Alimente sănătoase pentru creier

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă în fiecare zi cel puțin o jumătate de porție de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi căpșuni, citrice și ardei, par să aibă un risc scăzut de declin cognitiv.

Flavonoidele de tip flavonă și antocianină ar putea avea cele mai mari efecte antiinflamatorii din studiu. În acest studiu, scopul lor a fost de a examina dacă flavonoidele alimentare sunt legate de declinul cognitiv subiectiv (SCD).

Check out Galeria Mind the Graph ilustrații legate de subiectul acestui articol de blog. Faceți clic pe imaginea de mai jos!

Ilustrații cu alimente și fructe din galeria Mind the Graph.

O poveste colorată despre mâncare

Cunoscute ca antioxidanți puternici, flavonoidele sunt compuși naturali care se găsesc în plante.

Acești compuși apar și în vin, ceai și ciocolată. Cu ajutorul flavonoidelor vă puteți proteja organismul împotriva toxinelor zilnice.

Un flavonoid poate fi împărțit în diferite subgrupuri, în funcție de faptul dacă inelul benzenic este atașat la inelul carbonic sau de gradul de desaturare și oxidare la care a fost supus inelul carbonic. 

Subgrupurile sunt flavone, flavonoli, flavanone, flavanonoli, flavanonoli, catechine, antociani și calconii.

Cercetătorii acestui studiu consideră că flavonoidele sunt antioxidanți puternici care ajută la încetinirea declinului cognitiv legat de îmbătrânire. 

Acest studiu a demonstrat că schimbările în dietă pot reduce declinul cognitiv cu 20-25%.

Lista de alimente pentru creier

În plus, flavonoidele au fost studiate individual. Flavonele, compuși naturali care se găsesc în condimente și în fructele și legumele de culoare portocalie sau galbenă, au arătat cele mai mari beneficii asupra funcției cognitive, similar cu reducerea riscului de declin cognitiv cu trei până la patru ani.

Fiecare porție de 100 g de piper conține aproximativ 5 mg de flavone. O sursă de antociani poate fi găsită în afine, cireșe și mure. Fiecare porție de 100 de grame de afine are aproximativ 164 mg de antociani.

La studiu au participat 49.493 de femei și 27.842 de bărbați cu vârste medii de 48 și 51 de ani la momentul începerii studiului. Urmărind timp de mai bine de 20 de ani, oamenii au răspuns la mai multe chestionare de frecvență alimentară. 

Fiecare tip de flavonoid a fost împărțit la frecvența sa pentru a calcula aportul său. În timpul studiului, fiecare participant și-a evaluat de două ori propriile capacități cognitive, inclusiv: "Ați spune că aveți dificultăți în a vă aminti evenimente recente?" și "Vă este dificil să vă amintiți o listă scurtă de elemente?".

Utilizarea OTP presupune evaluarea memoriei unei persoane într-un stadiu în care aceasta a suferit suficiente pierderi de memorie pentru a ști că are probleme, dar nu neapărat suficient de grave pentru a fi detectate de un test de screening.

Potrivit studiului, persoanele cu cel mai ridicat 20% al consumului de flavonoide au consumat aproximativ 600 de miligrame (mg) pe zi, în timp ce persoanele cu cel mai scăzut 20% au consumat aproximativ 150 mg zilnic. În studiile care au ajustat factorii legați de vârstă și de nutriție, flavonoidele au fost asociate cu un risc mai mic de declin cognitiv. Declinul cognitiv auto-raportat a fost 20% mai scăzut în grupul de consumatori de flavonoide cu un nivel ridicat de flavonoide decât în grupul de consumatori cu un nivel scăzut de flavonoide.

Participanții la studiu care au obținut cele mai bune rezultate au consumat în medie o jumătate de porție de citrice pe zi, printre care portocale, grapefruit, suc de grapefruit, pere și mere. Este posibil ca și alte substanțe fitochimice să contribuie la acest efect, dar pentru un beneficiu neuroprotector pe termen lung, o dietă bogată în flavonoide, în special flavone și antociani, pare a fi o idee bună.

legume și fructe de afișare fotografie
Sursa imaginii: Unsplash de Tom Brunberg.

Este posibil să se stabilească o relație de protecție cu flavonoidele în orice moment, deoarece cercetările arată că nu contează indiferent de momentul în care au fost introduși compușii. Așa că dați-i drumul și mâncați și beți toate acele fructe și legume colorate.

Puteți afla mai multe despre această descoperire consultând referințele de mai jos.

Yeh, Tian-Shin, et al. "Aportul de proteine alimentare pe termen lung și declinul cognitiv subiectiv la bărbații și femeile din SUA". The American Journal of Clinical Nutrition (2021). DOI: 10.1212/WNL.0000000000012454

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane