Dat dinosauriërs uitstierven - ongeveer 65,5 miljoen jaar geleden - is voor niemand nieuws.

De dinosauriërs heersten 140 miljoen jaar over het oppervlak en de hemel van de planeet Aarde, terwijl wij - mensen - hier slechts 200 duizend jaar zijn.

De meest geaccepteerde theorie over de massale uitsterving is dat een asteroïde de dood van bijna alles wat op aarde leeft - inclusief de dinosauriërs - veroorzaakte, waardoor het tijdperk van de reptielen eindigde.

Op basis van alle beschikbare gegevens over dit onderwerp zeggen sommige paleobiologen dat het uitsterven van de dinosauriërs zou hebben plaatsgevonden, zelfs als de asteroïde de aarde niet had geraakt, vanwege een schijnbare evolutionaire stagnatie van de dinosauriërsoorten.

Een andere groep paleobiologen beweert echter dat de analyse van de beschikbare gegevens verkeerd is geëvalueerd; zij zeggen dat de dinosauriërs er zonder de asteroïde misschien nog zouden zijn - en wij dus niet.

De dinosauriërs leefden in een turbulente tijd, de aarde was een plek met enorme vulkaanuitbarstingen, de temperatuur op aarde en de zeespiegel veranderden snel.

In 1980 werd een artikel gepubliceerd waarin de thans aanvaarde theorie werd voorgesteld over een asteroïde die de Krijt-Tertiaire Uitdoving veroorzaakte, de laatste periode van het leven van de dinosauriërs.

De dag dat de asteroïde de aarde raakte wordt de Krijt-Paleogeen (K-Pg) uitsterving. De theorie wordt ondersteund door het bewijs van een dunne laag sediment, genaamd de K-Pg grens.

Deze dunne laag bevat veel iridiumeen zeldzaam metaal op aarde, maar zeer aanwezig in asteroïden.

Een interessant feit is dat de laag iridium overal ter wereld voorkomt, maar in het Yucatán Schiereiland werd het zeldzame metaal in een veel grotere hoeveelheid gevonden.

Begin jaren '90 ontdekten onderzoekers de asteroïdekrater in de Golf van Mexico, die de K-Pg gebeurtenis bevestigen.

De evolutie van de dinosaurus is nog steeds een onderwerp waarover de wetenschappelijke gemeenschap het oneens is.

Er zijn verschillende discussies ontstaan door verschillen in bemonstering en niet gestandaardiseerde analysemethoden.

Het volledig begrijpen en reconstrueren van de diverse patronen van die periode is uiterst moeilijk en subjectief, omdat onderzoekers geneigd zijn een hiërarchische inslag te hebben.

Bovendien worden, in een poging deze uiteenlopende factoren te corrigeren, verschillende methoden toegepast, waardoor wetenschappers tot verschillende conclusies komen.

Dus, de belangrijkste discussie tussen wetenschappers is, of dinosaurussoorten al voor de K-Pg gebeurtenis in verval waren, of dat de diversificatie en evolutie van soorten nog gaande was toen de asteroïde de aarde trof.

In een artikel gepubliceerd in de Royal Society Open Science hebben Bonsor en collega's van de University of Bath en het Natural History Museum probeerden een antwoord te vinden voor dat debat.

Met behulp van evolutiebomen van dinosauriërs en gespecialiseerde statistische modellering. De studie hield rekening met de tendens van groei en evolutie van nieuwe soorten die toen opkwamen.

Het evolutionaire pad van de dinosaurussoort werd gekenmerkt door vele ups en downs.

Als er een nieuwe heersersoort opkwam, leefde die een tijdje totdat er een nieuwere en sterkere soort kwam, die de achteruitgang en het uitsterven van de vorige veroorzaakte.

"Eerdere studies van anderen hebben verschillende methoden gebruikt om de conclusie te trekken dat de dinosauriërs hoe dan ook zouden zijn uitgestorven, omdat ze tegen het einde van het Krijt in verval raakten.

Wij tonen echter aan dat als je de dataset uitbreidt met meer recente dinosaurusfamilies en een bredere set dinosaurustypes, de resultaten niet allemaal op deze conclusie wijzen - in feite doet slechts ongeveer de helft dat", zei Joe Bonsor, de hoofdauteur van de studie in een verklaring.

Bonsor en zijn onderzoeksgroep steunen niet de theorie dat de dinosauriërs ten tijde van K-Pg in verval waren.

Zij beweren dat als de asteroïde niet op het schiereiland Yucatán was ingeslagen, de dinosauriërs zouden zijn blijven opkomen en evolueren, en voortdurend over de planeet Aarde zouden hebben geheerst. 

Bonsor erkent echter dat "de grotendeels onvermijdelijke vertekeningen in het fossielenbestand en het gebrek aan gegevens vaak een achteruitgang van soorten laten zien", maar tegelijkertijd, zegt hij, kan de wetenschap de realiteit van die tijd niet volledig begrijpen.

"We zullen misschien nooit de werkelijke evolutiesnelheid van de dinosauriërs kennen, want de enige manier om het zeker te weten is de gaten in de gegevens op te vullen om het beste antwoord te krijgen, en we denken gewoon dat we er nog niet zijn," zegt Bonsor.

Zonder de K-Pg uitsterving zou het reptielentijdperk misschien nooit zijn geëindigd, en zouden de zoogdieren nooit zijn geëvolueerd of nieuwe niches op het land hebben veroverd, wat zou hebben geleid tot de wereld zoals we die nu kennen.

Als de dinosauriërs om een of andere reden hadden overleefd, en wij samenleven, zou het zijn zoals een van de hoofdpersonen van de film Jurassic World the Fallen Kingdom, zei: "...de eerste keer dat je een dinosaurus ziet, is het als een wonder, je leest erover in boeken, je ziet de botten in musea, maar je gelooft het niet echt.

Het zijn net mythen. En dan zie je, die eerste leeft".

Gelukkig zien we - in tegenstelling tot wat er in de film gebeurt - geen enkele dinosaurus levend, en zal het voor ons en voor wetenschappers een raadsel blijven wat er werkelijk is gebeurd.

Voorlopig zijn fossiele studies de enige manier om de realiteit van de dinosaurus beter te begrijpen.  

Ja iedereen, Mind the Graph heeft dinosaurus illustraties voor u om te gebruiken. U kunt ze gebruiken om uw onderzoek te tonen in een visuele en aantrekkelijke manier. 

Met Mind the Graph kunt u illustraties, infographics templates, en grafische samenvattingen met behulp van onze illustraties galerij beschikbaar, van aardwetenschappen naar aardrijkskunde.

Maar als u een zeer specifieke illustratie nodig hebt, ontwerpen wij die voor u! Als u niet de perfecte middelen kunt vinden om uw wetenschap te communiceren, kunt u rekenen op onze dienst op aanvraag. Allemaal speciaal voor u gemaakt door professionele ontwerpers en samengesteld door ons wetenschapsteam.

Begin met het gebruik van Mind the Graph op dit moment

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen