At dinosaurerne uddøde - for omkring 65,5 millioner år siden - er ikke nyt for nogen.

Dinosaurerne herskede over jordens overflade og himmel i 140 millioner år, mens vi - mennesker - kun har været her i 200.000 år.

Den mest accepterede teori om masseudryddelsen er, at en asteroide forårsagede døden for næsten alt levende på Jorden - inklusive dinosaurerne - og dermed afsluttede krybdyrenes æra.

Når man ser på alle de tilgængelige data om emnet, siger nogle palæobiologer, at udryddelsen af dinosaurerne ville være sket, selv hvis asteroiden ikke havde ramt Jorden, på grund af en tilsyneladende evolutionær stagnation hos dinosaurarterne.

Men en anden gruppe palæobiologer hævder, at analysen af de tilgængelige data er blevet fejlvurderet, de siger, at uden asteroiden ville dinosaurerne måske stadig være her - derfor ville vi ikke være det.

Dinosaurerne levede i en turbulent tid, Jorden var et sted med store vulkanudbrud, den globale temperatur og havniveauet ændrede sig hurtigt.

I 1980 blev der udgivet en artikel, der foreslog den nuværende accepterede teori om, at en asteroide forårsagede Kridt-Tertiær-udryddelsen, den sidste periode i dinosaurernes liv.

Den dag, hvor asteroiden ramte Jorden, kaldes for Kridt-Paleogen (K-Pg) udryddelsesbegivenhed. Teorien understøttes af beviserne for et tyndt lag af sediment kaldet K-Pg-grænsen.

Dette tynde lag indeholder høje niveauer af Iridiumet metal, der er sjældent på Jorden, men meget udbredt i asteroider.

Et interessant faktum er, at laget af iridium findes over hele verden, men i Yucatán Halvøen blev det sjældne metal fundet i en meget større mængde.

I begyndelsen af 90'erne opdagede forskerne asteroidekrateret i Den Mexicanske Golf, der bekræfter K-Pg-begivenheden.

Dinosaurernes evolutionære vej er stadig et emne, der skaber uenighed i det videnskabelige samfund.

Der har været flere diskussioner på grund af forskelle i prøveudtagning og ikke-standardiserede analysemetoder.

Det er ekstremt vanskeligt og subjektivt at forstå og rekonstruere de forskellige mønstre fra den periode, da forskere har en tendens til at have en hierarkisk bias.

I et forsøg på at korrigere disse divergerende faktorer anvendes desuden forskellige metoder, hvilket fører forskerne til forskellige konklusioner.

Så den vigtigste diskussion blandt Forskerne vil vide, om dinosaurarterne var i tilbagegang allerede før K-Pg-begivenheden, eller om artsdiversificeringen og evolutionen stadig var i gang, da asteroiden ramte Jorden.

I en artikel offentliggjort i Royal Society Open Science har Bonsor og kolleger fra UniversiBath og Natural History Museum forsøgte at finde et svar på den debat.

Ved hjælp af dinosaurernes evolutionære træer og specialiseret statistisk modellering. Undersøgelsen tog højde for tendensen til vækst og evolution af nye arter, der var på vej op på det tidspunkt.

Dinosaurarternes evolutionære vej var præget af mange op- og nedture.

Når en ny herskerart opstod, levede den et stykke tid, indtil en nyere og stærkere art kom til og forårsagede tilbagegang og udryddelse af den forrige.

"Tidligere undersøgelser foretaget af andre har brugt forskellige metoder til at drage den konklusion, at dinosaurerne ville være uddøde alligevel, da de var i tilbagegang mod slutningen af kridttiden.

Men vi viser, at hvis man udvider datasættet til at omfatte nyere dinosaurfamilietræer og et bredere sæt af dinosaurtyper, peger resultaterne faktisk ikke alle på denne konklusion - faktisk gør kun omkring halvdelen af dem", siger Joe Bonsor, studiets hovedforfatter, i en udtalelse.

Bonsor og hans forskergruppe støtter ikke teorien om, at dinosaurerne var i tilbagegang på tidspunktet for K-Pg. De sidste dinosaurarter, der var i fremgang, er ikke blevet medtaget i data fra tidligere undersøgelser.

De hævder, at hvis asteroiden ikke havde knust Yucatán-halvøen, ville dinosaurerne være fortsat med at opstå og udvikle sig og fortsat herske over planeten Jorden. 

Bonsor erkender dog, at "de stort set uundgåelige skævheder i de fossile optegnelser og manglen på data ofte kan vise et fald i arter", men samtidig siger han, at videnskaben ikke fuldt ud kan forstå virkeligheden på den tid.

"Vi kommer måske aldrig til at kende dinosaurernes sande udviklingshastighed, da den eneste måde at vide det med sikkerhed på er at udfylde hullerne i arkivet for at få det bedste svar, og vi tror simpelthen ikke, at vi er der endnu," siger Bonsor.

Hvis det ikke var for K-Pg-udryddelsen, ville krybdyrenes æra måske aldrig være afsluttet, og pattedyrene ville aldrig have udviklet sig eller erobret nye nicher på landjorden, hvilket ville have ført til den verden, vi kender i dag.

Hvis dinosaurerne af en eller anden grund havde overlevet, og vi levede sammen, ville det være, som en af hovedpersonerne i filmen Jurassic World the Fallen Kingdom sagde: "... første gang man ser en dinosaur, er det som et mirakel, man læser om dem i bøger, man ser knoglerne på museer, men man tror ikke rigtig på det.

De er som myter. Og så ser man, at den første lever".

Heldigvis kan vi - i modsætning til hvad der sker i filmen - ikke se en eneste dinosaur i live, og det vil forblive et mysterium for os og for forskerne, hvad der virkelig skete.

Indtil videre er fossilstudier den eneste måde, vi kan forstå dinosaurernes virkelighed bedre på.  

Ja, alle sammen, Mind the Graph har dinosaurillustrationer, som I kan bruge. Du kan bruge dem til at vise din forskning på en visuel og attraktiv måde. 

Med Mind the Graph kan du skabe illustrationer, infografikskabeloner og grafiske abstracts ved hjælp af vores tilgængelige illustrationsgalleri, fra Geovidenskab til geografi.

Men hvis du har brug for en meget specifik illustration, designer vi den til dig! Hvis du ikke kan finde de perfekte ressourcer til at kommunikere din videnskab, kan du regne med vores on demand-service. Alt sammen lavet specifikt til dig af professionelle designere og kurateret af vores videnskabsteam.

Begynd at bruge Mind the Graph lige nu

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner