Urinsystemet arbejder sammen med lungerne, huden og tarmene om at opretholde balancen mellem kemikalier og vand i kroppen. Voksne udskiller mellem 800 og 2.000 milliliter væske om dagen. Disse data er baseret på et typisk dagligt væskeindtag på 2 liter (68 ounces), National Institutes of Health (NIH). Derudover er der andre faktorer, der påvirker urinsystemets funktion, herunder væsketab gennem sved og vejrtrækning. Derudover kan visse typer medicin, såsom diuretika, der nogle gange bruges til at behandle forhøjet blodtryk, også påvirke mængden af urin, en person producerer og udskiller. Nogle drikkevarer, såsom kaffe og alkohol, kan også forårsage øget vandladning hos nogle mennesker. Når et urinorgan fungerer dårligt, kan det udvikle sygdomme i urinvejene.

Urinsystemet består af alle de organer, der er involveret i dannelsen og frigivelsen af urin. Disse organer er nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret. I dette indlæg vil jeg dog fokusere på nyrerne, da de er ansvarlige for urinproduktionen. Lad os derfor tage et kig på den sunde nyrestruktur, før vi taler om urinvejssygdomme:

preview_69786

Nyrerne er to bønneformede organer, der findes hos hvirveldyr. Nefronet er den strukturelle og funktionelle enhed i nyren. Hver nyre i et voksent menneske indeholder omkring 1 million nefroner. Nyrerne deltager i kontrollen af volumenet af forskellige kropsvæsker, væskernes osmolalitet, syre-base-balancen, forskellige elektrolytkoncentrationer og fjernelse af toksiner.

Sygdomme i urinvejene 

Megaureters

En megaureter ("stor urinleder") er, når en urinleder er bredere end normalt. Det kan skyldes en abnormitet i selve urinlederen (primær) eller at blæren er blokeret (sekundær). De forskellige typer af megaureter er beskrevet nedenfor.

Primær obstrueret megaureter
Denne type er, når urinlederen er for tynd, der hvor den går ind i blæren. Denne blokering får urinlederen til at blive bredere længere oppe. Forsnævringen kan skade nyren over tid. Problemet kan løses med en operation. Det er vigtigt at følge op med din læge, selv om symptomerne bliver bedre.

Sekundære Megauretere
Det er megauretere, der opstår som følge af andre helbredsproblemer. Nogle af disse helbredsproblemer, der forårsager megaureters, er:

  • posteriore urethrale ventiler (en blokering i det mandlige urinrør)
  • sveskemave-syndrom
  • neurogen blære (spina bifida, rygmarvsskade osv.)
preview_69789

Nyresygdomme

I de fleste tilfælde kan andre helbredsproblemer forårsage nyresvigt ved at gøre permanent skade på nyrerne lidt efter lidt over tid. Når nyrerne er beskadigede, fungerer de derfor måske ikke så godt, som de burde. Hvis skaden fortsætter med at blive værre, kan patienten udvikle kronisk nyresygdom. Kronisk nyresygdom beskadiger nefronerne langsomt over flere år. Desuden er nyresvigt det sidste (mest alvorlige) stadie af kronisk nyresygdom. Det er derfor, nyresvigt også kaldes nyresygdom i slutstadiet.

De fleste sygdomme i urinvejene angriber nefronerne. Denne skade kan efterlade nyrerne ude af stand til at fjerne affaldsstoffer. Årsagerne kan være genetiske problemer, skader eller medicin. Du har en højere risiko for nyresygdom, hvis du har diabetes, forhøjet blodtryk eller et nært familiemedlem med nyresygdom.

preview_69819

Sådan viser du videnskabelige data ved hjælp af smukke grafiske abstracts

Jeg har lavet alle disse figurer ved hjælp af mind the graph. Hvis du vil forbedre din kommunikation inden for videnskab, kan du også bruge mind the graph til at lave dine grafiske abstracts. Desuden kan du lave præsentationer og videnskabelige plakater i Mind the graph.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner