Cât de des auziți la știri că o nouă descoperire se bazează pe "informații științifice"?

Nu trebuie să fii om de știință pentru a fi conștient de evoluția cercetărilor științifice din fiecare zi. Canalele de știri publică în mod constant ceea ce este în vogă în lumea științifică și promovează unele dintre cele mai relevante descoperiri pentru publicul profan.

Cu toate acestea, nu de multe ori auzim știri contradictorii care pun sub semnul întrebării veridicitatea științei. Nu numai, unele descoperiri sunt atât de greu de crezut încât începem să asociem informațiile științifice cu zvonurile populare.

În emisiunea sa din această săptămână, John Oliver a subliniat consecințele informațiilor științifice false sau incomplete și rolul major al mass-media în acest sens:

Discursul lui John Oliver a fost bine aliniat la sensul general. În zilele noastre, majoritatea oamenilor se îndoiesc de informațiile în care pot crede și de cât de demnă de încredere este cu adevărat știința. Chiar dacă criticile au vizat în principal mass-media și persoanele care alimentează piața "bârfelor științifice", comunicarea științifică este o problemă reală.

Cu siguranță că mass-media poate avea un rol major în răspândirea informațiilor științifice. Cu toate acestea, ei nu sunt cei mai capabili profesioniști în acest sens. Care sunt profesioniștii cei mai pregătiți pentru a comunica informații științifice? Ei bine, oamenii de știință!

Problema este că comunitatea științifică este foarte închisă în interiorul propriului public - ceea ce poate suna puțin ciudat dacă luăm în considerare faptul că scopul principal al științei este de a avea un impact pozitiv asupra omenirii. Oamenii de știință au cel mai important rol în comunicarea informațiilor științifice. Cu toate acestea, cu greu vedem oameni de știință care încearcă să ajungă la publicul larg cu scopul de a informa oamenii despre noile lor descoperiri.infographic63724 (2)

 

Având în vedere că majoritatea dintre noi nu vor avea posibilitatea de a merge la televizor și de a vorbi despre descoperirile noastre, trebuie să găsim o modalitate de a răspândi informații bine fundamentate și de a ajunge la publicul profan.
Dezvoltarea comunicării în sine ne poate ajuta în această sarcină. Deoarece mediile sociale sunt responsabile pentru o mare parte din schimbul de informații, oamenii de știință ar putea folosi aceste instrumente rapide și eficiente pentru a răspândi informații veridice despre activitatea științifică.

Mulți oameni de știință au găsit deja modalități de a face acest lucru. De la Benzile desenate de doctorat la Pagina de Facebook Nature Reviews, toate informațiile științifice împărtășite de oamenii de știință sunt un pas mare pentru a menține știința ușoară și demnă de încredere.

informații științifice

Instrumente interactive cum ar fi imaginile, ilustrațiile, videoclipurile, infografiile și rezumatele grafice ne pot ajuta să transformăm informațiile complexe în ceva partajabil; ceva la care profanii se pot raporta și pe care îl pot înțelege.

Nu am lăsa presa să ne dezvolte cercetările, nu? Atunci de ce îi lăsăm să ne răspândească principalele constatări în locul nostru?

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane