Faptul că dinozaurii au dispărut - în urmă cu aproximativ 65,5 milioane de ani - nu este o noutate pentru nimeni.

Dinozaurii au dominat suprafața și cerul planetei Pământ timp de 140 de milioane de ani, în timp ce noi - oamenii - suntem aici de numai 200 de mii de ani.

Cea mai acceptată teorie despre extincția în masă este că un asteroid a provocat moartea a aproape tot ce era viu pe Pământ - inclusiv a dinozaurilor - cauzând sfârșitul erei reptilelor.

Analizând toate datele disponibile despre acest subiect, unii paleobiologi spun că dispariția dinozaurilor ar fi avut loc chiar dacă asteroidul nu ar fi lovit Pământul, din cauza unei aparente stagnări evolutive a speciilor de dinozauri.

Cu toate acestea, un alt grup de paleobiologi susține că analiza datelor disponibile a fost evaluată în mod eronat, ei spun că, fără lovitura asteroidului, poate că dinozaurii ar fi fost încă aici - în consecință, noi nu am fi fost.

Dinozaurii au trăit într-o perioadă agitată, Pământul era un loc cu erupții vulcanice vaste, temperatura globală și nivelul mărilor se schimbau rapid.

În 1980, a fost publicat un articol care propunea teoria acceptată în prezent, conform căreia un asteroid ar fi cauzat extincția Cretacic-Terțiar, ultima perioadă de viață a dinozaurilor.

Ziua în care asteroidul a lovit Pământul se numește Cretacic-Paleogen (K-Pg). Teoria este susținută de dovezile privind existența unui strat subțire de sedimente numit Granița K-Pg.

Acest strat subțire conține niveluri ridicate de iridiu, un metal rar întâlnit pe Pământ, dar foarte prezent în asteroizi.

Un fapt interesant este că stratul de iridiu este prezent în întreaga lume, dar în Yucatán Peninsula metalul rar a fost găsit într-o cantitate mult mai mare.

La începutul anilor '90, cercetătorii au descoperit craterul asteroidului din Golful Mexic, confirmând evenimentul K-Pg.

Calea evolutivă a dinozaurilor este încă un subiect care ridică dezacorduri în rândul comunității științifice.

Au fost ridicate mai multe discuții din cauza diferențelor de prelevare a probelor și a metodologiilor analitice nestandardizate.

Înțelegerea și reconstituirea pe deplin a diverselor modele din acea perioadă este extrem de dificilă și subiectivă, deoarece cercetătorii au tendința de a avea o prejudecată ierarhică.

În plus, în încercarea de a corecta acești factori divergenți, se aplică metode diferite, ceea ce conduce oamenii de știință la concluzii diferite.

Așadar, principala discuție între oamenii de știință este dacă speciile de dinozauri erau în declin chiar înainte de evenimentul K-Pg sau dacă diversificarea și evoluția speciilor era încă în desfășurare atunci când asteroidul a lovit Pământul.

Într-un articol publicat în Royal Society Open Science, Bonsor și colegii săi de la UniversiTy of Bath și Muzeul de Istorie Naturală au încercat să găsească un răspuns la această dezbatere.

Folosind arborii evolutivi ai dinozaurilor și modelarea statistică specializată. Studiul a ținut cont de tendința de creștere și evoluție a noilor specii care urcau la acea vreme.

Calea evolutivă a speciei de dinozauri a fost marcată de multe suișuri și coborâșuri.

Atunci când apărea o nouă specie conducătoare, aceasta trăia o perioadă de timp până când apărea o specie mai nouă și mai puternică, provocând declinul și dispariția celei precedente.

"Studiile anterioare realizate de alții au folosit diverse metode pentru a trage concluzia că dinozaurii ar fi dispărut oricum, deoarece aceștia erau în declin spre sfârșitul perioadei cretacice.

Cu toate acestea, arătăm că, dacă extindem setul de date pentru a include arbori genealogici de dinozauri mai recenți și un set mai larg de tipuri de dinozauri, rezultatele nu conduc toate la această concluzie - de fapt, doar aproximativ jumătate dintre ele o fac", a declarat Joe Bonsor, autorul principal al studiului, într-o declarație.

Bonsor și grupul său de cercetare nu susțin teoria conform căreia dinozaurii erau în declin în perioada K-Pg. Ultimele specii de dinozauri care au fost în creștere nu au fost luate în considerare în datele studiilor anterioare.

Aceștia susțin că, dacă asteroidul nu s-ar fi zdrobit de Peninsula Yucatán, dinozaurii ar fi continuat să crească și să evolueze, conducând continuu planeta Pământ. 

Cu toate acestea, Bonsor recunoaște că "prejudecățile în mare parte inevitabile ale înregistrărilor fosile și lipsa de date pot arăta adesea un declin al speciilor", dar, în același timp, spune el, știința nu poate înțelege pe deplin realitatea din acea perioadă.

"S-ar putea să nu cunoaștem niciodată adevărata rată de evoluție a dinozaurilor, deoarece singura modalitate de a ști cu siguranță este de a completa lacunele din arhive pentru a obține cel mai bun răspuns, iar noi pur și simplu nu credem că am ajuns încă acolo", spune Bonsor.

Dacă nu ar fi existat evenimentul de extincție K-Pg, era reptilelor nu s-ar fi încheiat niciodată, iar mamiferele nu ar fi evoluat sau nu ar fi cucerit noi nișe pe uscat, ceea ce ar fi dus la lumea pe care o cunoaștem astăzi.

Dacă dinozaurii ar fi supraviețuit din anumite motive, iar noi am fi trăit împreună, ar fi fost ca unul dintre personajele principale din filmul Jurassic World the Fallen Kingdom, a spus: "... prima dată când vezi un dinozaur, este ca un miracol, citești despre ei în cărți, vezi oasele în muzee, dar nu prea crezi.

Ele sunt ca niște mituri. Și apoi vezi că primul trăiește".

Din fericire, - spre deosebire de ceea ce se întâmplă în film - nu putem vedea niciun dinozaur în viață, iar ceea ce s-a întâmplat cu adevărat va rămâne un mister pentru noi și pentru oamenii de știință.

Deocamdată, studiul fosilelor este singura modalitate pe care o avem pentru a înțelege mai bine realitatea dinozaurilor.  

Da, toată lumea, Mind the Graph are ilustrații de dinozauri pe care le puteți folosi. Le puteți folosi pentru a vă prezenta cercetările într-un mod vizual și atractiv. 

Cu Mind the Graph puteți crea ilustrații, șabloane infografice și abstracte grafice folosind galeria noastră de ilustrații disponibile, de la științele pământului la geografie.

Dar, dacă aveți nevoie de o ilustrație foarte specifică, o vom proiecta pentru dumneavoastră! Dacă nu găsiți resursele perfecte pentru a vă comunica știința, puteți conta pe serviciul nostru la cerere. Toate realizate special pentru dvs. de către designeri profesioniști și curatoriate de echipa noastră de știință.

Începeți să utilizați Mind the Graph chiar acum.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane