Luna mai este luna conștientizării bolii celiace, o dată care atrage atenția asupra bolii celiace. Cercetători din întreaga lume studiază în fiecare zi boala celiacă, căutând o calitate mai bună a vieții pentru pacienții lor. Și s-au descoperit deja multe lucruri.

Prin urmare, pe lângă cercetare și date solide, este importantă o bună comunicare între oamenii de știință, mass-media și populație. Știrile false, informațiile greșite sau incomplete pot înrăutăți foarte mult viața celor care au boala sau se află în faza de diagnosticare. Considerăm că o bună comunicare în domeniul științei este foarte importantă pentru progresul cunoștințelor științifice și pentru bunăstarea populației.  

O modalitate de îmbunătățire a comunicării științifice este utilizarea resurselor vizuale, cum ar fi infografiile, videoclipurile sau rezumatele grafice. Vă puteți prezenta datele într-un mod concis și frumos.

Echipa noastră a realizat un infografic pentru a prezenta informații despre boala celiacă, pe baza cercetărilor științifice.

 Mai întâi de toate, ce este boala celiacă?

Este o tulburare autoimună care provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire din cauza consumului de gluten. Există un factor genetic, iar unele persoane sunt predispuse genetic să aibă boala celiacă.

Aproximativ 95% dintre persoanele cu boală celiacă au fie varianta HLA-DQ2, fie (mai rar) alela HLA-DQ8. Cu toate acestea, aproximativ 20-30% dintre persoanele fără boală celiacă au moștenit, de asemenea, oricare dintre aceste alele. Datele sugerează că sunt necesari factori suplimentari pentru ca boala celiacă să se dezvolte; adică, alela de risc HLA predispozantă este necesară, dar nu suficientă pentru a dezvolta boala.

Atunci când persoanele cu această tulburare mănâncă gluten (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz), există un răspuns imunitar prin reacția la gliadine și glutenine (proteinele glutenului) care atacă celulele intestinului subțire. Aceste atacuri provoacă leziuni asupra vilozităților, care favorizează absorbția nutrienților. Vilozitățile deteriorate se scurtează și, în cele din urmă, se aplatizează, astfel încât nutrienții nu pot fi absorbiți în mod corespunzător în organism.

 

Ce trebuie să se schimbe dacă aveți o boală celiacă?

Nu există un tratament pentru boala celiacă. Prin urmare, cel mai frecvent tratament este respectarea pe tot parcursul vieții a unei diete stricte fără gluten, care ajută la gestionarea simptomelor și promovează vindecarea intestinală.

boala celiacă

De ce avem nevoie de o lună de conștientizare a celiacilor?

Se estimează că boala celiacă afectează 1 din 100 de persoane din întreaga lume.

Există milioane de oameni nediagnosticați. Multe dintre semnele și simptomele sale sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că pot apărea în multe tulburări.

În medie, diagnosticul este pus abia după 6-10 ani de la debutul simptomelor. Aceasta este o problemă din cauza riscului de complicații de sănătate pe termen lung.

Unele persoane suferă de boala celiacă silențioasă, în care nu prezintă niciun simptom al acestei afecțiuni. Cu toate acestea, persoanele cu boala celiacă silențioasă au în sânge proteine imune (anticorpi) care sunt frecvente în această boală. De asemenea, aceștia prezintă leziuni inflamatorii la nivelul intestinului subțire, care pot fi detectate cu ajutorul unei biopsii.

Dacă sunteți îngrijorat că aveți boala celiacă, mergeți la medic. Numai un medic poate pune un diagnostic corect.

 

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane