Se, että dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon noin 65,5 miljoonaa vuotta sitten, ei ole uutinen kenellekään.

Dinosaurukset hallitsivat maapallon pintaa ja taivasta 140 miljoonan vuoden ajan, kun taas me ihmiset olemme täällä vain 200 tuhatta vuotta.

Hyväksytyin teoria joukkosukupuutosta on, että asteroidi aiheutti lähes kaiken elävän kuoleman maapallolla - mukaan lukien dinosaurukset - ja aiheutti näin matelijoiden aikakauden päättymisen.

Kun tarkastellaan kaikkia aiheesta saatavilla olevia tietoja, jotkut paleobiologit sanovat, että dinosaurusten sukupuutto olisi tapahtunut, vaikka asteroidi ei olisi osunut Maahan, koska dinosauruslajien evoluutio oli ilmeisesti pysähtynyt.

Toinen paleobiologien ryhmä väittää kuitenkin, että käytettävissä olevien tietojen analyysi on arvioitu virheellisesti, ja he sanovat, että ilman asteroiditörmäystä dinosaurukset olisivat ehkä yhä täällä - me emme siis olisi.

Dinosaurukset elivät myrskyisää aikaa, maapallolla oli valtavia tulivuorenpurkauksia, ja maapallon lämpötila ja merenpinta muuttuivat nopeasti.

Vuonna 1980 julkaistiin artikkeli, jossa esitettiin nykyisin hyväksytty teoria siitä, että asteroidi aiheutti liitukauden ja tertiäärikauden välisen sukupuuton, dinosaurusten viimeisen elinkaaren.

Päivää, jolloin asteroidi osui Maahan, kutsutaan nimellä Liitukautinen-paleogeeni (K-Pg) sukupuuttoon kuoleminen. Teoriaa tukevat todisteet ohuesta sedimenttikerroksesta nimeltä K-Pg-raja.

Tämä ohut kerros sisältää runsaasti iridium, joka on harvinainen metalli maapallolla, mutta jota esiintyy runsaasti asteroideissa.

Yksi mielenkiintoinen seikka on se, että iridiumkerrosta esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta Jukatanissa Peninsula harvinaista metallia löytyi paljon enemmän.

90-luvun alussa tutkijat löysivät asteroidikraatterin, joka oli peräisin Meksikonlahti, vahvistaa K-Pg-tapahtuman.

Dinosauruksen evoluutiopolku on edelleen aihe, joka herättää erimielisyyksiä tiedeyhteisössä.

Useita keskusteluja on herättänyt näytteenotossa esiintyvät erot ja standardoimattomat analyysimenetelmät.

Tuon ajanjakson moninaisten mallien täydellinen ymmärtäminen ja rekonstruointi on äärimmäisen vaikeaa ja subjektiivista, koska tutkijoilla on taipumus suhtautua asiaan hierarkkisesti.

Lisäksi näiden erilaisten tekijöiden korjaamiseksi käytetään erilaisia menetelmiä, jotka johtavat tutkijat erilaisiin johtopäätöksiin.

Tärkein keskustelu seuraavien tahojen välillä tiedemiehet ovat sitä mieltä, että jos dinosauruslajit olivat taantumassa jo ennen K-Pg-tapahtumaa tai jos lajien monimuotoistuminen ja evoluutio olivat vielä käynnissä, kun asteroidi osui Maahan.

Royal Society Open Science -lehdessä julkaistussa artikkelissa Bonsor ja kollegat yliopistosta ja yliopistosta, jotka ovat tutkineetty of Bathin ja Luonnonhistoriallisen museon edustajat yrittivät löytää vastauksen tähän keskusteluun.

Dinosaurusten evoluutiopuiden ja erikoistuneen tilastollisen mallintamisen avulla. Tutkimuksessa otettiin huomioon tuolloin nousevien uusien lajien kasvu- ja kehityssuuntaus.

Dinosauruslajin evoluutiopolku oli täynnä ylä- ja alamäkiä.

Kun uusi hallitsijalaji syntyi, se eli jonkin aikaa, kunnes uusi ja vahvempi laji tuli ja aiheutti edellisen lajin taantumisen ja sukupuuton.

"Aiemmissa tutkimuksissa, joita muut ovat tehneet, on käytetty erilaisia menetelmiä johtopäätöksen tekemiseksi, että dinosaurukset olisivat joka tapauksessa kuolleet sukupuuttoon, koska ne olivat vähenemässä liitukauden loppupuolella.

Osoitamme kuitenkin, että jos aineistoa laajennetaan koskemaan uudempia dinosaurusten sukupuita ja laajempaa joukkoa dinosaurustyyppejä, kaikki tulokset eivät oikeastaan viittaa tähän johtopäätökseen - itse asiassa vain noin puolet niistä viittaa tähän", sanoi tutkimuksen pääkirjoittaja Joe Bonsor lausunnossaan.

Bonsor ja hänen tutkimusryhmänsä eivät tue teoriaa, jonka mukaan dinosaurukset olivat taantumassa K-Pg:n aikaan. Viimeisiä nousevia dinosauruslajeja ei ole otettu huomioon aiempien tutkimusten aineistossa.

He väittävät, että jos asteroidi ei olisi törmännyt Jukatanin niemimaahan, dinosaurukset olisivat jatkaneet nousuaan ja kehittymistään halliten jatkuvasti maapalloa. 

Bonsor myöntää kuitenkin, että "fossiilisten tietojen suurelta osin väistämättömät vääristymät ja tietojen puute voivat usein osoittaa lajien vähenemisen", mutta samaan aikaan tiede ei hänen mukaansa voi täysin ymmärtää tuon ajan todellisuutta.

"Emme ehkä koskaan saa tietää dinosaurusten todellista evoluutionopeutta, sillä ainoa tapa saada varmuus on täyttää aukot, jotta saisimme parhaan mahdollisen vastauksen, emmekä yksinkertaisesti usko, että olemme vielä siinä vaiheessa", Bonsor sanoo.

Ilman K-Pg-sukupuutostapahtumaa matelijoiden aikakausi ei ehkä olisi koskaan päättynyt, eivätkä nisäkkäät olisi koskaan kehittyneet tai valloittaneet uusia markkinarakoja maa-alueilla, mikä johti nykyiseen maailmaan.

Jos dinosaurukset jostain syystä olisivat jääneet henkiin, ja me eläisimme yhdessä, se olisi kuin yksi Jurassic World -elokuvan päähenkilöistä sanoi: "Niistä lukee kirjoista, niistä näkee luita museoissa, mutta ei oikein usko sitä.

Ne ovat kuin myyttejä. Ja sitten näet, että ensimmäinen elää".

Onneksi - toisin kuin elokuvassa - emme näe yhtäkään dinosaurusta elossa, ja meille ja tiedemiehille jää arvoitukseksi, mitä todella tapahtui.

Toistaiseksi fossiilitutkimukset ovat ainoa keino ymmärtää paremmin dinosaurusten todellisuutta.  

Kyllä kaikki, Mind the Graph:llä on dinosauruskuvia käytettäväksi. Niiden avulla voit esittää tutkimuksesi visuaalisella ja houkuttelevalla tavalla. 

Mind the Graph:n avulla voit luoda kuvituksia, infografiikkamalleja ja graafisia tiivistelmiä käyttämällä kuvitusgalleriaamme. geotieteet osoitteeseen maantiede.

Mutta jos tarvitset hyvin tarkkaa kuvitusta, suunnittelemme sen sinulle! Jos et löydä täydellisiä resursseja tieteen viestimiseen, voit luottaa tilauspalveluumme. Ammattitaitoiset suunnittelijat ovat kaikki tehneet ne juuri sinua varten, ja tiedetiimimme on kuratoinut ne.

Aloita Mind the Graph:n käyttö juuri nyt

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit