Jacquemontia (Convolvulaceae) uudet lajit

Tutkijat löysivät viisi uutta Jacquemontia-lajia (Convolvulaceae) kahdesta eri Etelä-Amerikan maasta, Boliviasta ja Perusta. Katso alta, mitkä niistä. 

Tutkimus Mind the Graph-galleriassa hakusanalla "kukat".
Tutkimus Mind the Graph-galleriassa hakusanalla "kukat". Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Boliviassa ja Perussa on viisi uutta kasvilajia, jotka tutkijat ovat löytäneet. 

Kaikki löydetyt lajit kuuluvat Jacquemontia-sukuun, jolla on kauniita sinisiä kukkia, joilla on kiemurtelevat varret tai polut. 

Jacquemontia Choisy -sukuun kuuluu noin 120 lajia, joista monet ovat neotrooppisia, ja suurin lajisto esiintyy Brasiliassa.

Raporttien mukaan tämän suvun lajit ovat sekoittuneet keskenään ja niitä on vaikea erottaa toisistaan, mikä antaa suvulle kokonaisuudessaan hämmentävän maineen. 

Niiden oletetaan olevan mehiläisten tai samantyyppisten hyönteisten pölyttämiä. 

Tibouchina Kukka Edessä
Tibouchina Kukka edessä. Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Kasvitieteen uusi aarre: uudet löydöt 

Exeterin ja Oxford Yliopistot ja Kewin kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha luokittelivat ja kuvailivat 28 uutta Jacquemontia-lajia, jotka löydettiin Boliviasta ja Perusta. 

Bolivian itäosassa on suurin lajivalikoima, vaikka maan endeemiset lajit ovat kaikki Andien alueella. 

Perun pohjoisilla kuivilla alueilla lähellä Ecuadorin rajaa on suurin monimuotoisuus ja endeemisyys.

Tiede väittää, että on olemassa suuri määrä kasveja, joita ei ole luokiteltu ja tunnistettu, pääasiassa trooppisilla alueilla. 

Tutkimusryhmä on tunnistanut Boliviassa viisi uutta Jacquemontia-lajia paikallisten asiantuntijoiden avustuksella. Lähes kaikki niistä näyttävät tähänastisen tutkimuksen perusteella olevan suhteellisen harvinaisia.  

Bolivian ja Perun Jacquemontia-kasvillisuus on melko erilainen, vaikka nämä kaksi maata ovatkin naapureita ja niillä on useita yhteisiä lajeja.

Koska useimmat Jacquemontia-lajeista kukkivat sadekauden aikana ja heti sen jälkeen, niitä kannattaa etsiä helmikuun ja kesäkuun välisenä aikana.

Viidelle äskettäin löydetylle lajille on annettu nimi: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis ja Jacquemontia boliviana. 

On olemassa useita Jacquemontia-lajeja, jotka kasvavat ruohikkoisissa, pensasmaisissa tai avoimissa kasvupaikoissa. Jotkut lajit viihtyvät ja kehittyvät jopa ilman maaperää tai vettä, mutta toiset lajit tarvitsevat tulta siementen itämisen käynnistämiseksi. 

Osana tätä tutkimusta tutkijat haluavat ymmärtää, miten nämä lajit eroavat toisistaan, missä ne esiintyvät ja ovatko jotkut niistä endeemisiä, sillä joidenkin tiedetään esiintyvän vain tietyissä osissa maailmaa. 

Suljetussa tilassa kasvaviin kasveihin kohdistuu monia uhkia, kuten eksoottiset lajit, elinympäristöjen heikentyminen, maataloustoiminta, kaivostoiminta sekä teiden ja altaiden rakentaminen. 

Anacardium Occidentale Cashew-kukka
Anacardium Occidentale Cashew-kukka. Klikkaa kuvaa siirtyäksesi galleriaan.

Tutkimuksessa keskitytään pääasiassa

Tässä tutkimuksessa keskityttiin pääasiassa kalliopaljastumiin, joilla on havaittu joitakin Jacquemontia-lajeja, sekä Andien rinteiltä löydettyihin uusiin lajeihin. 

Etelä-Amerikan kalliot ovat muodostuneet erilaisista geologioista, ja niissä kasvaa erilaisia kasveja. Kasvien tunnistamisen lisäksi he tutkivat ekosysteemejä, joissa kasvit elävät, ja niiden roolia laajemmissa ekosysteemeissä. 

Koska Jacquemontia ja muut kalliopaljastumilla kasvavat kasvit ovat selviytyneet ankarista olosuhteista tuhansien vuosien ajan, tutkijat toivovat voivansa oppia näiltä kasveilta, miten ne sopeutuvat uusiin ilmastonmuutoksiin ja muihin ympäristöolosuhteisiin.

Kasvilajien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää Etelä-Amerikan ja koko maailman nopeasti vähenevän luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Olemme löytämässä aivan uuden maailman tämän uuden löydön myötä. Tulevaisuus tuo mukanaan paljon opittavaa ja myös paljon mahdollisuuksia. 

Voit lukea lisää tästä löydöstä alla olevista viitteistä. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) Boliviassa ja Perussa. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit