O dilemă majoră apare frecvent pentru un subiect academic: ar trebui să fie o lucrare de conferință sau o lucrare de revistă? De aceea, pentru a face și a vă referi la cadrul corect, trebuie să înțelegeți mai întâi distincția esențială privind cele mai mici lucruri din lucrări.

Acest articol va explica mai multe despre lucrări de conferință, diferențele dintre acestea și lucrările de jurnal și cum să scrieți unul de înaltă calitate.

Ce este o lucrare de conferință?

Pentru început, o conferință este un loc în care cadrele universitare, cercetătorii, experții și profesioniștii oferă și prezintă informații după ce au efectuat cercetări amănunțite. Prin urmare, o lucrare de conferință este, în esență, un amestec de document scris și prezentare orală. 

Lucrările de conferință sunt documente scurte și precise, cu un număr limitat de pagini, în care academicienii prezintă rezultatele cercetărilor lor. În anumite cazuri, lucrările conferinței sunt publicate în actele conferinței, iar în altele, în actele conferinței sunt publicate doar lucrări alese.

Lucrare de conferință vs. lucrare de jurnal

Principala distincție între o lucrare de revistă și o lucrare de conferință este că, deși ambele necesită redactare, lucrările de revistă sunt destinate publicării în reviste, în timp ce lucrările de conferință sunt destinate prezentării în cadrul conferințelor și pot fi publicate în lucrările conferinței. 

Există, de asemenea, diferențe semnificative în procesul de revizuire, iar lucrările din reviste necesită o revizuire mult mai amănunțită și mai strictă. În plus, lucrările de conferință au mai puține pagini decât lucrările din reviste, fiind adesea limitate la patru până la zece pagini.

Tipuri de documente de conferință

Fiecare prezentare poate necesita un tip diferit de document de conferință, deoarece sunt multe. Aflați mai jos câteva dintre ele.

 • Respondent: În cadrul acestui tip de prezentare, un vorbitor prezintă o lucrare de 30 de minute. Un respondent răspunde apoi la articol timp de cincisprezece minute. Ulterior, vorbitorul oferă un răspuns de cincisprezece minute la răspuns.
 • Panel: Acest tip de prezentare are trei sau patru prezentatori, fiecare dintre ei vorbind timp de 15-20 de minute. Panourile pot include, în plus, un participant la discuții care oferă feedback individual și de grup cu privire la lucrări.
 • Poster: Această formă de prezentare este concepută pentru a exprima grafic informațiile. Unii prezentatori afișează un document de trei până la opt pagini în care își descriu cercetările, furnizând ideile și o explicație a constatărilor lor. Tabelele, graficele, ilustrațiile sau lucrările de artă se numără printre cele mai atractive postere din punct de vedere vizual. 
 • Masă rotundă: Se compune din cinci sau mai mulți prezentatori, fiecare dintre ei vorbind timp de 5-10 minute.
 • Ateliere de lucru: Atelierele pot dura de la 90 de minute până la o zi întreagă. Înainte de a implica audiența într-o formă de acțiune, vorbitorii atelierului fac scurte comentarii. 

Formatul lucrării de conferință

În ceea ce privește formatarea, cea mai bună metodă este să verificați la conferința la care vă prezentați lucrarea, deoarece este posibil ca aceasta să aibă standarde specifice de formatare pentru lucrare și rezumat, cum ar fi dimensiunea marginilor, utilizarea numărului de pagini, limitarea numărului de pagini și alte aspecte. Rețineți doar că lucrarea dumneavoastră de conferință trebuie să decurgă logic, de la rezumat la concluzii. 

Sfaturi pentru redactarea unei lucrări de conferință de înaltă calitate

 • Începeți cu un rezumat puternic, deoarece s-ar putea să fie nevoie să îl prezentați înainte de a fi acceptat la conferință. 
 • Cunoașteți-vă publicul pentru a-l face atractiv.
 • Creați o schiță a lucrării dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă organizați ideile și materialele.
 • Creați o introducere care să stârnească curiozitatea cititorului.
 • Găsiți metode simple de a comunica concepte complicate. Folosiți metafore și analogii simple. 
 • Folosește-ți urechea pentru a scrie. Când ați terminat o schiță, citiți-o cu voce tare. Eliminați părțile incomode.
 • Trebuie evitate citatele lungi. Acestea scurtează durata de atenție a ascultătorilor și întrerup fluxul declarației dumneavoastră.
 • Folosiți punctuația corectă. Publicul nu va vedea liniuțe, punct și virgulă sau paranteze.
 • Nu vă grăbiți cu rezultatele și concluziile și includeți fapte care să vă susțină afirmațiile.
 • Nu uitați să includeți orice referințe pe care le-ați folosit. Cu cât sunt mai amănunțite, cu atât mai bine.
 • Pregătiți-vă pentru întrebări. Participați la conferințe cu o zi înainte de a participa la propria conferință pentru a vedea ce fel de întrebări pun oamenii și pentru a vă face o idee.

Integrați informațiile și ilustrațiile în slide-uri frumoase și de impact

Nu uitați să includeți materiale grafice în diapozitivele dvs. atunci când creați o lucrare de conferință. Graficele, ilustrațiile și infografiile vă pot ajuta să oferiți o înțelegere a datelor pe care le prezentați. Pentru a vă îmbunătăți munca, utilizați instrumentul Mind The Graph.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane