Jacquemontia (Convolvulaceae) ny art

Forskare har upptäckt fem nya arter av Jacquemontia (Convolvulaceae) i två olika sydamerikanska länder, Bolivia och Peru. Kolla in nedan vilka. 

Forskning inom Mind the Graph Gallery för "blommor".
Forskning i Mind the Graph Gallery för "blommor". Klicka på bilden för att gå till galleriet.

I Bolivia och Peru finns fem nya växtarter som upptäckts av forskare. 

Alla arter som hittats tillhör släktet Jacquemontia, som har vackra blå blommor med slingrande stjälkar eller hängen. 

Släktet Jacquemontia Choisy innehåller cirka 120 arter, varav många är neotropiska, och den största mångfalden finns i Brasilien.

Enligt rapporter är arterna i detta släkte blandade och svåra att skilja åt, vilket ger släktet som helhet ett förvirrande rykte. 

De antas bli pollinerade av bin eller insekter av liknande typ. 

Tibouchina blommig front
Tibouchina blomma framsida. Klicka på bilden för att komma till galleriet.

Botanikens nya skatt: de nya upptäckterna 

Studiegrupper vid Exeter och Oxford Universiteten och Royal Botanic Gardens, Kew, klassificerade och beskrev 28 nya Jacquemontia-arter som upptäckts i Bolivia och Peru. 

Den största artrikedomen finns i östra Bolivia, trots att alla landets endemiska arter är andinska. 

I Peru är det de norra torrmarkerna nära gränsen till Ecuador som har den största mångfalden och endemismen.

Vetenskapen hävdar att det finns ett stort antal växter som inte har kategoriserats och identifierats, främst i tropiska områden. 

Studieteamet har identifierat fem nya Jacquemontia-arter i Bolivia med hjälp av lokala experter. Nästan alla av dem verkar vara relativt sällsynta baserat på deras forskning hittills.  

Jacquemontia-floran i Bolivia och Peru är ganska olika, även om de två länderna är grannar och delar flera arter.

Eftersom de flesta Jacquemontia-arter blommar under och omedelbart efter regnperioder, är det bäst att leta efter dem mellan februari och juni.

Fem nyligen upptäckta arter har fått namn: Jacquemontia cuspidata, Jacquemontia mairae, Jacquemontia longipedunculata, Jaquemontia chuquisacensis och Jacquemontia boliviana. 

Det finns ett antal arter av Jacquemontia som växer i gräsbevuxna, buskiga eller öppna miljöer, medan vissa arter trivs och utvecklas även utan jord eller vatten, medan andra arter behöver eld för att fröna ska börja gro. 

Som en del av denna forskning vill forskarna förstå hur dessa arter skiljer sig åt, var de finns och om några av dem är endemiska, eftersom det är känt att vissa bara finns i vissa delar av världen. 

Det finns många hot mot växter som växer i fångenskap, bland annat exotiska arter, försämring av livsmiljöer, jordbruksverksamhet, gruvdrift samt väg- och reservoarbyggen. 

Anacardium Occidentale Cashewblomma
Anacardium Occidentale Cashewblomma. Klicka på bilden för att komma till galleriet.

Undersökningen fokuserar huvudsakligen på

I den aktuella studien fokuserade de främst på klipputsprång, där vissa Jacquemontia-arter har observerats, liksom den nyligen beskrivna arten som hittades på andinska sluttningar. 

Sydamerikanska bergarter bildas av olika geologier och är hem för olika växter. Förutom att identifiera växter undersöker de ekosystemen där de lever och deras roll i större ekosystem. 

Eftersom Jacquemontia och andra växter på klipphällar har överlevt tuffa förhållanden i tusentals år hoppas forskarna kunna lära sig av dessa växter hur de anpassar sig till de nya klimatförändringarna och andra miljöförhållanden.

Att identifiera växtarter är ett avgörande steg för att skydda den snabbt minskande biologiska mångfalden i Sydamerika och resten av världen. Vi är på väg att upptäcka en helt ny värld med denna nya upptäckt. Framtiden har mycket att lära oss om dem, och även många möjligheter. 

Du kan lära dig mer om denna upptäckt genom att kolla in referenserna nedan. 

Wood, J.R.I., Clegg, R. Jacquemontia (Convolvulaceae) i Bolivia och Peru. Kew Bull(2021). https://doi.org/10.1007/s12225-021-09936-5

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar