem samem stavku.

3. Povzemite pomembne točke v povzetku

Čas je, da naredite seznam pomembnih argumentov v raziskovalnem delu. To fazo lahko poenostavite tako, da preberete svojo raziskavo in poudarite le glavne ideje in dokaze.

Ne pozabite, da sklep ne sme vsebovati novih informacij. Osredotočite se le na koncepte, ki jih obravnavate v glavnem delu prispevka. Prav tako ne pozabite, da ta kratek povzetek vaše bralce opomni na pomembnost teme, ki jo raziskujete.

4. Poudarite pomen

Na tej stopnji lahko resnično izrazite nekaj besed o tem, kako pomembni so vaši argumenti. Z jedrnatim, a udarnim stavkom lahko uspešno dosežete svoj cilj. To okoliščino lahko poskušate preučiti tudi s širšega vidika.

Navedite primer, kako so vaša odkritja vplivala na določeno področje. Koristno bi bilo, če bi se potrudili odgovoriti na vprašanje "In kaj?", če je prišlo do nejasnosti.

5. Zaključite argumentacijo

Ob zaključku razmislite o vprašanju ali pozivu k ukrepanju, ki bo bralce spodbudil k nadaljnjemu razmisleku o vašem stališču. Ta stavek lahko odgovori tudi na morebitna vprašanja, ki niso bila obravnavana v glavnih odstavkih prispevka.

Če je v glavnem besedilu nerešeno vprašanje, je to odlična priložnost za komentiranje.

Najpogostejše napake, ki se jim morate izogniti

Potem ko ste se naučili osnov za pripravo močnega zaključka raziskovalnega dela, je čas, da se naučite pogostih napak, ki se jim je treba izogniti.

  • Šibek zaključek: Če je vaš konec šibek, bodo bralci nezadovoljni in razočarani. Pisanje dvoumnih zaključnih vrstic za eseje prav tako znižuje kakovost prispevka in sposobnost vaših argumentov, da podprejo vašo glavno temo.
  • Nenaden zaključek: Vaša raziskava mora biti izraz vašega pisanja kot celote, ne le njegovega dela. Zato poskrbite, da bodo vaše misli v celoti izražene.
  • Dodajanje novih informacij: Samo vaše raziskave je treba povzeti le v zaključku. Ker sklep ne more vsebovati dodatnih informacij, poskrbite, da vse svoje sklepe in dokaze ponudite v glavnih odstavkih.
  • Odsotnost osredotočenosti: Zaključek mora biti jedrnat in osredotočen. Izogibajte se zaključevanju raziskave z nepomembnimi ali odvečnimi podrobnostmi.
  • Absurdna dolžina: Raziskave morajo biti primerno dolge - ne predolge ne prekratke. Če napišete več, kot je potrebno, lahko zgrešite bistvo, ki je v tem, da neposredno pregledate argumente članka. Poleg tega, če napišete premalo, bodo bralci mislili, da ste malomarni. Napisano naj bo v vsaj enem ali dveh celih odstavkih.

Znanost sporočajte vizualno z močjo infografike

Spoznajte orodje Mind the Graph, ki znanstveni skupnosti pomaga pri boljšem sporočanju idej in podatkov z uporabo neverjetnih vizualnih infografik in znanstvene številke.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge