Revizuirea sistematică și meta-analiza sunt două instrumente importante pentru sintetizarea și rezumarea dovezilor disponibile cu privire la o întrebare de cercetare. Ambele metode necesită un proces riguros și transparent și ar trebui să fie raportate într-o manieră clară și cuprinzătoare.

Dacă nu cunoașteți diferența dintre analiza sistematică și meta-analiza, acest articol vă va explica ce sunt și vă va ajuta să înțelegeți cum să le pregătiți și cum pot fi utilizate în cercetare. 

Imagine din medicalnewstoday.com

Ce este o analiză sistematică?

O analiză sistematică este o evaluare completă și transparentă a dovezilor disponibile cu privire la o anumită cercetare, utilizând un proces riguros și prestabilit pentru a identifica, selecta și evalua critic studiile relevante. Scopul unei analize sistematice este de a oferi un rezumat al stadiului actual al cunoștințelor despre un subiect și de a identifica lacunele din literatura de specialitate existentă.

Procesul implică, de obicei, o căutare cuprinzătoare în mai multe baze de date, cu studii publicate și nepublicate, un criteriu de selecție clar și prestabilit și o evaluare critică a calității studiilor incluse. Rezultatul este o sinteză a dovezilor existente, care oferă o bază pentru luarea unor decizii în cunoștință de cauză sau pentru continuarea cercetărilor.

Imagine din pubrica.com

Ce este o meta-analiză?

O meta-analiză este o tehnică statistică ce combină rezultatele mai multor studii pentru a obține o singură estimare. Meta-analizele sunt adesea efectuate după ce a fost realizată o analiză sistematică, deoarece necesită un număr suficient de studii cu modele și rezultate similare. Principalul avantaj al meta-analizei este acela că sporește precizia și puterea constatărilor prin punerea în comun a informațiilor din mai multe studii.

Într-o meta-analiză, dimensiunile efectului studiilor individuale sunt combinate folosind o medie ponderată, bazată pe dimensiunea eșantionului și pe precizia estimării efectului. Combinarea rezultatelor din mai multe studii poate contribui la rezolvarea unor probleme precum dimensiunea mică a eșantionului și lipsa puterii statistice în studiile individuale și poate oferi, de asemenea, o imagine de ansamblu mai cuprinzătoare a cercetării pe un anumit subiect.

Este important de remarcat faptul că nu toate analizele sistematice includ o meta-analiză. Decizia de a include o meta-analiză depinde de eterogenitatea studiilor, de disponibilitatea datelor și de caracterul adecvat al metodelor de regrupare a rezultatelor.

Cum se pregătește o revizuire sistematică și o meta-analiză?

Mai jos, vă vom oferi instrucțiuni pas cu pas despre cum să pregătiți o revizuire sistematică și o meta-analiză. Indiferent dacă sunteți cercetător, student sau clinician, acești pași vă vor ajuta cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a realiza metodele.

Pentru a pregăti o analiză sistematică, trebuie să se urmeze următorii pași:

  • Definiți întrebarea de cercetare: Definiți în mod clar problema pe care doriți să o investigați și asigurați-vă că este specifică și importantă.
  • Efectuați o căutare cuprinzătoare a literaturii de specialitate: Utilizați mai multe baze de date și motoare de căutare pentru a identifica toate studiile relevante.
  • Selectarea studiilor pentru eligibilitate: Examinați rezumatele și articolele în text integral pentru a determina dacă acestea îndeplinesc criteriile de includere pentru analiza sistematică.
  • Extragerea și sintetizarea datelor: Extrageți informații pertinente din fiecare studiu eligibil, cum ar fi designul studiului, dimensiunea eșantionului, intervențiile, efectele și rezultatele.
  • Evaluați calitatea dovezilor: Evaluați calitatea dovezilor utilizând criterii predefinite, cum ar fi riscul de părtinire, și rezumați rezultatele într-un tabel sau o figură.

Pentru a pregăti o meta-analiză, trebuie urmați următorii pași:

  • Identificați întrebarea de cercetare: Începeți prin a defini întrebarea de cercetare sau ipoteza pe care doriți să o abordați prin intermediul meta-analizei.
  • Căutarea literaturii: Efectuați o căutare cuprinzătoare a literaturii de specialitate pentru a identifica toate studiile relevante care abordează întrebarea de cercetare. Utilizați mai multe baze de date și motoare de căutare și asigurați-vă că includeți atât studii publicate, cât și nepublicate.
  • Selecția studiului: Evaluați eligibilitatea fiecărui studiu pentru a fi inclus în meta-analiză pe baza unor criterii specifice, cum ar fi dimensiunea eșantionului, designul studiului și măsurile de rezultat.
  • Extragerea datelor: Extrageți datele din studiile eligibile, inclusiv dimensiunile efectelor, dimensiunile eșantioanelor și alte informații relevante. Aceste informații ar trebui să fie înregistrate într-o manieră standardizată pentru a fi utilizate în metaanaliză.
  • Analiza statistică: Folosiți metode statistice adecvate pentru a grupa datele din studiile selectate și pentru a calcula dimensiunile generale ale efectului și măsurile de variabilitate.

Eliberați puterea infografiilor cu Mind the Graph

Mind the Graph este o platformă care îi ajută pe oamenii de știință să își comunice vizual rezultatele cercetării. Aceasta permite crearea cu ușurință de grafice și prezentări de înaltă calitate. Fie că este vorba de infografice detaliate sau de prezentări captivante, Mind the Graph le permite oamenilor de știință să își comunice activitatea în mod eficient.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane