Viime päivät ovat olleet jännittäviä kaikille tiedemiehille ja tieteen harrastajille. Näimme ensimmäistä kertaa valokuvan mustasta aukosta. Tutkijat ilmoittivat uutisen suorassa lähetyksessä. Event Horizon Telescope (EHT-projekti), Euroopan eteläinen observatorio ja National Science Foundation (NSF) järjestivät tapahtuman.

Tutkijat yhdistivät radioteleskooppeja ympäri maailmaa. Näin he saavat tarpeeksi tehoa mustan aukon alueen visualisoimiseksi.Tohtori Katie Boumanin ja muiden tutkijoiden luoma algoritmi kokosi yhteen tietoja, jotka on kerätty eri puolilla maailmaa sijaitsevista radioteleskoopeista Event Horizon Telescope -nimisen kansainvälisen yhteistyön puitteissa. Hankkeessa tutkittiin kahta supermassiivista mustaa aukkoa, Sagittarius A:ta (Via Lactea) ja M87-galaksin keskustaa. Astrophysical Journal Letters -lehti julkaisi kuvan erikoisnumerossaan. Tämä suuri löytö oli mahdollinen yli 200 tutkijan ponnistelujen ja korkean teknologian ansiosta.

Tutustu tähän Naturen julkaisemaan infograafiin:

musta-aukko-grafiikka-ONLINE

Tohtori Katie Bouman jakoi Facebookissa kuvan, jossa näkyy ryhmä, joka on vastuussa uusista tiedoista mustista aukoista.

"Olen niin innoissani siitä, että saamme vihdoin jakaa sen, mitä olemme työstäneet viimeisen vuoden ajan! Tänään nähtävä kuva on useilla menetelmillä tuotettujen kuvien yhdistelmä. Mikään yksittäinen algoritmi tai henkilö ei tehnyt tätä kuvaa, vaan siihen tarvittiin ympäri maailmaa toimivan tutkijaryhmän hämmästyttävää lahjakkuutta ja vuosien kovaa työtä, jotta saatiin kehitettyä laite, tietojenkäsittely, kuvausmenetelmät ja analyysitekniikat, jotka olivat välttämättömiä tämän mahdottomalta vaikuttavan suorituksen aikaansaamiseksi. Tämä on ollut todella suuri kunnia, ja olen onnekas, että olen saanut työskennellä teidän kaikkien kanssa."

57196017_10213326021082930_6382881246548066304_o

D30UGoHWwAEG9Tx

 

Hienoa, mutta mikä on musta aukko?

 

EHT-hankkeen mukaan mustat aukot ovat poikkeuksellisia kosmisia kohteita, joilla on valtava massa mutta äärimmäisen pieni koko. Näiden kohteiden läsnäolo vaikuttaa niiden ympäristöön äärimmäisellä tavalla vääristämällä avaruusaikaa ja kuumentamalla kaikkea ympäröivää materiaalia.

"Jos musta aukko on upotettu kirkkaaseen alueeseen, kuten hehkuvan kaasun kiekkoon, odotamme mustan aukon synnyttävän varjon kaltaisen pimeän alueen - jotain Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ennustamaa, mitä emme ole koskaan aiemmin nähneet. selitti EHT:n tiedeneuvoston puheenjohtajan Heino Falcke Radboudin yliopistosta, Alankomaat. "Tämä varjo, joka johtuu valon painovoiman aiheuttamasta taivutuksesta ja vangitsemisesta tapahtumahorisonttiin, paljastaa paljon näiden kiehtovien kohteiden luonteesta ja antoi meille mahdollisuuden mitata M87:n mustan aukon valtavan massan."

Useat kalibrointi- ja kuvantamismenetelmät ovat paljastaneet rengasmaisen rakenteen, jossa on tumma keskialue - mustan aukon varjo - joka säilyi useiden toisistaan riippumattomien EHT-havaintojen aikana.

Mustan aukon halkaisija on 40 miljardia kilometriä. Se on 3 miljoonaa kertaa planeettamme kokoinen - ja tutkijat kutsuvat sitä "hirviöksi". Sen massa on 6,5 miljardia kertaa suurempi kuin auringon massa. Ja arviomme mukaan se on yksi suurimmista koskaan olemassa olleista.

Jotkut mustat aukot olivat passiivisia, mutta tämä ei. Tämä tarkoittaa, että se muuntaa lähellä olevaa kaasua ja ainetta energiaksi 100 kertaa tehokkaammin kuin tähtien voimanlähteenä toimiva ydinfuusio.

Mustassa aukossa on erilaisia osia ja rakenteita. Katso:

2017-04-12_black_holes_infographic-v2-1800x1275

 

Tämän kuvan merkitys 

 

"Musta aukko on hyvin, hyvin kaukana ja hyvin kompakti," Bouman sanoo. "[Kuvan ottaminen Linnunradan galaksin keskellä olevasta mustasta aukosta on] evastaa kuun greippikuvan ottamista, mutta radioteleskoopilla. Jotta voisimme kuvata jotain näin pientä, tarvitsisimme teleskoopin, jonka halkaisija on 10 000 kilometriä, mikä ei ole käytännöllistä, koska maapallon halkaisija ei ole edes 13 000 kilometriä."

994dbc7c76822fd0cc2d335aa786f57a

20190410-78m-800x466

 

Katso tämä Nature-video, jossa tutkijat reagoivat löytöön:

Lisäksi tämä kuva on vahva vahvistus Albert Einsteinin vuonna 1915 julkaisemalle painovoimateorialle eli yleiselle suhteellisuusteorialle. Kuulostaa oudolta sanoa jatkuvasti, että Einstein on oikeassa. Kuitenkin joka kerta, kun hänen yleinen suhteellisuusteoriansa vahvistetaan, "tapamme vaihtoehtoisten teorioiden pilven" ja saamme parempaa ymmärrystä luodaksemme vieläkin kattavamman teorian luonnollisesta maailmasta.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Tämän löydön kunniaksi kuvaamme mustaa aukkoa. Kuvitus on kaikkien saatavilla huomioi kuvaaja käyttäjät. Voit vapaasti käyttää sitä ja ehdottaa uusia kuvituksia:

 

 

preview_72773 (1)

 

preview_250

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit