Jacquemontia (Convolvulaceae) nova vrsta

Raziskovalci so v dveh različnih južnoameriških državah, Boliviji in Peruju, odkrili pet novih vrst Jacquemontia (Convolvulaceae). V nadaljevanju preverite, katere so te vrste. 

Raziščite v galeriji Mind the Graph "cvetje".
Raziščite v galeriji Mind the Graph "cvetje". Kliknite na sliko, da odprete galerijo.

V Boliviji in Peruju so raziskovalci odkrili pet novih rastlinskih vrst. 

Vse najdene vrste so iz rodu Jacquemontia, ki ima lepe modre cvetove z vijugastimi stebli ali potmi. 

Rod Jacquemontia Choisy vsebuje približno 120 vrst, od katerih jih je veliko neotropskih, največja raznolikost pa se pojavlja v Braziliji.

Po poročilih se vrste tega rodu med seboj mešajo in jih je težko razlikovati, zaradi česar ima rod kot celota zmeden sloves. 

Domnevno jih oprašujejo čebele ali podobne žuželke. 

Tibouchina Flower Front
Tibouchina Flower Front. Kliknite na sliko, da odprete galerijo.

Novi zaklad botanike: nova odkritja 

Študijski skupini v Exeterju in Oxford Univerze in Kraljevi botanični vrtovi v Kew so razvrstili in opisali 28 novih vrst Jacquemontia, ki so jih odkrili v Boliviji in Peruju. 

Največja raznolikost vrst je na vzhodu Bolivije, čeprav so vsi endemiti države andski. 

V Peruju sta največja raznolikost in endemizem v severnih suhih območjih ob meji z Ekvadorjem.

Znanost trdi, da obstaja veliko število rastlin, ki še niso kategorizirane in prepoznane, predvsem v tropskih regijah. 

Študijska skupina je s pomočjo lokalnih strokovnjakov določila pet novih vrst Jacquemontia v Boliviji. Na podlagi dosedanjih raziskav se zdi, da so skoraj vse razmeroma redke.  

Flora Jacquemontia v Boliviji in Peruju se precej razlikuje, čeprav sta sosednji državi in si delita več vrst.

Ker večina vrst Jacquemontia cveti v deževnih obdobjih in takoj po njih, jih je najbolje iskati med februarjem in junijem.

Pet nedavno odkritih vrst je dobilo imena: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis in Jacquemontia boliviana. 

Obstajajo številne vrste Jacquemontia, ki rastejo v travnatih, grmičastih ali odprtih habitatih, medtem ko nekatere vrste uspevajo in se razvijajo tudi brez zemlje ali vode, druge pa potrebujejo ogenj, da začnejo kaliti semena. 

V okviru te raziskave želijo znanstveniki ugotoviti, kako se te vrste med seboj razlikujejo, kje se nahajajo in ali so endemične, saj je znano, da nekatere obstajajo le v določenih delih sveta. 

Rastline, ki rastejo v zaprtih prostorih, ogrožajo številne grožnje, vključno z eksotičnimi vrstami, degradacijo habitatov, kmetijskimi dejavnostmi, rudarskimi dejavnostmi ter gradnjo cest in rezervoarjev. 

Anacardium Occidentale Cvet indijskega oreščka
Anacardium Occidentale Cvet indijskega oreščka. Kliknite na sliko, da odprete galerijo.

Študija se osredotoča predvsem na

V pričujoči študiji so se osredotočili predvsem na skalnata ostenja, kjer so bile opažene nekatere vrste Jacquemontia, pa tudi na novo opisane vrste, ki so jih našli na andskih pobočjih. 

Južnoameriške kamnine so nastale na različnih geoloških podlagah in so dom različnim rastlinam. Poleg prepoznavanja rastlin raziskujejo tudi ekosisteme, v katerih živijo, in njihovo vlogo v večjih ekosistemih. 

Ker so Jacquemontia in druge rastline na skalovju tisočletja preživljale težke razmere, raziskovalci upajo, da se bodo od teh rastlin naučili, kako se prilagajajo novim podnebnim spremembam in drugim okoljskim razmeram.

Prepoznavanje rastlinskih vrst je ključni korak pri varovanju hitro upadajoče biotske raznovrstnosti v Južni Ameriki in po vsem svetu. S tem novim odkritjem bomo odkrili povsem nov svet. V prihodnosti se bomo o njih še veliko naučili, hkrati pa se nam obetajo tudi številne priložnosti. 

Več o tem odkritju si lahko preberete v spodnjih referencah. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) in Bolivia and Peru. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge