Pri akademskih temah se pogosto pojavi velika dilema: ali naj bo prispevek na konferenci ali v reviji? Zato morate najprej razumeti bistvene razlike v zvezi z najmanjšimi stvarmi v referatih, da bi lahko naredili in se sklicevali na pravi okvir.

V tem članku boste izvedeli več o konferenčni prispevki, kakšne so razlike med njimi in revijalnimi članki ter kako napisati kakovosten članek.

Kaj je konferenčni prispevek?

Konferenca je kraj, kjer akademiki, raziskovalci, strokovnjaki in strokovnjaki po temeljitih raziskavah posredujejo in predstavijo informacije. Zato je konferenčni prispevek v bistvu mešanica pisnega dokumenta in ustne predstavitve. 

Konferenčni prispevki so kratki in natančni dokumenti z omejenim številom strani, v katerih akademiki predstavijo ugotovitve svojih raziskovalnih raziskav. V nekaterih primerih so konferenčni prispevki objavljeni v zborniku konference, v drugih pa so v zborniku konference objavljeni le izbrani prispevki.

Prispevek na konferenci in prispevek v reviji

Glavna razlika med prispevkom v reviji in prispevkom na konferenci je v tem, da so prispevki v reviji namenjeni objavi v revijah, medtem ko so prispevki na konferenci so namenjeni predstavitvi na konferencah in se lahko objavijo v konferenčnih zbornikih. 

Pomembne razlike so tudi v postopku pregledovanja, saj je treba članke v revijah pregledati precej bolj temeljito in strogo. Poleg tega so prispevki na konferencah imajo manj strani kot članki v revijah, pogosto so omejeni na štiri do deset strani.

Vrste konferenčnih prispevkov

Za vsako predstavitev je morda potrebna drugačna vrsta konferenčnega prispevka, saj jih je veliko. Nekaj jih boste spoznali v nadaljevanju.

 • Tožnik: Govornik pri tej vrsti predstavitve pripravi tridesetminutni referat. Na članek nato petnajst minut odgovarja anketiranec. Govornik nato pripravi petnajstminutni odgovor na odgovor.
 • Panel: Na takšni predstavitvi sodelujejo trije do štirje predavatelji, od katerih vsak govori 15 do 20 minut. Skupine lahko vključujejo tudi razpravljavca, ki daje individualne in skupinske povratne informacije o referatih.
 • Plakat: Ta oblika predstavitve je namenjena grafičnemu izražanju informacij. Nekateri predstavniki prikažejo dokument na treh do osmih straneh, v katerem opišejo svojo raziskavo, predstavijo svoje zamisli in razložijo svoje ugotovitve. Diagrami, grafikoni, ilustracije ali umetniška dela so med vizualno najbolj privlačnimi plakati. 
 • Okrogla miza: Sestavljen je iz petih ali več predavateljev, ki govorijo od 5 do 10 minut.
 • Delavnice: Delavnice lahko trajajo od 90 minut do celega dneva. Preden govorniki na delavnicah vključijo občinstvo v določeno obliko dejavnosti, podajo kratke komentarje. 

Oblika prispevka na konferenci

Glede oblikovanja je najbolje, da se posvetujete s konferenco, na katero pošiljate svoje delo, saj lahko imajo posebne standarde za oblikovanje prispevka in povzetka, kot so velikost robov, uporaba številk strani, omejitev števila strani in drugi vidiki. Ne pozabite, da mora prispevek na konferenci potekati logično od povzetka do zaključkov. 

Nasveti za pisanje visokokakovostnega prispevka na konferenci

 • Začnite z dobrim povzetkom, saj ga boste morda morali predstaviti, preden bo sprejet za konferenco. 
 • Spoznajte svoje občinstvo, da bo privlačno.
 • Ustvarite osnutek svojega dela, ki vam bo pomagal pri urejanju idej in gradiva.
 • Ustvarite uvod, ki bo vzbudil bralčevo radovednost.
 • Poiščite preproste načine za sporočanje zapletenih konceptov. Uporabljajte preproste metafore in analogije. 
 • Za pisanje uporabite uho. Ko končate osnutek, ga preberite na glas. Odstranite vse neprijetne dele.
 • Izogibajte se dolgim citatom. Z njimi skrajšate pozornost poslušalcev in prekinete tok svoje izjave.
 • Uporabljajte pravilno ločilo. Občinstvo ne bo videlo črtic, podpičij ali oklepajev.
 • Pri rezultatih in zaključkih si vzemite čas ter navedite dejstva, ki podpirajo vaše trditve.
 • Ne pozabite navesti vseh referenc, ki ste jih morda uporabili. Bolj kot so reference temeljite, bolje je.
 • Pripravite se na vprašanja. Dan pred svojo konferenco se udeležite konference, da vidite, kakšna vprašanja postavljajo ljudje, in se o tem prepričate.

Informacije in ilustracije vključite v čudovite in vplivne diapozitive

Pri pripravi konferenčnega prispevka ne pozabite v diapozitive vključiti grafičnega gradiva. Grafi, ilustracije in infografike vam lahko pomagajo pri razumevanju podatkov, ki jih predstavljate. Če želite izboljšati svoje delo, uporabite orodje Mind The Graph.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge