Jacquemontia (Convolvulaceae) nye arter

Forskere har opdaget fem nye arter af Jacquemontia (Convolvulaceae) i to forskellige sydamerikanske lande, Bolivia og Peru. Se nedenfor hvilke. 

Søg i Mind the Graph Gallery efter "blomster".
Søg i Mind the Graph Gallery efter "blomster". Klik på billedet for at gå til galleriet.

Bolivien og Peru er hjemsted for fem nye plantearter, som forskere har opdaget. 

Alle de fundne arter er fra slægten Jacquemontia, som bærer smukke blå blomster med snoede stilke eller tragte. 

Slægten Jacquemontia Choisy indeholder ca. 120 arter, hvoraf mange er neotropiske, og den største diversitet findes i Brasilien.

Ifølge rapporter er arterne i denne slægt blandede og svære at skelne fra hinanden, hvilket giver slægten som helhed et forvirrende ry. 

De formodes at blive bestøvet af bier eller insekter af en lignende type. 

Tibouchina blomst foran
Tibouchina blomst foran. Klik på billedet for at gå til galleriet.

Botanikkens nye skat: de nye opdagelser 

Studiegrupper på Exeter og Oxford Universiteter og Royal Botanic Gardens, Kew, klassificerede og beskrev 28 nye Jacquemontia-arter, som blev opdaget i Bolivia og Peru. 

Der er den største variation af arter i det østlige Bolivia, på trods af at landets endemiske arter alle er andinske. 

I Peru er det de nordlige tørområder nær grænsen til Ecuador, der har den største diversitet og endemisme.

Videnskaben hævder, at der er et stort antal planter, der ikke er blevet kategoriseret og identificeret, hovedsageligt i tropiske områder. 

Undersøgelsesholdet har identificeret fem nye Jacquemontia-arter i Bolivia med hjælp fra lokale eksperter. Næsten alle ser ud til at være relativt sjældne baseret på deres hidtidige forskning.  

Jacquemontia-floraen i Bolivia og Peru er ret forskellig, selv om de to lande er naboer og deler flere arter.

Da de fleste Jacquemontia-arter blomstrer i og umiddelbart efter regntiden, er det bedst at lede efter dem mellem februar og juni.

Fem nyligt opdagede arter har fået navne: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis og Jacquemontia boliviana. 

Der er en række arter af Jacquemontia, som vokser i græs, buske eller åbne habitater, og mens nogle arter trives og udvikler sig selv uden jord eller vand, har andre arter brug for ild for at sætte gang i frøspiring. 

Som en del af denne forskning ønsker forskerne at forstå, hvordan disse arter adskiller sig, hvor de findes, og om nogle af dem er endemiske, da man ved, at de kun findes i visse dele af verden. 

Der er mange trusler mod planter, der vokser i indhegning, herunder eksotiske arter, forringelse af levesteder, landbrugsaktiviteter, minedrift og anlæg af veje og reservoirer. 

Anacardium Occidentale Cashew-blomst
Anacardium Occidentale Cashewblomst. Klik på billedet for at gå til galleriet.

Undersøgelsen fokuserer primært på

I den aktuelle undersøgelse fokuserede de hovedsageligt på klippefremspring, hvor nogle Jacquemontia-arter er blevet observeret, såvel som den nyligt beskrevne art, der findes på Andesbjergenes skråninger. 

Sydamerikanske klipper er dannet af forskellige geologier og er hjemsted for forskellige planter. Ud over at identificere planter undersøger de de økosystemer, de lever i, og deres rolle i større økosystemer. 

Da Jacquemontia og andre planter på klippefremspring har overlevet barske forhold i tusinder af år, håber forskerne at kunne lære af disse planter, hvordan de tilpasser sig de nye klimaforandringer og andre miljøforhold.

Identifikation af plantearter er et afgørende skridt for at beskytte den hastigt faldende biodiversitet i Sydamerika og resten af verden. Vi er ved at opdage en helt ny verden med denne nye opdagelse. Fremtiden byder på en masse at lære om dem, og også en masse muligheder. 

Du kan lære mere om denne opdagelse ved at tjekke referencerne nedenfor. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) i Bolivia og Peru. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner