Akateemisen aiheen kohdalla nousee usein esiin suuri dilemma: pitäisikö sen olla konferenssi- vai aikakauslehtijulkaisu? Siksi, jotta voit tehdä ja viitata oikeisiin puitteisiin, sinun on ensin ymmärrettävä paperien pienimpiä asioita koskeva olennainen ero.

Tässä artikkelissa kerrotaan lisää konferenssiasiakirjat, mitä eroja niiden ja lehtiartikkelien välillä on ja miten laadukas artikkeli kirjoitetaan.

Mikä on konferenssipaperi?

Konferenssi on aluksi paikka, jossa tutkijat, asiantuntijat ja ammattilaiset antavat ja esittelevät tietoa perusteellisen tutkimuksen jälkeen. Näin ollen konferenssipaperi on pohjimmiltaan kirjallisen asiakirjan ja suullisen esityksen sekoitus. 

Konferenssiasiakirjat ovat lyhyitä ja täsmällisiä asiakirjoja, joiden sivumäärä on rajallinen ja joissa tutkijat esittelevät tutkimustuloksiaan. Joissakin tapauksissa konferenssipaperit julkaistaan konferenssijulkaisussa, ja toisissa tapauksissa vain valitut paperit julkaistaan konferenssijulkaisussa.

Konferenssijulkaisu vs. lehtijulkaisu

Lehtipaperin ja konferenssipaperin tärkein ero on se, että vaikka molemmat vaativat kirjoittamista, lehtipaperit on tarkoitettu julkaistaviksi lehdissä, kun taas konferenssipaperit on tarkoitettu esitettäväksi konferensseissa, ja ne voidaan julkaista konferenssijulkaisuissa. 

Myös arvosteluprosessissa on huomattavia eroja, sillä aikakauslehtijulkaisujen arvostelu on huomattavasti perusteellisempaa ja tiukempaa. Lisäksi konferenssiasiakirjat ovat pienempisivuisia kuin aikakauslehtijulkaisut, usein vain neljästä kymmeneen sivua.

Konferenssipapereiden tyypit

Kukin esitys voi edellyttää erilaista konferenssiasiakirjaa, koska niitä on useita. Tutustu muutamaan niistä jäljempänä.

 • Vastaaja: Tällaisessa esityksessä puhuja pitää kolmenkymmenen minuutin pituisen esitelmän. Tämän jälkeen vastaaja vastaa artikkeliin viidentoista minuutin ajan. Tämän jälkeen puhuja antaa viisitoista minuuttia kestävän vastauksen vastaukseen.
 • Paneeli: Tällaisessa esityksessä on kolme tai neljä esittelijää, joista kukin puhuu 15-20 minuuttia. Paneeleihin voi lisäksi kuulua keskustelija, joka antaa sekä yksilö- että ryhmäpalautetta esitelmistä.
 • Juliste: Tämä esitysmuoto on suunniteltu ilmaisemaan tietoa graafisesti. Jotkut esittelijät esittävät kolmesta kahdeksaan sivua käsittävän asiakirjan, jossa hahmotellaan heidän tutkimustaan, esitetään heidän ideansa ja selitetään heidän havaintonsa. Kaaviot, kaaviot, kuvitukset tai taideteokset ovat visuaalisesti houkuttelevimpia postereita. 
 • Pyöreän pöydän keskustelu: Koostuu vähintään viidestä esittelijästä, joista kukin puhuu 5-10 minuuttia.
 • Työpajat: Työpajat voivat kestää 90 minuutista koko päivään. Ennen kuin työpajan puhujat sitouttavat yleisön jonkinlaiseen toimintaan, he esittävät lyhyitä kommentteja. 

Konferenssiasiakirjan muoto

Muotoilun osalta paras tapa on tarkistaa asia konferenssilta, johon työsi lähetetään, sillä konferenssilla voi olla erityisiä muotoilustandardeja paperille ja tiivistelmälle, kuten marginaalien koko, sivunumeron käyttö, sivujen rajoittaminen ja muut seikat. Muista vain, että konferenssijulkaisusi tulisi edetä loogisesti tiivistelmästä johtopäätöksiin. 

Vinkkejä laadukkaan konferenssiraportin kirjoittamiseen

 • Aloita vahvalla tiivistelmällä, sillä saatat joutua esittelemään sen ennen kuin se hyväksytään konferenssiin. 
 • Tutustu yleisöösi, jotta voit tehdä siitä houkuttelevan.
 • Laadi työstäsi hahmotelma, joka auttaa sinua järjestämään ideasi ja materiaalisi.
 • Luo johdanto, joka herättää lukijan uteliaisuuden.
 • Etsi helppoja tapoja välittää monimutkaisia käsitteitä. Käytä yksinkertaisia metaforia ja analogioita. 
 • Käytä korvaa kirjoittamiseen. Kun olet saanut luonnoksen valmiiksi, lue se ääneen. Poista kaikki epämiellyttävät kohdat.
 • Pitkiä lainauksia olisi vältettävä. Ne lyhentävät kuuntelijoiden huomiokykyä ja katkaisevat lausuman virtauksen.
 • Käytä asianmukaisia välimerkkejä. Yleisö ei näe viivoja, puolipisteitä tai sulkuja.
 • Käytä aikaa tulosten ja johtopäätösten tekemiseen, ja sisällytä väitteitäsi tukevia faktoja.
 • Muista liittää mukaan mahdolliset käyttämäsi referenssit. Mitä perusteellisemmat viittaukset ovat, sitä parempi.
 • Valmistaudu kysymyksiin. Osallistu konferensseihin omaa konferenssiasi edeltävänä päivänä nähdäksesi, millaisia kysymyksiä ihmiset esittävät, ja saadaksesi käsityksen asiasta.

Integroi tiedot ja kuvitukset kauniiksi ja vaikuttaviksi dioiksi.

Muista sisällyttää graafista materiaalia dioihin, kun laadit konferenssiesitelmää. Graafit, kuvitukset ja infografiikat voivat auttaa sinua tarjoamaan ymmärrettävyyttä esittelemistäsi tiedoista. Voit parantaa työtäsi käyttämällä Mind The Graph -työkalua.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit