Kuinka usein kuulette uutisissa, että jokin uusi löydös perustuu "tieteelliseen tietoon"?

Sinun ei tarvitse olla tiedemies ollaksesi tietoinen tieteellisten tutkimusten kehityksestä joka päivä. Uutiskanavat julkaisevat jatkuvasti, mitä tieteellisessä maailmassa tapahtuu, ja mainostavat joitakin tärkeimpiä löytöjä maallikkoyleisölle.

Emme kuitenkaan usein kuule ristiriitaisia uutisia, jotka kyseenalaistavat tieteen todenperäisyyden. Joitakin havaintoja on niin vaikea uskoa, että alamme liittää tieteellistä tietoa suosittuihin huhuihin.

John Oliver huomautti tällä viikolla ohjelmassaan, mitä seurauksia väärillä tai epätäydellisillä tieteellisillä tiedoilla on ja miten medialla on merkittävä rooli siinä:

John Oliverin puhe oli hyvin linjassa yleisen käsityksen kanssa. Nykyään suurin osa ihmisistä epäilee, mihin tietoon he voivat uskoa ja kuinka luotettava tiede todella on. Vaikka kritiikki kohdistui lähinnä tiedotusvälineisiin ja ihmisiin, jotka ruokkivat "tieteellisten juorujen" markkinoita, tiedeviestintä on todellinen ongelma.

Tiedotusvälineillä voi varmasti olla merkittävä rooli tieteellisen tiedon levittämisessä. Ne eivät kuitenkaan ole siihen kaikkein kyvykkäimpiä ammattilaisia. Ketkä ovat kaikkein valmiimpia ammattilaisia välittämään tieteellistä tietoa? No, tutkijat!

Ongelmana on, että tiedeyhteisö on hyvin sulkeutunut oman yleisönsä sisällä - mikä voi kuulostaa hieman oudolta, jos otamme huomioon, että tieteen ensisijaisena tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti ihmiskuntaan. Tutkijoilla on tärkein rooli tieteellisen tiedon välittämisessä. Emme kuitenkaan juurikaan näe tutkijoiden yrittävän tavoittaa maallikkoyleisöä ja pyrkivän tiedottamaan ihmisille uusista löydöksistään.infographic63724 (2)

 

Kun suurimmalla osalla meistä ei ole mahdollisuutta mennä televisioon puhumaan löydöksistämme, meidän on löydettävä keino levittää hyvin perusteltua tietoa ja tavoittaa maallikkoyleisö.
Viestinnän kehittäminen itsessään voi auttaa meitä tässä tehtävässä. Koska sosiaaliset mediat vastaavat valtavasta osasta tiedonvaihtoa, tutkijat voisivat käyttää näitä nopeita ja tehokkaita välineitä levittääkseen totuudenmukaista tietoa tieteellisestä työstä.

Monet tiedemiehet ovat jo löytäneet keinonsa tehdä niin. Osoitteesta PhD Comics osoitteeseen Nature Reviews Facebook-sivu, kaikki tutkijoiden jakamat tieteelliset tiedot ovat suuri askel tieteen helppouden ja luotettavuuden säilyttämiseksi.

tieteelliset tiedot

Interaktiiviset työkalut kuten kuvat, kuvitukset, videot, infografiikat ja graafiset tiivistelmät voivat auttaa meitä muuttamaan monimutkaisen tiedon joksikin jaettavaksi, johon maallikot voivat samaistua ja jonka he voivat ymmärtää.

Emmehän antaisi median kehittää tutkimustamme? Miksi siis annamme heidän levittää tärkeimpiä havaintojamme puolestamme?

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit