Οι τελευταίες ημέρες ήταν συναρπαστικές για όλους τους επιστήμονες και τους λάτρεις της επιστήμης. Είδαμε για πρώτη φορά μια φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την είδηση κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με ζωντανή μετάδοση. Το έργο Event Horizon Telescope (EHT), το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) διοργάνωσαν την εκδήλωση.

Οι ερευνητές συνέδεσαν ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν αρκετή ισχύ για να απεικονίσουν την περιοχή μιας μαύρης τρύπας.Ο αλγόριθμος που δημιούργησε η Dr. Katie Bouman και άλλοι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από ραδιοτηλεσκόπια διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα μιας διεθνούς συνεργασίας που ονομάζεται Event Horizon Telescope. Το πρόγραμμα μελετούσε δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, τον Τοξότη Α (Via Lactea) και το κέντρο του γαλαξία Μ87. Το περιοδικό Astrophysical Journal Letters δημοσίευσε την εικόνα σε ειδική έκδοση. Αυτή η σπουδαία ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες περισσότερων από 200 επιστημόνων και στην υψηλή τεχνολογία.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το infographic που δημοσιεύθηκε από το Nature:

black-hole-graphic-ONLINE

Η γιατρός Katie Bouman μοιράστηκε στο Facebook μια φωτογραφία που δείχνει την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τα νέα δεδομένα σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

"Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που επιτέλους μπορούμε να μοιραστούμε αυτό πάνω στο οποίο δουλεύαμε τον τελευταίο χρόνο! Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ο συνδυασμός εικόνων που έχουν παραχθεί με πολλαπλές μεθόδους. Κανένας αλγόριθμος ή άτομο δεν έφτιαξε αυτή την εικόνα, χρειάστηκε το εκπληκτικό ταλέντο μιας ομάδας επιστημόνων από όλο τον κόσμο και χρόνια σκληρής δουλειάς για την ανάπτυξη του οργάνου, της επεξεργασίας δεδομένων, των μεθόδων απεικόνισης και των τεχνικών ανάλυσης που ήταν απαραίτητα για να επιτευχθεί αυτό το φαινομενικά αδύνατο κατόρθωμα. Ήταν πραγματικά τιμή μου και είμαι πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με όλους εσάς".

57196017_10213326021082930_6382881246548066304_o

D30UGoHWwAEG9Tx

 

Ωραία, αλλά... Τι είναι η μαύρη τρύπα;

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα EHT, οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά κοσμικά αντικείμενα με τεράστιες μάζες αλλά εξαιρετικά συμπαγή μεγέθη. Η παρουσία αυτών των αντικειμένων επηρεάζει το περιβάλλον τους με ακραίους τρόπους, διαστρεβλώνοντας τον χωροχρόνο και υπερθερμαίνοντας κάθε περιβάλλον υλικό.

"Αν βυθιστεί σε μια φωτεινή περιοχή, όπως ένας δίσκος με λαμπερό αέριο, περιμένουμε ότι μια μαύρη τρύπα θα δημιουργήσει μια σκοτεινή περιοχή παρόμοια με μια σκιά - κάτι που προβλέπεται από τη γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν και δεν έχουμε δει ποτέ πριν, εξήγησε την προεδρία του Επιστημονικού Συμβουλίου EHT Heino Falcke του Πανεπιστημίου Radboud των Κάτω Χωρών. "Αυτή η σκιά, που προκαλείται από τη βαρυτική κάμψη και τη σύλληψη του φωτός από τον ορίζοντα γεγονότων, αποκαλύπτει πολλά για τη φύση αυτών των συναρπαστικών αντικειμένων και μας επέτρεψε να μετρήσουμε την τεράστια μάζα της μαύρης τρύπας του Μ87".

Πολλαπλές μέθοδοι βαθμονόμησης και απεικόνισης αποκάλυψαν μια δομή που μοιάζει με δακτύλιο με μια σκοτεινή κεντρική περιοχή - τη σκιά της μαύρης τρύπας - η οποία παρέμεινε σε πολλαπλές ανεξάρτητες παρατηρήσεις EHT.

Η μαύρη τρύπα έχει διάμετρο 40 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει 3 εκατομμύρια φορές το μέγεθος του πλανήτη μας - και περιγράφεται από τους επιστήμονες ως "τέρας". Έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Και εκτιμούμε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες που υπήρξαν ποτέ.

Ορισμένες μαύρες τρύπες ήταν ανενεργές, αλλά όχι αυτή. Και αυτό σημαίνει ότι μετατρέπει το κοντινό αέριο και την ύλη σε ενέργεια με 100 φορές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την πυρηνική σύντηξη που τροφοδοτεί τα αστέρια.

Μια μαύρη τρύπα έχει διάφορα μέρη και δομές. Ρίξτε μια ματιά:

2017-04-12_black_holes_infographic-v2-1800x1275

 

Η σημασία αυτής της εικόνας 

 

"Μια μαύρη τρύπα είναι πολύ, πολύ μακριά και πολύ συμπαγής," λέει ο Bouman. "[Η λήψη μιας φωτογραφίας της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας είναι] eισοδυναμεί με τη λήψη εικόνας ενός γκρέιπφρουτ στο φεγγάρι, αλλά με ραδιοτηλεσκόπιο. Για να απεικονίσουμε κάτι τόσο μικρό σημαίνει ότι θα χρειαζόμασταν ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που δεν είναι πρακτικό, επειδή η διάμετρος της Γης δεν είναι ούτε 13.000 χιλιόμετρα".

994dbc7c76822fd0cc2d335aa786f57a

20190410-78m-800x466

 

Δείτε αυτό το βίντεο από το Nature που δείχνει την αντίδραση των επιστημόνων στην ανακάλυψη:

Επιπλέον, η εικόνα αυτή αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση της θεωρίας της βαρύτητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ή αλλιώς της γενικής σχετικότητας, που δημοσιεύθηκε το 1915. Ακούγεται παράξενο να λέμε συνέχεια ότι ο Αϊνστάιν έχει δίκιο. Ωστόσο, κάθε φορά που επιβεβαιώνεται η γενική θεωρία της σχετικότητάς του, "σκοτώνουμε ένα σύννεφο εναλλακτικών θεωριών" και αποκτούμε καλύτερη κατανόηση για να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη θεωρία του φυσικού κόσμου.

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Για να γιορτάσουμε αυτή την ανακάλυψη, απεικονίζουμε τη μαύρη τρύπα. Η εικονογράφηση είναι διαθέσιμη σε όλους προσέξτε το γράφημα χρήστες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα και να να προτείνει νέες απεικονίσεις:

 

 

preview_72773 (1)

 

preview_250

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα