Oamenii de știință de la Universitatea Yale au ținut creierul de porc în viață în afara corpului timp de câteva ore după moarte. Lucrarea Restabilirea circulației cerebrale și a funcțiilor celulare ore post-mortem explică experimentul cu ajutorul creierului de porc, care poate aduce lumină în cercetarea leziunilor cerebrale. Revista Nature publicat documentul la 17 aprilie.

"În cea mai mare parte a istoriei umane, moartea a fost foarte simplă". spune Christof Koch. Acesta este președintele și cercetătorul șef al Institutului Allen pentru Știința Creierului din Seattle, Washington. "Acum, trebuie să ne întrebăm ce este ireversibil." 

Nu există nicio comunicare între neuronii din aceste creiere, așa că nu exista conștiință. Dar celulele erau vii - și numai acest lucru este o descoperire foarte importantă.

"Anterior, descoperirile au arătat că, practic, în câteva minute, celulele suferă un proces de moarte celulară" a declarat Nenad Sestan, neurologul de la Yale care a condus cercetarea, în timpul unei conferințe de presă. "Ceea ce arătăm este că procesul de moarte celulară este un proces gradual, în trepte, iar unele dintre aceste procese pot fi fie amânate, fie conservate, fie chiar inversate."

Experimentul cu leziuni cerebrale

Potrivit revistei Nature Magazine, cercetătorii au testat cât de bine s-au descurcat creierele pe parcursul unei perioade de șase ore. Ei au constatat că neuronii și alte celule cerebrale au repornit funcțiile metabolice normale, cum ar fi consumul de zahăr și producerea de dioxid de carbon. De asemenea, sistemul imunitar al creierelor părea să funcționeze. Structurile celulelor individuale și secțiunile creierului au fost păstrate. În schimb, celulele din creierele de control, care nu au primit soluția bogată în nutrienți și oxigen, s-au prăbușit. Iar atunci când oamenii de știință au aplicat electricitate la mostre de țesut din creierele tratate, au descoperit că neuronii individuali puteau încă să transmită un semnal.

Oamenii de știință au creat un sistem numit BrainEx, special conceput pentru a atenua unele dintre procesele responsabile de degradarea țesuturilor din creierele postmortem. Sistemul presupune pomparea unei soluții numite perfuzat BEx. Soluția este un amestec brevetat de agenți de protecție, stabilizare și contrast, care acționează ca înlocuitori ai sângelui. Perfuzatul conține, de asemenea, substanțe chimice care opresc oxidarea țesutului corporal, care oprește apoptoza. De asemenea, conține un blocant al activității neuronale, al cărui scop este dublu. Ei au pompat soluția în arterele principale ale creierului izolat la temperatura normală a corpului.

 

porci
Figura din articol arată cum a fost conectat un întreg creier la dispozitivul BEx. Conectarea creierului porcin la sistemul de perfuzie s-a făcut prin linii arteriale. 

 

Cercetătorii au folosit aproximativ 300 de capete de porc de la un abator al Departamentului de Agricultură al SUA. După ce a optimizat tehnologia, echipa a conectat 32 de creiere de porc la sistemul BrainEx. Ei au realizat conexiunea la 4 ore după ce porcii au fost uciși și după ce au scos creierele din cranii. Această rețea computerizată de pompe, încălzitoare și filtre a controlat fluxul, temperatura și o soluție de perfuzat brevetată timp de șase ore.

Un infografic pentru a înțelege experimentul

 

preview_77833 (2)

 

Am creat infograficul folosind Mind the Graph. Dacă doriți să folosiți ilustrații științifice atractive pentru a ajunge la mai multe persoane cu cercetările dumneavoastră, puteți folosi și mind the Graph!

previzualizare_250

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane