De urinewegen werken samen met de longen, de huid en de darmen om het evenwicht van chemicaliën en water in het lichaam te bewaren. Volwassenen elimineren ongeveer 27 tot 68 liter vocht per dag. Deze gegevens zijn gebaseerd op een typische dagelijkse vochtinname van 68 ounces (2 liter), National Institutes of Health (NIH). Daarnaast zijn andere factoren voor de werking van het urinesysteem onder meer vochtverlies door transpiratie en ademhaling. Daarnaast kunnen bepaalde soorten medicijnen, zoals diuretica die soms worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, ook invloed hebben op de hoeveelheid urine die iemand produceert en uitscheidt. Sommige dranken, zoals koffie en alcohol, kunnen bij sommige mensen ook leiden tot meer plassen. Wanneer een urine-orgaan slecht functioneert, kunnen zich ziekten van het urinewegstelsel ontwikkelen.

Het urinewegstelsel bestaat uit alle organen die betrokken zijn bij de vorming en afgifte van urine. Deze organen zijn de nieren, de urineleiders, de blaas en de urinebuis. In dit artikel richt ik me echter op de nieren, omdat die verantwoordelijk zijn voor de urineproductie. Laten we daarom eerst eens kijken naar de gezonde nierstructuur, voordat we het over urinewegaandoeningen hebben:

voorbeeld_69786

De nieren zijn twee boonvormige organen die voorkomen bij gewervelde dieren. Het nefron is de structurele en functionele eenheid van de nier. Elke volwassen menselijke nier bevat ongeveer 1 miljoen nefronen. De nier is betrokken bij de controle van het volume van verschillende compartimenten van het lichaamsvocht, de osmolaliteit van het vocht, het zuur-base-evenwicht, verschillende elektrolytenconcentraties en de verwijdering van toxines.

Urinewegaandoeningen 

Megaureters

Van een megaureter ("grote urineleider") is sprake wanneer een urineleider breder is dan normaal. Dit kan het gevolg zijn van een afwijking van de urineleider zelf (primair) of van een verstopping van de blaas (secundair). De verschillende soorten megaureters worden hieronder beschreven.

Primaire verstopte Megaureter
Bij dit type is de urineleider te dun waar hij de blaas binnenkomt. Door deze verstopping wordt de urineleider verder naar boven toe breder. De vernauwing kan de nier na verloop van tijd beschadigen. Het probleem kan worden verholpen met een operatie. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen, ook als de symptomen verbeteren.

Secundaire Megaureters
Dit zijn megaureters die opduiken als gevolg van andere gezondheidsproblemen. Enkele van deze gezondheidsproblemen die megaureters veroorzaken zijn:

  • achterste urethrale kleppen (een blokkade in de mannelijke plasbuis)
  • pruimbuiksyndroom
  • neurogene blaas (spina bifida, ruggenmergletsel, enz.)
voorbeeld_69789

Nierziekten

In de meeste gevallen kunnen andere gezondheidsproblemen nierfalen veroorzaken, doordat de nieren in de loop der tijd beetje bij beetje blijvende schade oplopen. Als de nieren beschadigd zijn, kunnen ze minder goed werken. Als de schade blijft toenemen, kan de patiënt een chronische nierziekte ontwikkelen. Chronische nierziekte beschadigt de nefronen langzaam over meerdere jaren. Bovendien is nierfalen het laatste (ernstigste) stadium van een chronische nierziekte. Daarom wordt nierfalen ook wel nierziekte in het eindstadium genoemd.

De meeste ziekten van het urinewegstelsel tasten de nefronen aan. Door deze schade kunnen de nieren de afvalstoffen niet meer verwijderen. Oorzaken kunnen genetische problemen, verwondingen of geneesmiddelen zijn. U hebt een hoger risico op een nierziekte als u diabetes of een hoge bloeddruk hebt, of als een naast familielid een nierziekte heeft.

voorbeeld_69819

Hoe wetenschappelijke gegevens weergeven met mooie grafische samenvattingen

Ik heb al deze figuren gemaakt met mind the graph. Als u uw communicatie in de wetenschap wilt verbeteren, kunt u mind the graph ook gebruiken om uw grafische samenvattingen te maken. Bovendien kunt u in Mind the graph presentaties en wetenschappelijke posters maken.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen