Hoe vaak hoor je op het nieuws dat een nieuwe bevinding gebaseerd is op "wetenschappelijke informatie"?

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om dagelijks op de hoogte te zijn van de ontwikkeling van wetenschappelijke onderzoeken. Nieuwszenders brengen voortdurend wat er in de wetenschappelijke wereld leeft en promoten enkele van de meest relevante ontdekkingen voor het lekenpubliek.

Maar niet vaak horen we tegenstrijdige berichten die een vraagteken zetten bij de waarheidsgetrouwheid van de wetenschap. Niet alleen zijn sommige bevindingen zo moeilijk te geloven dat we wetenschappelijke informatie gaan associëren met populaire geruchten.

John Oliver wees deze week in zijn show op de gevolgen van onware of onvolledige wetenschappelijke informatie en hoe de media daarin een grote rol spelen:

De toespraak van John Oliver sloot goed aan bij het algemene gevoel. Tegenwoordig twijfelen de meeste mensen aan de informatie waarin ze kunnen geloven en aan de betrouwbaarheid van de wetenschap. Ook al was de kritiek vooral gericht op media en mensen die de markt van "wetenschappelijke roddels" voeden, wetenschappelijke communicatie is een echt probleem.

Natuurlijk kunnen de media een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van wetenschappelijke informatie. Toch zijn zij niet de meest bekwame professionals om dit te doen. Wie zijn de meest bereide professionals om wetenschappelijke informatie over te brengen? Wel, wetenschappers!

Het probleem is dat de wetenschappelijke gemeenschap zeer gesloten is binnen haar eigen publiek - wat een beetje vreemd kan klinken als we bedenken dat het voornaamste doel van de wetenschap is de mensheid positief te beïnvloeden. Wetenschappers hebben de belangrijkste rol in het communiceren van wetenschappelijke informatie. We zien echter nauwelijks dat wetenschappers proberen het lekenpubliek te bereiken om mensen te informeren over hun nieuwe ontdekkingen.infographic63724 (2)

 

Als de meesten van ons niet de kans krijgen om op TV te komen en over onze bevindingen te praten, moeten we een manier vinden om goed onderbouwde informatie te verspreiden en het lekenpubliek te bereiken.
De ontwikkeling van de communicatie zelf kan ons daarbij helpen. Aangezien sociale media verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de informatie-uitwisseling, zouden wetenschappers deze snelle en efficiënte instrumenten kunnen gebruiken om waarheidsgetrouwe informatie over wetenschappelijk werk te verspreiden.

Veel wetenschappers hebben daar al een manier voor gevonden. Van PhD Comics naar Nature Reviews Facebook paginaAlle wetenschappelijke informatie die door wetenschappers wordt gedeeld, is een grote stap om de wetenschap gemakkelijk en betrouwbaar te houden.

wetenschappelijke informatie

Interactieve hulpmiddelen zoals afbeeldingen, illustraties, video's, infographics en grafische samenvattingen kunnen ons helpen om complexe informatie om te zetten in iets dat deelbaar is, iets dat leken kunnen begrijpen.

We zouden de media ons onderzoek niet laten ontwikkelen, toch? Waarom laten we hen dan onze belangrijkste bevindingen voor ons verspreiden?

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen