Toukokuu on keliakiatietoisuuskuukausi, jolloin kiinnitetään huomiota keliakiaan. Tutkijat eri puolilta maailmaa tutkivat keliakiaa päivittäin ja pyrkivät parantamaan potilaidensa elämänlaatua. Paljon on jo löydetty.

Siksi tutkimuksen ja vankkojen tietojen lisäksi on tärkeää, että tutkijoiden, tiedotusvälineiden ja kansalaisten välillä on hyvä viestintä. Väärät uutiset, väärät tai puutteelliset tiedot voivat pahentaa sairauden sairastaneiden tai diagnoosivaiheessa olevien elämää huomattavasti. Uskomme, että hyvä tiedeviestintä on erittäin tärkeää tieteellisen tiedon edistymisen ja väestön hyvinvoinnin kannalta.  

Yksi tapa parantaa tiedeviestintää on käyttää visuaalisia resursseja, kuten infografiikkaa, videoita tai graafisia tiivistelmiä. Voit esittää tietosi tiiviisti ja kauniisti.

Tiimimme on laatinut infograafin, jossa esitellään keliakiaa koskevia tietoja tieteellisten tutkimusten perusteella.

 Ensinnäkin, mikä on keliakia?

Se on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa gluteenin kulutuksen aiheuttamia vaurioita ohutsuolessa. Siihen liittyy geneettinen tekijä, ja jotkut ihmiset ovat geneettisesti alttiita sairastamaan keliakiaa.

Noin 95% keliakiaa sairastavista ihmisistä on joko HLA-DQ2-alleeli tai (harvemmin) HLA-DQ8-alleeli. Kuitenkin noin 20-30% ihmisistä, joilla ei ole keliakiaa, on myös perinyt jommankumman näistä alleeleista. Tiedot viittaavat siihen, että keliakian kehittymiseen tarvitaan muita tekijöitä; toisin sanoen altistava HLA-riskialleeli on välttämätön mutta ei riittävä taudin kehittymiseen.

Kun tätä häiriötä sairastavat syövät gluteenia (vehnän, rukiin ja ohran sisältämä proteiini), syntyy immuunivaste reaktiolla gliadineihin ja gluteniineihin (gluteeniproteiineihin), jotka hyökkäävät ohutsuolen soluihin. Nämä hyökkäykset aiheuttavat vaurioita suoliston soluille, jotka edistävät ravintoaineiden imeytymistä. Vaurioituneet suolen suulakkeet lyhenevät ja lopulta litistyvät, joten ravintoaineet eivät pääse imeytymään kunnolla elimistöön.

 

Mitä on muutettava, jos sinulla on keliakia?

Keliakiaan ei ole parannuskeinoa. Siksi yleisin hoito on elinikäinen tiukan gluteenittoman ruokavalion noudattaminen, joka auttaa hallitsemaan oireita ja edistää suoliston paranemista.

keliakia

Miksi tarvitsemme keliakiakuukauden?

Arvioiden mukaan keliakiaa sairastaa maailmanlaajuisesti 1 100 ihmisestä.

Miljoonat ihmiset ovat diagnosoimatta. Monet sen oireista ovat epäspesifisiä, mikä tarkoittaa, että niitä voi esiintyä monissa häiriöissä.

Diagnoosi tehdään keskimäärin vasta 6-10 vuoden kuluttua oireiden alkamisesta. Tämä on ongelma, koska on olemassa riski pitkäaikaisista terveyskomplikaatioista.

Joillakin ihmisillä on hiljainen keliakia, jolloin heillä ei ole mitään oireita keliakiasta. Hiljaista keliakiaa sairastavilla on kuitenkin veressään immuuniproteiineja (vasta-aineita), jotka ovat yleisiä tässä taudissa. Heillä on myös ohutsuolessa tulehdusvaurioita, jotka voidaan havaita koepalassa.

Jos olet huolissasi siitä, että sinulla on keliakia, mene lääkäriin. Vain lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin.

 

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit