Da so dinozavri izumrli pred približno 65,5 milijona let, ni novost za nikogar.

Dinozavri so vladali površju in nebu planeta Zemlje 140 milijonov let, medtem ko smo mi - ljudje - tu le 200 tisoč let.

Najbolj sprejeta teorija o množičnem izumrtju pravi, da je asteroid povzročil smrt skoraj vsega živega na Zemlji - vključno z dinozavri - in tako povzročil konec obdobja plazilcev.

Nekateri paleobiologi, ki preučujejo vse razpoložljive podatke o tej temi, pravijo, da bi do izumrtja dinozavrov prišlo, tudi če asteroid ne bi zadel Zemlje, saj je prišlo do očitne evolucijske stagnacije dinozavrskih vrst.

Druga skupina paleobiologov pa trdi, da je bila analiza razpoložljivih podatkov napačno ovrednotena, in pravi, da bi bili dinozavri brez trka asteroida morda še vedno tu - posledično pa nas ne bi bilo.

Dinozavri so živeli v nemirnem času, na Zemlji so izbruhnili številni vulkani, globalna temperatura in gladina morja sta se hitro spreminjali.

Leta 1980 je bil objavljen članek, v katerem je bila predlagana trenutno sprejeta teorija o asteroidu, ki je povzročil izumrtje v kredi in terciarju, zadnje obdobje življenja dinozavrov.

Dan, ko je asteroid padel na Zemljo, se imenuje Kreda-paleogen (K-Pg) izumrtje. Teorijo podpirajo dokazi o tanki plasti sedimentov, imenovani Meja K-Pg.

Ta tanka plast vsebuje veliko iridij, redka kovina, ki jo najdemo na Zemlji, vendar je zelo prisotna v asteroidih.

Zanimivo je, da je plast iridija prisotna po vsem svetu, vendar je na Jukatanu Polotok je bila redka kovina najdena v veliko večji količini.

V začetku 90. let so raziskovalci odkrili krater po asteroidu v Mehiški zaliv, ki potrjuje dogodek K-Pg.

Evolucijska pot dinozavrov je še vedno tema, ki v znanstveni skupnosti vzbuja nesoglasja.

Zaradi razlik v vzorčenju in nestandardiziranih analitičnih metodologij je bilo sproženih več razprav.

V celoti razumeti in rekonstruirati različne vzorce tega obdobja je izjemno težko in subjektivno, saj so raziskovalci nagnjeni k hierarhični pristranskosti.

Poleg tega se za odpravo teh različnih dejavnikov uporabljajo različne metode, zaradi česar znanstveniki prihajajo do različnih zaključkov.

Glavna razprava med znanstveniki, ali so vrste dinozavrov upadale že pred dogodkom K-Pg ali pa sta se diverzifikacija in evolucija vrst še vedno dogajali, ko je asteroid udaril v Zemljo.

V članku, objavljenem v reviji Royal Society Open Science, so Bonsor in sodelavci z Univerzeti of Bath in Prirodoslovni muzej sta poskušala najti odgovor na to razpravo.

Uporaba evolucijskih dreves dinozavrov in specializiranega statističnega modeliranja. Študija je upoštevala tendenco rasti in evolucije novih vrst, ki so se v tistem času pojavljale.

Evolucijska pot dinozavrov je bila zaznamovana s številnimi vzponi in padci.

Ko se je pojavila nova vladarska vrsta, je nekaj časa živela, dokler se ni pojavila nova in močnejša vrsta, ki je povzročila zaton in izumrtje prejšnje.

"V prejšnjih študijah, ki so jih opravili drugi, so z različnimi metodami prišli do zaključka, da bi dinozavri tako ali tako izumrli, saj so se proti koncu krednega obdobja zmanjšali.

Vendar pa smo pokazali, da če nabor podatkov razširimo na novejše rodovnike dinozavrov in širši nabor vrst dinozavrov, rezultati dejansko ne vodijo k temu sklepu - v resnici jih je le približno polovica," je v izjavi povedal Joe Bonsor, glavni avtor študije.

Bonsor in njegova raziskovalna skupina ne podpirata teorije, da so bili dinozavri v času K-Pg v zatonu. Zadnje vrste dinozavrov, ki so bile v vzponu, niso bile upoštevane v podatkih prejšnjih študij.

Trdijo, da bi dinozavri še naprej rasli in se razvijali, če se asteroid ne bi zaletel v polotok Jukatan, in bi nenehno vladali planetu Zemlja. 

Vendar pa Bonsor priznava, da lahko "zaradi večinoma neizogibnih pristranskosti fosilnih zapisov in pomanjkanja podatkov pogosto vidimo upad vrst", vendar hkrati pravi, da znanost ne more v celoti razumeti realnosti tistega časa.

"Morda nikoli ne bomo izvedeli, kakšna je bila resnična stopnja evolucije dinozavrov, saj je edini način, da to zagotovo vemo, zapolnitev vrzeli v zapisih, da bi dobili najboljši odgovor, mi pa preprosto mislimo, da tega še nismo storili," pravi Bonsor.

Če ne bi prišlo do izumrtja K-Pg, se obdobje plazilcev morda ne bi nikoli končalo, sesalci pa se ne bi nikoli razvili ali osvojili novih niš na kopnem, kar bi pripeljalo do sveta, kot ga poznamo danes.

Če bi dinozavri iz nekega razloga preživeli in bi živeli skupaj, bi bilo tako, kot pravi eden od glavnih junakov filma Jurski svet Padlo kraljestvo: "Ko prvič vidiš dinozavra, je to kot čudež, bereš o njih v knjigah, vidiš kosti v muzejih, vendar ne verjameš.

So kot miti. In potem vidiš, da je prvi živ."

Na srečo - v nasprotju s tem, kar se zgodi v filmu - ne moremo videti nobenega živega dinozavra, zato bo za nas in za znanstvenike ostalo skrivnost, kaj se je v resnici zgodilo.

Za zdaj so študije fosilov edini način za boljše razumevanje dinozavrove resničnosti.  

Da, vsi, Mind the Graph ima ilustracije dinozavrov, ki jih lahko uporabite. Uporabite jih lahko za vizualno in privlačno predstavitev svoje raziskave. 

S programom Mind the Graph lahko ustvarite ilustracije, predloge za infografike in grafične izvlečke z uporabo naše galerije ilustracij, ki so na voljo, od vede o Zemlji na . geografija.

Če pa potrebujete zelo specifično ilustracijo, jo bomo oblikovali za vas! Če ne najdete popolnih virov za posredovanje znanstvenih informacij, se lahko zanesete na našo storitev na zahtevo. Vse so posebej za vas izdelali profesionalni oblikovalci, kurirala pa jih je naša znanstvena ekipa.

Začnite uporabljati Mind the Graph prav zdaj

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge