Jacquemontia (Convolvulaceae) nieuwe soorten

Onderzoekers hebben vijf nieuwe soorten Jacquemontia (Convolvulaceae) ontdekt in twee verschillende Zuid-Amerikaanse landen, Bolivia en Peru. Bekijk hieronder welke dat zijn. 

Onderzoek in Mind the Graph Gallery voor "bloemen".
Onderzoek in Mind the Graph Galerij voor "bloemen". Klik op de afbeelding om naar de Galerij te gaan.

In Bolivia en Peru zijn vijf nieuwe plantensoorten ontdekt door onderzoekers. 

Alle gevonden soorten zijn van het geslacht Jacquemontia, dat mooie blauwe bloemen draagt met kronkelende stengels of paden. 

Het geslacht Jacquemontia Choisy omvat ongeveer 120 soorten, waarvan vele uit de neotropen, met de grootste diversiteit in Brazilië.

Naar verluidt zijn de soorten van dit geslacht onderling verwant en moeilijk te onderscheiden, waardoor het geslacht als geheel een verbijsterende reputatie heeft. 

Zij worden vermoedelijk bestoven door bijen of soortgelijke insecten. 

Tibouchina Bloemenfront
Tibouchina Bloemenfront. Klik op de afbeelding om naar de galerij te gaan.

De nieuwe schat van de plantkunde: de nieuwe ontdekkingen 

Studieteams in Exeter en Oxford Universiteiten en de Royal Botanic Gardens, Kew, hebben 28 nieuwe Jacquemontia-soorten die in Bolivia en Peru zijn ontdekt, geclassificeerd en beschreven. 

In het oosten van Bolivia is de soortenrijkdom het grootst, ondanks het feit dat alle endemen in het land uit de Andes afkomstig zijn. 

In Peru is de diversiteit en het endemisme het grootst in de noordelijke droge gebieden bij de grens met Ecuador.

De wetenschap beweert dat er een groot aantal planten zijn die niet zijn gecategoriseerd en geïdentificeerd, voornamelijk in tropische gebieden. 

Het onderzoeksteam heeft met hulp van lokale deskundigen vijf nieuwe Jacquemontia-soorten in Bolivia geïdentificeerd. Bijna allemaal lijken ze op basis van hun onderzoek tot nu toe relatief zeldzaam.  

De Jacquemontia flora van Bolivia en Peru is nogal verschillend, ook al zijn de twee naties buren en delen ze verschillende soorten.

Omdat de meeste Jacquemontia-soorten bloeien tijdens en onmiddellijk na het regenseizoen, kunt u ze het beste zoeken tussen februari en juni.

Vijf onlangs ontdekte soorten hebben namen gekregen: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis en Jacquemontia boliviana. 

Er zijn een aantal soorten Jacquemontia die groeien in grasachtige, struikachtige of open habitats, terwijl sommige soorten ook zonder grond of water gedijen en zich ontwikkelen, terwijl andere soorten vuur nodig hebben om de zaadontkieming op gang te brengen. 

Als onderdeel van dit onderzoek willen de wetenschappers begrijpen hoe deze soorten verschillen, waar ze zich bevinden en of ze endemisch zijn, aangezien van sommige bekend is dat ze alleen in bepaalde delen van de wereld voorkomen. 

Er zijn vele bedreigingen voor planten die in kassen groeien, waaronder exotische soorten, aantasting van habitats, landbouwactiviteiten, mijnbouwactiviteiten en de aanleg van wegen en reservoirs. 

Anacardium Occidentale Cashewbloem
Anacardium Occidentale Cashew Bloem. Klik op de afbeelding om naar de galerij te gaan.

De studie richt zich voornamelijk op

In de huidige studie hebben zij zich vooral gericht op rotspartijen, waar enkele Jacquemontia-soorten zijn waargenomen, alsmede de nieuw beschreven soorten die op Andeshellingen zijn aangetroffen. 

Zuid-Amerikaanse rotsen zijn gevormd door verschillende geologieën en herbergen verschillende planten. Naast het identificeren van planten onderzoeken zij de ecosystemen waarin zij leven en hun rol in grotere ecosystemen. 

Aangezien Jacquemontia en andere planten op rotsen duizenden jaren lang barre omstandigheden hebben overleefd, hopen onderzoekers van deze planten te leren hoe zij zich aanpassen aan de nieuwe klimaatveranderingen en andere milieuomstandigheden.

Het identificeren van plantensoorten is een cruciale stap om de snel afnemende biodiversiteit in Zuid-Amerika en de rest van de wereld te beschermen. We staan op het punt een hele nieuwe wereld te ontdekken met deze nieuwe ontdekking. De toekomst heeft veel te leren, en ook veel mogelijkheden. 

U kunt meer te weten komen over deze ontdekking door de onderstaande referenties te bekijken. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) in Bolivia en Peru. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen