Atunci când scrieți o lucrare de cercetare, poate fi dificil să vă exprimați punctul de vedere după ce ați furnizat o cantitate mare de informații. Din acest motiv, o concluzie bine organizată este esențială. 

Concluzia unei lucrări de cercetare ar trebui să fie un scurt rezumat al conținutului și obiectivelor lucrării; ceea ce prezentați în lucrarea de cercetare poate avea impact dacă aveți o secțiune de concluzie puternică.

În acest articol Mind The Graph, veți afla cum să scrieți o concluzie pentru un raport de cercetare într-un mod care să inspire acțiune și să îi ajute pe cititori să înțeleagă mai bine lucrarea de cercetare. Acest articol vă va oferi definiția și câteva principii generale înainte de a vă oferi îndrumări pas cu pas.

Ce este o concluzie pentru o lucrare de cercetare și de ce este importantă?

Concluzia este locul în care rezumați punctele principale și, dacă este cazul, faceți noi sugestii de cercetare. Nu este un simplu rezumat al punctelor cheie discutate sau o reluare a întrebării de cercetare.

Se așteaptă ca cititorul să înțeleagă, din concluzia articolului, de ce studiul dumneavoastră ar trebui să fie important pentru el după ce îl citește. O concluzie de unul sau două paragrafe bine dezvoltate este adecvată pentru majoritatea lucrărilor de cercetare; cu toate acestea, în câteva cazuri neobișnuite, pot fi necesare mai multe paragrafe pentru a evidenția constatările semnificative și importanța lor.

La fel cum introducerea este responsabilă pentru a oferi cititorului o primă impresie despre subiect, concluzia este șansa de a face o impresie finală, rezumând informațiile majore din lucrarea de cercetare și, cel mai adesea, oferind un punct de vedere diferit asupra implicațiilor semnificative.

Adăugarea unei concluzii puternice la lucrarea de cercetare este importantă, deoarece este o posibilitate de a oferi cititorului înțelegerea subiectului de cercetare. Având în vedere că cititorul este acum pe deplin informat cu privire la subiect, concluzia vă oferă, de asemenea, șansa de a reafirma problema de cercetare în mod eficient și concis.

Exemple de concluzii pentru o lucrare de cercetare

Acum că știți ce este o concluzie și care este semnificația ei pentru o lucrare de cercetare, este timpul să vă oferim câteva exemple excelente de concluzii bine structurate, astfel încât să puteți obține cunoștințe despre tipul de concluzie pe care îl puteți folosi pentru lucrarea dvs. de cercetare.

Argumentativ Concluzia lucrării de cercetare argumentativă

Cele mai convingătoare argumente din lucrarea de cercetare ar trebui să fie adăugate în concluzie dacă doriți să compuneți o concluzie argumentativă puternică.

În plus, dacă teza dvs. exprimă perspectiva dvs. asupra subiectului, ar trebui să vă gândiți să o reluați, precum și să includeți orice alte informații pertinente.

Exemplu: Ca urmare a celei de-a șasea extincții, care afectează în prezent Pământul, multe specii dispar în fiecare zi. Există cel puțin trei strategii pe care oamenii le-ar putea folosi pentru a le împiedica să dispară complet în următorii cincizeci de ani. Mai multe opțiuni de reciclare, tehnici inovatoare de producție a plasticului și conservarea speciilor ar putea salva vieți.

Concluzia lucrării de cercetare analitică

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă reiterați teza și să enumerați principalele elemente ale argumentelor dumneavoastră.

Concluzia lucrării de cercetare analitică ar trebui, fără îndoială, să pună accentul pe un context mai larg, ceea ce reprezintă distincția cheie între aceasta și alte tipuri de concluzii. Înseamnă că puteți adăuga un anumit sens constatărilor.

Exemplu: Elon Musk a revoluționat modul în care conducem, plătim și chiar zburăm. Inovațiile sale sunt motivate doar de dorința de a simplifica lucrurile, dar ele modifică inevitabil cursul istoriei. Pe când Musk era student, a avut prima sa idee pentru PayPal, care este acum una dintre cele mai utilizate metode de plată online. La fel și în cazul automobilelor Tesla.

Concluzia lucrării de cercetare comparativă

Concluzia unui eseu comparativ trebuie să fie profund analitică. Pentru a vă exprima în mod clar concluziile, trebuie să fiți foarte minuțios atunci când analizați datele. În plus, sursele trebuie să fie de încredere.

O teză parafrazată și câteva propoziții care să descrie semnificația studiului dvs. de cercetare sunt, de asemenea, necesare, în mod normal.

Exemplu: Vehiculele pe gaz sunt ineficiente și ineficiente în comparație cu vehiculele electrice. Nu numai că emit mai puține substanțe poluante, dar șoferii ajung mai repede la destinație. În plus, mașinile pe benzină costă mai mult pentru întreținere. Totul pleacă de la detaliile motoarelor mult mai simple folosite la mașinile electrice.

Cum să scrieți o concluzie pentru o lucrare de cercetare

În această secțiune, veți învăța cum să scrieți o concluzie pentru o lucrare de cercetare în mod eficient și corespunzător. Acești câțiva pași simpli vă vor permite să scrieți cea mai convingătoare concluzie a lucrării de cercetare.

1. Amintiți-vă despre subiectul principal

Pentru a fi eficientă, declarația trebuie să fie scrisă clar și concis, doar o singură propoziție. Nu uitați că concluzia trebuie să fie concisă și precisă, exprimând doar cele mai importante elemente.

2. Reafirmați-vă teza

Refaceți teza lucrării de cercetare după aceea. Acest lucru se poate face revenind la teza inițială pe care ați prezentat-o în introducerea cercetării. Teza din concluzie trebuie să fie exprimată diferit față de cum a fost în introducere. De asemenea, această secțiune poate fi scrisă eficient într-o singură propoziție.

3. Rezumați punctele importante într-un rezumat

Este timpul să faci o listă cu argumentele importante din lucrarea ta de cercetare. Această fază poate fi simplificată prin citirea cercetărilor dvs. și prin sublinierea doar a ideilor și dovezilor principale.

Nu uitați că concluzia nu trebuie să conțină informații noi. Concentrează-te doar pe conceptele pe care le abordezi în corpul principal al lucrării tale ca rezultat. Și, de asemenea, țineți cont de faptul că acest scurt rezumat le reamintește cititorilor dvs. importanța subiectului pe care îl cercetați.

4. Subliniați importanța

În acest stadiu, puteți exprima cu adevărat câteva cuvinte despre cât de semnificative sunt argumentele dumneavoastră. O propoziție succintă, dar cu impact, își poate atinge cu succes scopul. De asemenea, ați putea încerca să examinați această circumstanță dintr-o perspectivă mai largă.

Dați un exemplu despre modul în care descoperirile dumneavoastră au afectat un anumit domeniu. Ar fi benefic dacă ați face un efort pentru a răspunde la întrebarea "Și ce dacă?", dacă există vreo ambiguitate.

5. Finalizați argumentul dvs.

Pe măsură ce încheiați concluzia, luați în considerare posibilitatea de a adresa o întrebare sau un apel la acțiune care să îi încurajeze pe cititori să analizeze și mai mult punctul dumneavoastră de vedere. Această propoziție poate răspunde, de asemenea, la orice întrebări care nu au fost abordate în paragrafele din corpul lucrării.

În plus, dacă există o întrebare nerezolvată în corpul principal, aceasta este o zonă fantastică pentru a face comentarii.

Greșeli comune pe care ar trebui să le evitați

După ce ați învățat elementele de bază pentru a produce o concluzie solidă pentru o lucrare de cercetare, este timpul să învățați care sunt greșelile comune pe care trebuie să le evitați.

  • Concluzie slabă: Dacă finalul dvs. este slab, cititorii se vor simți nemulțumiți și dezamăgiți. Scrierea unor linii de încheiere ambigue pentru eseuri scade, de asemenea, calitatea lucrării și capacitatea argumentelor dvs. de a susține subiectul principal.
  • Concluzie abruptă: Cercetarea trebuie să fie o expresie a scrierii dvs. ca întreg, nu doar o secțiune. Prin urmare, asigurați-vă că gândurile dvs. sunt exprimate pe deplin.
  • Adăugarea de noi informații: Numai că cercetarea dvs. ar trebui să fie rezumată doar în concluzie. Deoarece concluzia nu poate conține informații suplimentare, asigurați-vă că oferiți toate concluziile și dovezile de susținere în paragrafele din corp.
  • Lipsa de concentrare: O concluzie trebuie să fie concisă și bine focalizată. Evitați să încheiați cercetarea cu detalii inutile sau superflue.
  • Lungime absurdă: Cercetarea trebuie să aibă o lungime adecvată - nici prea lungă, nici prea scurtă. Dacă scrieți mai mult decât este necesar, puteți rata scopul, care este acela de a reveni direct asupra argumentului lucrării. În plus, dacă scrieți prea puțin, cititorii dvs. vor crede că sunteți neglijent. Ar trebui să fie scris în cel puțin unul sau două paragrafe întregi.

Comunicați știința în mod vizual cu puterea infografiilor

Aflați mai multe despre instrumentul Mind the Graph, un instrument care ajută comunitatea științifică să comunice mai bine ideile și datele folosind infografice vizuale uimitoare și cifre științifice.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane