Sistemul urinar colaborează cu plămânii, pielea și intestinele pentru a menține echilibrul substanțelor chimice și al apei din organism. Adulții elimină aproximativ 27 până la 68 de uncii de lichid (800 până la 2.000 de mililitri) pe zi. Aceste date se bazează pe un aport zilnic tipic de lichide de 68 de uncii (2 litri), National Institutes of Health (NIH). Pe lângă aceasta, alți factori în funcționarea sistemului urinar includ lichidul pierdut prin transpirație și respirație. În plus, anumite tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele care sunt folosite uneori pentru a trata hipertensiunea arterială, pot afecta, de asemenea, cantitatea de urină pe care o persoană o produce și o elimină. Unele băuturi, cum ar fi cafeaua și alcoolul, pot provoca, de asemenea, o urinare crescută la unele persoane. Atunci când un organ urinar prezintă o funcționare defectuoasă, se pot dezvolta boli ale sistemului urinar.

Sistemul urinar este format din toate organele implicate în formarea și eliberarea urinei. Aceste organe sunt rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Cu toate acestea, în această postare mă voi concentra asupra rinichilor, deoarece aceștia sunt responsabili de producerea urinei. Prin urmare, înainte de a vorbi despre bolile urinare, haideți să aruncăm o privire asupra structurii sănătoase a rinichilor:

previzualizare_69786

Rinichii sunt două organe în formă de fasole care se găsesc la vertebrate. Nefronul este unitatea structurală și funcțională a rinichiului. Fiecare rinichi uman adult conține aproximativ 1 milion de nefroni. Rinichiul participă la controlul volumului diferitelor compartimente de lichide corporale, al osmolalității fluidelor, al echilibrului acido-bazic, al diferitelor concentrații de electroliți și la eliminarea toxinelor.

Boli ale sistemului urinar 

Megauretere

Un megaureter ("ureter mare") este atunci când ureterul este mai larg decât în mod normal. Acest lucru poate rezulta dintr-o anomalie a ureterului în sine (primară) sau din cauza blocării vezicii urinare (secundară). Diferitele tipuri de megauretere sunt descrise mai jos.

Megaureter obstrucționat primar
Acest tip este atunci când ureterul este prea subțire în locul în care intră în vezica urinară. Acest blocaj face ca ureterul să se lărgească mai sus. Îngustarea poate deteriora rinichiul în timp. Problema poate fi rezolvată prin intervenție chirurgicală. Este important să vă consultați cu furnizorul de servicii medicale chiar dacă simptomele se ameliorează.

Megauretere secundare
Aceștia sunt megaureteri care apar ca urmare a altor probleme de sănătate. Unele dintre aceste probleme de sănătate care cauzează megaureteri sunt:

  • valve uretrale posterioare (un blocaj în uretra masculină)
  • Sindromul burții prune
  • vezica urinară neurogenă (spina bifida, leziuni ale măduvei spinării etc.)
previzualizare_69789

Boli renale

În cele mai multe cazuri, alte probleme de sănătate pot provoca insuficiență renală, prin deteriorarea permanentă a rinichilor, încetul cu încetul, în timp. Prin urmare, atunci când rinichii sunt afectați, este posibil ca aceștia să nu funcționeze la fel de bine cum ar trebui. Dacă deteriorarea continuă să se agraveze, pacientul poate dezvolta o boală renală cronică. Boala cronică de rinichi deteriorează încet, pe parcursul mai multor ani, nefronii. Mai mult, insuficiența renală este ultimul (cel mai grav) stadiu al bolii cronice de rinichi. Acesta este motivul pentru care insuficiența renală se mai numește și boală renală în stadiu terminal.

Majoritatea bolilor sistemului urinar atacă nefronii. Această afectare poate face ca rinichii să nu mai poată elimina deșeurile. Cauzele pot include probleme genetice, leziuni sau medicamente. Aveți un risc mai mare de boală de rinichi dacă aveți diabet, tensiune arterială ridicată sau un membru apropiat al familiei cu boală de rinichi.

previzualizare_69819

Cum să arătați datele științifice folosind rezumate grafice frumoase

Am creat toate aceste cifre cu ajutorul graficului mind the graph. Dacă doriți să vă îmbunătățiți comunicarea în domeniul științei, puteți folosi mind the graph pentru a crea și voi rezumatele grafice. Mai mult, puteți crea prezentări și postere științifice în Mind the graph.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane