Ultimele câteva zile au fost interesante pentru toți oamenii de știință și pasionații de știință. Am văzut pentru prima dată o fotografie a unei găuri negre. Oamenii de știință au anunțat vestea în timpul unui eveniment transmis în direct. Evenimentul a fost organizat de Event Horizon Telescope (proiectul EHT), Observatorul European de Sud și National Science Foundation (NSF).

Cercetătorii au conectat radiotelescoapele din întreaga lume. Astfel, ei pot obține suficientă putere pentru a vizualiza zona unei găuri negre.Algoritmul creat de Dr. Katie Bouman și de alți oameni de știință a adunat datele colectate de la radiotelescoapele împrăștiate pe tot globul, sub auspiciile unei colaborări internaționale numită Event Horizon Telescope. Proiectul studia două găuri negre supermasive, cea din Sagittarius A (Via Lactea) și centrul galaxiei M87. Revista Astrophysical Journal Letters a publicat imaginea într-o ediție specială. Această mare descoperire a fost posibilă datorită eforturilor a peste 200 de oameni de știință și a tehnologiei înalte.

Aruncați o privire la acest infografic publicat de Nature:

black-hole-graphic-ONLINE

Medicul Katie Bouman a distribuit pe Facebook o fotografie în care apare echipa responsabilă pentru noile date despre găurile negre.

"Sunt atât de entuziasmată că în sfârșit putem împărtăși ceea ce am lucrat în ultimul an! Imaginea prezentată astăzi este o combinație de imagini produse prin mai multe metode. Niciun algoritm sau persoană nu a realizat această imagine, a fost nevoie de talentul uimitor al unei echipe de oameni de știință din întreaga lume și de ani de muncă asiduă pentru a dezvolta instrumentul, prelucrarea datelor, metodele de imagistică și tehnicile de analiză necesare pentru a realiza această performanță aparent imposibilă. A fost cu adevărat o onoare și sunt foarte norocos că am avut ocazia să lucrez cu voi toți."

57196017_10213326021082930_6382881246548066304_o

D30UGoHWWwAEG9Tx

 

Frumos, dar... Ce este o gaură neagră?

 

Conform proiectului EHT, găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinare, cu mase enorme, dar cu dimensiuni extrem de compacte. Prezența acestor obiecte afectează mediul înconjurător în moduri extreme, deformând spațiu-timpul și supraîncălzind orice material din jur.

"Dacă este scufundată într-o regiune luminoasă, cum ar fi un disc de gaz incandescent, ne așteptăm ca o gaură neagră să creeze o regiune întunecată asemănătoare unei umbre - ceva prezis de relativitatea generală a lui Einstein și pe care nu l-am mai văzut până acum, a explicat președintele Consiliului științific al EHT Heino Falcke de la Universitatea Radboud, Țările de Jos. "Această umbră, cauzată de curbarea gravitațională și capturarea luminii de către orizontul evenimentelor, dezvăluie multe despre natura acestor obiecte fascinante și ne-a permis să măsurăm masa enormă a găurii negre din M87."

Mai multe metode de calibrare și de imagistică au dezvăluit o structură inelară cu o regiune centrală întunecată - umbra găurii negre - care a persistat pe parcursul mai multor observații EHT independente.

Gaura neagră are un diametru de 40 de miliarde de kilometri. Aceasta înseamnă de 3 milioane de ori mai mare decât planeta noastră - și este descrisă de oamenii de știință ca fiind un "monstru". Ea are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și se estimează că este una dintre cele mai mari care au existat vreodată.

Unele găuri negre erau inactive, dar nu și aceasta. Asta înseamnă că transformă gazul și materia din apropiere în energie cu o eficiență de 100 de ori mai mare decât fuziunea nucleară care alimentează stelele.

O gaură neagră are diferite părți și structuri. Aruncați o privire:

2017-04-12_black_holes_infographic-v2-1800x1275

 

Importanța acestei imagini 

 

"O gaură neagră este foarte, foarte îndepărtată și foarte compactă," spune Bouman. "[Realizarea unei fotografii a găurii negre din centrul galaxiei Calea Lactee este] eechivalentul realizării unei imagini a unui grapefruit pe Lună, dar cu un radiotelescop. Pentru a obține imaginea a ceva atât de mic înseamnă că am avea nevoie de un telescop cu un diametru de 10.000 de kilometri, ceea ce nu este practic, deoarece diametrul Pământului nu este nici măcar de 13.000 de kilometri."

994dbc7c76822fd0cc2d335aa786f57a

20190410-78m-800x466

 

Urmăriți acest videoclip din Nature care arată reacția oamenilor de știință la această descoperire:

Mai mult, această imagine este o confirmare puternică a teoriei gravitației sau a relativității generale a lui Albert Einstein, publicată în 1915. Sună ciudat să tot spui că Einstein are dreptate. Cu toate acestea, de fiecare dată când teoria sa despre relativitatea generală este confirmată, "ucidem un nor de teorii alternative" și obținem o mai bună înțelegere pentru a crea o teorie și mai cuprinzătoare a lumii naturale.

O imagine face cât o mie de cuvinte

Pentru a sărbători această descoperire, ilustrăm gaura neagră. Ilustrația este disponibilă pentru toți atenție la grafic utilizatori. Nu ezitați să o utilizați și să sugerează noi ilustrații:

 

 

preview_72773 (1)

 

previzualizare_250

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane